Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Záhadologové versus Konspirátoři: Polemika s Liborem Čermákem

Protože včera v redakci blogů iDnes zaúřadoval internetový šotek a neumožnil odpoledne diskuse, vkládám znovu článek, kterým reaguji na příspěvek kolegy Čermáka o záhadolozích.

Údajná brána do země Agharta v jihlavských katakombách. Našel a popsal Ivan Mackerle. Důkazy? NULA!agharta.cz

Činím tak především proto, že v závěru se strefuji do oponenta s tím, že diskusi sám neumožňuje. Jaké však bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že ani já jí nemám a vzápětí mi přistálo několik e-mailů s výtkou, že jsem jí neotevřel. Tak tedy:

 

Kolega bloger Čermák se označuje za záhadologa. Jako takový odmítá konspirační teorie. Prý jsou tyto se záhadologií ve sporu. Opravdu? Ale ne. Obé jsou jednoduše Mašíblové.

Kolega Čermák dokonce používá termín, který mne fascinuje – seriózní záhadolog. Pro Boha, co to je? Logika mi velí napsat, že pokud se někdo seriózně zabývá jevy, které objektivně existují, ale neumíme je (zatím) vysvětlit, jedná se o vědce. Tudíž člověka, používajícího vědeckou metodologii, dbajícího na důkazní stránku věci a relevantní výzkum. Poznal jsem pěkných pár „záhadologů“ a troufám si říci, že nikdo z nich zmíněné nesplňoval. Stejně tak úchvatné je páně Čermákovo tvrzení, že objasnění jeho záhad by vedlo evidentně ke „změně světového vědeckého názoru“. A proč jako? K posunu snad. Ale že by k nějakému absolutnímu zlomu?

Panu Čermákovi se nelíbí, že se záhadologové jedním dechem zmiňují s milovníky (odhalovači) konspiračních teorií (dále jen KT). Problém je ovšem v tom, že KT jdou obvykle (a pokud ne, jde o odchylku v rámci statistické chyby) ruku v ruce s láskou k objasňování záhad. Á propos – záhadologové záhady neobjasňují. Oni je milují, hledají, nacházejí (často tam, kde nikdo jiný záhadu nevidí), popisují, jako záhady definují a pak přicházejí s roztomilými, ale začasté mašíblovskými vysvětleními. Například jistý záhadolog von Däniken. Čte se hezky. Stejně, jako Ivan Mackerle, dej mu Pán lehké spočinutí.

Jelikož však tato vysvětlení nejsou podložena žádným skutečně relevantním výzkumem, často korelují s KT. Tudíž lze říci, že (a dlouhodobý průzkum mašíblovských webů mne v tom jen utvrzuje), zkoumá-li někdo z pozice nadšence (a „záhadologové“ ničím jiným nejsou), UFO, věří obvykle na jejich mimozemský původ a zároveň rozvíjí teorie o spiknutí elit, které s mimozemšťany a) spolupracují, b) pitvají je, c) jsou samy mimozemského původu s touhou nás ovládnout či sežrat.

A tak Mašíbl miluje psychotroniku, protože pro „dokázání“ její existence nemusí ovládat fyziku, ale může pouze věřit. Zároveň se jí bojí, protože její zneužití ze strany oněch elit (ilumináti, ještírci, zednáři, Skull and Bones a kdoví, kdo ještě) je mnoha články a rozhovory s jinými Mašíbly dokázáno. Miluje záhadu kruhů v obilí, zkoumá je a sbírá fota různých obrazců, zároveň ale velmi často tvrdí, že jde o sdělení mimozemských civilizací, které se snaží obejít spiknutí elit (už zase ty elity) s jinými mimozemšťany a nějak nám helfnout. Proč ovšem obrázky v ječmeni, to neví. Zde zdravím blogerku Toničku Plíškovou, která mne rozesmutnila, páč opustila psaní o kruzích a věnuje se politice. Se stejným nasazením a se stejně humorným výsledkem.

Osobně kolegu Čermáka chápu. Kdybych tak zpozdilý a věnoval se těmto záhadám, taky by mne štvalo, kdyby mne někdo nazýval Mašíblem. Ale mohu jej uklidnit. Znám mnoho lidí, kteří se zabývají záhadami zcela a naprosto neuvěřitelnými, a ty z mašíblovství nepodezírá nikdo alespoň trochu myslící. Namátkou jistý Stephen Hawking. A sákryš, já zapomněl. To je přeci normální (i když geniální, takže vlastně nenormální) vědec. Tak nic. Sněte dál.

Mašíblům zdar a humoru zvlášť.

P.S.

Není vám divné, že Mašíblové velmi často neumožňují diskutovat pod svými blogy či na svých webech? Co, pane kolego Čermáku?

Autor: Jakub Roth | středa 26.6.2013 8:41 | karma článku: 8,29 | přečteno: 544x
  • Další články autora

Jakub Roth

Komunisté ministra zahraničí Petříčka pochopitelně nenávidí…

Očividně se nyní domnívají, že vláda bude tančit, jak oni zapískají. A vcelku se jim to daří. Až na jeden případ, který je výjimkou. Ministr zahraničí Tomáš Petříček totiž jedná tak, jak mu praví dlouholetá vládní koncepce.

4.2.2019 v 8:27 | Karma: 28,60 | Přečteno: 867x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Je Zeman obchodním zástupcem Huawei?

Podle všeho je. A znovu a zas to veřejně dokazuje. Jak jinak si totiž vysvětlit jeho kroky v posledních týdnech a dnech.

2.2.2019 v 9:26 | Karma: 32,02 | Přečteno: 829x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Prezident Trump už zcela zešílel?

Nebo je skutečně agentem Kremlu? Vždy jsem se této teorii smál, ale jeho poslední vyjádření o oprávněnosti sovětské agrese proti Afghánistánu je jaksi šokézní.

4.1.2019 v 15:05 | Karma: 24,89 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Pan Baklažán, kocour 3)

Trochtovi se ničemu nediví, Jindřiška a Davídek se sbližují s panem Baklažánem tak usilovně, že z toho Davida rozbolí hlava, Amálka se sklouzne a paní Dvoriačiková maluje čerta.

29.12.2018 v 11:46 | Karma: 9,31 | Přečteno: 166x | Diskuse| Poezie a próza

Jakub Roth

Ministr kultury podpořil komunistickou lež

Tak křtil, nebo nekřtil? To je vlastně úplně jedno. Přišel, promluvil, popřál a tím legitimizoval vydání knihy, která má prý přinést „jiný pohled“ na církevní majetek.

28.12.2018 v 10:03 | Karma: 41,03 | Přečteno: 2467x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2032x
Motorkář, monarchista, křesťan, modroknižník, vtipálek, čtenář, psavec, docent Gorkého university života. Evropský mischung slovanských, germánských, židovských a keltských genů. Syn, manžel, otec, strýc a jednou snad i dědeček. Odpůrce komunistů, nacistů a fašistů.

E-mail: Roth.J@seznam.cz


 

Seznam rubrik