Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Had leze z díry, aneb Komunista Hegenbart má noční můru

Kdo dnes vzpomene ultranormalizátora Rudolfa Hegenbarta? Exmístopředseda vlády České socialistické republiky, člen ÚV KSČ a tak dále. Nyní se rozčiluje plamennými slovy.

Rudolf Hegenbart v době, po které se mu tolik stýská.

Napsal článek „Měl jsem divný sen“ do internetového týdeníku Obrys – Kmen. Neznáte? Vydává Futura a.s., ta samá a.s., co vydává bolševické Haló Noviny. Přispěvatelé O-K jsou zhusta staří komunisté, kteří si vydobyli ostruhy na poli literárním před rokem 89. Obvykle si stěžují, že jsou prý v ghettu a nikdo je nevydává. Prý cenzura. Což by bylo směšné, kdyby to nebylo od nich chucpe. Pamětníci vědí. Ale dost již o OK, pokračovateli komunisty řízeného literárního časopisu Kmen, kterému jsme tehdy v létech osmdesátých říkali z pochopitelných důvodů Pahejl.

Komunista Hegenbart napsal (odkaz na konci) rozotimilé bludy. Hned v začátku elaborátu se nechává slyšet, že když na kancléřské křeslo v roce 1990 usedl „jeden z rodu Habsburků, mnohým začalo svítat. Do společenských postů se vrací Habsburkové s církví! Nikdo tomu nechtěl věřit.“ Dodávám, že tomu nikdo tehdy ani věřit nemohl a nevěří této konině ani teď. Vyučený strojní zámečník, který poté vystudoval VŠ ÚV KSČ, známou Vokovickou Sorbonu, se asi těžko může v historických rodech orientovat.

Opozice se (míněno po listopadu 89, pozn. JR) pustila s vervou do zbavení moci komunistů, vyvíjela tlak na jejich odstavení ze všech rozhodujících činností státu.“ – píše dále RH. Kdyby to byla pravda, byl bych ještě šťastnějším, než jsem. Bohu žel však není. Svědčí o tom řada kariérních komunistů v prvních vládách po listopadu a ještě i dlouho po tom. On ale RH zřejmě míní jiné komunisty, jeho kamarády. Pak ano. Ovšem dále prý „Různými podvrženými fámami se obviňovali komunisté, rozkládala komunistická strana, ale i reformní proces. Strana byla oddělována od společnosti, nazývána horšími pojmy než fašismus.“ Takže za a) – KSČ se rozkládala sama (byť, jak dnes vidíme, nedostatečně); b) – horším pojmem než fašismus je nacismus a stejným jako nacismus je pak komunismus. Tudíž oprava – nazývali jsme komunisty pojmem komunista. Ve vztahu ke komunistům a jejich dlouholeté činnosti také po právu pojmy zloděj, vrah, zločinec. Ovšem osobně mám za to, že i prostý vrah má víc morálky, než komunistický kádr.

Vývoj pokračoval procesy nenápadných změn, postupnými krůčky bylo odstraňováno vše, co bylo vytvořeno po 2. světové válce. Z úst nového presidenta zazněla omluva Němcům, začala se zpochybňovat odbojová činnost partyzánů i úloha Sovětského svazu ve 2. světové válce. Z našich slovníků mizela úloha komunistické strany, ale i T. G. Masaryka, E. Beneše, zatemňovalo se a znevažovalo období národního obrození, velkého budovatelského úsilí po válce.“ K tomu jen krátká poznámka – zveřejňováním skutečných, relevantních fakt komunisté obvykle nazývají „zatemňováním“, „zpochybňováním“, ale častěji lží.

Poté následuje další výčet těchto nočních můr bývalého normalizátora. Pak se ovšem autor jakoby probudí a započne historický exkurs. Zcela ve jménu zmíněné Vokovické Sorbony. Item Aloise Jiráska. Nechci zde a nebudu rozebírat celý článek, to bych musel slovo od slova, větu po větě. Místy bych přes slzy smíchu neviděl na klávesnici. Pan (soudruh) Hegenbart napsal něco, co jen dokladuje, proč, a troufám si říci většina lidí, jsme měli představitele bolševické nomenklatury za mírně řečeno alternativně inteligentní. Tedy za blbečky.

Jsem rád, že RH může psát a publikovat takové blbosti. V první řadě jsem maximálním zastáncem svobody slova pro každého. I pro tupé soudruhy. Na stranu druhou bych chtěl ale Hegenbartovi a jeho sentimentálním parteigenossen připomenout, že díky nim jsme v ČSSR své názory jiné, než oficiální, publikovat nemohli. A pokud jsme je vydali samizdatem, na dveře obvykle tloukla StB a následovala perzekuce.

Na to bychom nikdy neměli zapomínat. Nikdy!

http://www.obrys-kmen.cz/index.php?rok=2012&cis=47&cl=02

Autor: Jakub Roth | úterý 8.1.2013 13:50 | karma článku: 29,56 | přečteno: 2828x
  • Další články autora

Jakub Roth

Dělá si Rusko z Ukrajiny a světa srandu?

Podle blogera Kroupy si dělá legraci prezident Porošenko z občanů Ukrajiny a z nás. Protože chce prý Rusku vyhlásit válku a tím si vyskakuje nad své možnosti.

28.11.2018 v 14:59 | Karma: 43,12 | Přečteno: 5611x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Ruské lži opět válcují veřejnost - Aktualizováno

Putinovo No passarán v Kerčském průlivu oprávněně nadzvedlo ze židlí nejen Ukrajinu, ale mnohé vládní činitele západních zemí. Přesto ruské lži vytvářejí okolo takřka neprostupnou mlhu.

26.11.2018 v 17:53 | Karma: 31,89 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Faktická nepřesnost je prachsprostá lež

Už jsme v „době postfaktické“ klesli tak hluboko, že zjevnou lež a dezinformaci se zdráháme přesně pojmenovat? Raději použijeme vágní termín, snad abychom nenarazili?

24.11.2018 v 10:31 | Karma: 40,13 | Přečteno: 4365x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Návrat ztraceného elfa

Zjistil jsem, že opět žiju v době, kdy pro mne není možné mlčet. Kdy rozhodnutí odejít ze zdejší blogosféry musí jít stranou. V době, kdy každý hlas za pravdu je nesmírně důležitý!

23.11.2018 v 10:01 | Karma: 21,67 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

S Bohem a šáteček…

...aneb Zavřete oči, odcházím. Odcházím jako autor nějaké té stovky blogů, jako člověk, který to tu měl rád. Odcházím jako zcela zhnusený bloger a diskutér.

9.3.2016 v 16:01 | Karma: 20,67 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2032x
Motorkář, monarchista, křesťan, modroknižník, vtipálek, čtenář, psavec, docent Gorkého university života. Evropský mischung slovanských, germánských, židovských a keltských genů. Syn, manžel, otec, strýc a jednou snad i dědeček. Odpůrce komunistů, nacistů a fašistů.

E-mail: Roth.J@seznam.cz


 

Seznam rubrik