Mengeleovský experiment

Následující krátký text jsem původně napsal pro multi-filosofický blog Kontrafikce, který tímto zároveň doporučuji.

„Nejucelenější poznatky o chování lidského organismu v chladu přinesl dr. Mengele metodami běžně nepřijatelnými. “, dověděl jsem se z komentáře na mém idnesáckém blogu.

Představte si nyní, že jste takovým „druhým doktorem Mengelem“. V rámci nějakého totalitního režimu, analogického nacismu, provádíte v koncentráku výzkumy lidského organismu, při nichž používáte zcela zvrácené a mravně nepřijatelné metody a pokusy, při nichž hrozně trpí a umírají lidé. A podaří se vám díky tomu zjistit nějaký úžasný objev a fungování lidského těla, na který dosud nikdo nepřišel.

A nyní, z ničeho nic, všude kolem oslňující světlo, všechno kolem zmizí a vy jste teleportováni na nějaké úplně jiné místo. Přičemž během té teleportace se stane zásadní věc: vy změníte své smýšlení, poznáte zlo, které jste v onom koncentráku konal a zrůdnost ideologie, jíž jste se oddal. A velmi toho litujete.

Místo, kam jste teleportování, vypadá následovně: je tam spousta lidí a vy nějak vyrozumíte, že jsou to všechno špičkoví lékaři. Mezi nimi leží jeden člověk, o němž pochopíte, že je nemocný, a je na pokraji smrti. Žádný z lékařů si s ním ale neví rady, protože jeho neduha, resp. její vyléčení vyžaduje znalost, jež zatím nebyla objevena. Přesto se však nevzdávají, čas ale rychle běží. A vy si uvědomíte, že máte právě tu znalost k záchraně onoho ubožáka – a že jste jí získal právě těmi zvrácenými pokusy a výzkumy na lidech, jež jste prováděli v onom koncentračním táboře, podobně jako dr. Mengele. A co je horší – víte, že kdyby jste nyní tuto znalost aplikoval na vyléčení nemocného, pak všichni přítomní odborníci poznají, že takovou znalost jste nemohl získat jinak, než právě tak, jak jste ji získal. A že za to nutně musíte být a také budete tvrdě potrestán.

Otázky:
- jste přesto morálně povinnen tu znalost využít a dotyčného člověka zachránit?
- Pokud budete mlčením a nicneděláním předstírat, že tu znalost rovněž nemáte (i když ji ve skutečnosti máte), budete fakticky lhát?
- A na závěr: jak by jste se v dané situaci - pokud se ovšem na něco takového dá alespoň trochuysluplně odpovědět - zachovali vy osobně?

Původní článek (a diskuze k němu) zde.

Autor: Jakub Moravčík | čtvrtek 23.1.2014 20:10 | karma článku: 8,54 | přečteno: 462x