Anketa filosofických přání, aneb Desirabilie v Československu

Již jsem se setkal s anketou či dotazníkem, který měl za úkol zjistit, čemu filosofové ohledně klasických filosofických problémů vlastně věří, k jakému řešení otázky se přiklánějí. Jestli zastávají svobodu, determinismus, teismus, ateismus, realismus, nominalismus a podobně. Ještě jsem se však nesetkal s dotazníkem, který by měl za úkol zjistit, co si vlastně filosofové přejí, aby byla pravda - tedy přejí-li si svobodu či spíše determinismus, existenci či spíše neexistenci Boha a podobně. Je jisté, že filosofické tázání a zkoumání má cíleně odhlédnout od tužeb či představ o realitě toho konkrétního filosofa či obyčejného člověka. Ale nevěřím tomu, že filosofové žádná taková přání nemají. Nevěřím tomu, že filosof jako jednotlivec přistupuje k filosofickým problémům, alespoň nakolik se týkají konkrétního lidského života, zcela "lhostejně", neangažovaně, bez nějakých osobních preferencí, bez toho, aby se mu nějaké řešení líbilo z určitých důvodů více a jiné méně. Přijde mi zcela přirozené, že někdo sice na základě nějakých důvodů zastává platnost determinismu, ale je z toho flustrovaný a přál by si mnohem raději existenci svobody. Nebo někdo sice zastává platnost objektivních etických norem, ale byl by mnohem raději, kdyby platila nějaká verze etického relativismu.  

Proto jsem se rozhodl uspořádat anketu, která by se právě toto pokusila zmapovat v našich luzích a hájích. Naleznete v ní několik otázek (některé je v rámci ankety povinné zodpovědět, jiné ne; povinné položky jsou označeny hvězdičkou), které se vás zeptají na to, co byste si přáli, aby bylo pravdivým řešením té či oné filosofické otázky, nezávisle na tom, jaká ta pravda skutečně je. Dvě otázky se vás také zeptají na to, jakou filosofickou pozici fakticky zastáváte, resp. jaký je váš osobní vztah k filosofii. To proto, aby anketa umožňovala více metrik a možností vyhodnocení. Anketa je koncipována jako anonymní.

Anketa poběží do konce dubna 2014. Poté bude uzavřena, budou vyhodnoceny výsledky a tyto pak budou v průběhu května publikovány na blogu Kontrafikce.

Možná někoho zaujal ten zvláštní podtitul ankety "Desirabilie v Československu". Proč je takový a co znamená? Desirabilie je, přiznám se, mnou vymyšlené slovo, ovšem velmi podobné ve filosofii skutečně užívanému (což jsem v době, kdy jsem to slovo vymyslel, nevěděl) latinskému slovu desiderabilia, které označuje pomyslná jsoucna jako předmět žádosti. Slovo Desirabilie označuje věc takřka stejnou, pouze se neomezuje na pomyslná jsoucna, a v jistém smyslu se neomezuje dokonce ani principem sporu. Nyní je již, jak věřím, pochopitelné, proč jsem jej užil v názvu ankety. No a podtitul se také inspiruje názvem jiné, dnes již zdá se zamrzlé ankety, s názvem Filosofie v Čechách, kterou loni na svém blogu spustil filosof Vladimír Vodička. Já nicméně anketu nechci omezovat na české země, ale budu rád, když se zapojí i naši sloveskí bratia; sám som polovičný slovák :-)

Předem děkuji všem účastníkům ankety za jejich účast. Pokud vás anketa zaujme, budu rád, když o ní řeknete či napíšete dalším amatérským či profesionálním filosofům, které by mohla zajímat, nasdílíte ji na facebooku, twitteru apod (já účet na fb ani twitteru nemám, jinak bych to udělal sám :-) )

A ještě jedna praktická informace. Pokud jste dočetli až sem, ak už nemusíte čist ten text přímo nad anketou, protože je plus mínus identický s tímto.

A teď už můžete jít směle vyplňovat:


https://docs.google.com/forms/d/1UGvcZ9crsQ0MQTck8XhtWMhYRYgJACr6elhO5qOF0PM/viewform

update 26.5.2014: vyhodnocení ankety ZDE

Autor: Jakub Moravčík | neděle 2.3.2014 20:09 | karma článku: 5,47 | přečteno: 213x