Bravo pane Bursíku!

Pan Martin Bursík je opravdovým politickým úkazem. Jeho schopnosti jsou téměř nadpozemské. Neznám snad žádného jiného politika na naší scéně, který z tak mála dokázal udělat tak mnoho. Připomeňme si, že Strana zelených získala ve volbách v roce 2006 asi 6% hlasů a získala 6 mandátů v Poslanecké sněmovně. Jaké změny přinesl Martin Bursík a jeho strana do našich politických vod?

Strana zelených je po celé Evropě chápána jako středo-levicová strana s akcentem na životní prostředí. Čeští Zelení také kandidovali spíše s levicovým a zároveň ekologicky zaměřeným programem. Čas však ukázal, že program příliš neznamená a slibovaná změna politického stylu se také nekonala, spíše naopak.

Ještě před volbami se dokázal Martin Bursík zbavit své vnitrostranické opozice a pevně uchopit vývoj ve své straně. Po volbách bylo jasné, kterým směrem stranu povede, směrem po modré stezce. Dokázal nemožné a stal se místopředsedou vlády, dokázal přesvědčit Poslaneckou sněmovnu o nutnosti vzniku poslaneckého klubu své strany, i když podmínkou byl minimální počet 10 poslanců. Zelení, ač se staví do role odpůrců nějakých trafik a korytaření mají také 4 ministry a nebýt nově vzniklé vnitřní stranické opozice, měli by i post místopředsedkyně poslanecké sněmovny.

Zde se tedy ukazuje, že pan vícepremiér rozhodně nepatří mezi začátečníky, ale patří mezi velké matadory, neboť dokázal jak se lidově říká, z lejna uplésti bič. Nicméně příliš svěžího vánku se také nepodařilo přinést. Neposlušnost poslankyň řeší výhrůžkami, stokrát ohlášený odchod z Vlády kvůli panu Čunkovi se také nekoná a když se najde nová vnitrostranická opozice vedená paní Kuchtovou a Matějem Stropnickým, tak jim jednoduše zakroutí krkem na mimořádném sjezdu v září a omezí jednou pro vždy pravomoci nejvyššího orgánu strany a posílí moc svoji a svých věrných v předsednictvu.

Dokážu si představit ty novinové články a názory čtenářů, bloggerů a politologů v případě, kdyby se něco podobného stalo v naší straně, tedy v ČSSD. Co by to bylo za nových zkratek, jako KSČSSD, jakých titulů by se dočkal předseda Paroubek, těch totalitních praktik a nedemokratických postupů. Ale to vše již dnes slyšíme a čteme na adresu strany, která letos oslavila 130 let od svého vzniku a jen člověk neznající historii své vlasti se může dopustit takových blábolů, jako je spojení KSČSSD, protože neví, že přední představitelé soc. dem. byli minulým režimem likvidováni.

Snad národ prozře a uvidí co je správné a co ne, co je demokratické a co ne. Jestli je lepší prosadit více vnitřní a přímé demokracie a nebo je lepší potlačit názorové oponenty. Pokud má tedy někdo z našich čelných představitelů tendence k totalitním manýrům a potlačování názorových rozdílů ve vlastní straně, je to Martin Bursík. Nevím co si o tom myslí běžní členové strany, třeba jim to tak vyhovuje, ale do toho mi nic není, to je jen jejich věc.

PS:těším se na Vaše reakce, slušné i neslušné Vážení čtenáři tohoto blogu, jsem rád, že já mohu svobodně vyjádřit svůj názor.

 

Autor: Jakub Metelka | čtvrtek 10.7.2008 16:23 | karma článku: 17,76 | přečteno: 1440x
  • Další články autora

Jakub Metelka

Jak jsem sehnal sponzora pro TOP09!

26.9.2009 v 10:25 | Karma: 17,43

Jakub Metelka

V CVVM jsou barvoslepí?

26.5.2009 v 11:07 | Karma: 17,27

Jakub Metelka

Topolánkův vajíčkový tým.

22.5.2009 v 23:05 | Karma: 31,19