Mešita v Brně? Ať rozhodnou občané v referendu!

Referendum je pravděpodobně nejdemokratičtější způsob, jaký existuje. Proto navrhuji, aby sami občané rozhodli, zda souhlasí s výstavbou mešity či nesouhlasí.

Místní referendum

 

Existují nějaké důležité změny, které byste chtěli prosadit ve vaší obci či městské části a myslíte, že se na nich shodnete s většinou obyvatel? Prosazují vaši volení zástupci určitý záměr přesto, že jeho realizace zjevně nebude ve prospěch obce? Pokud jde o záměr či akci, která spadá do tzv. samostatné působnosti obce, mohou občané sami rozhodnout - v místním referendu. Předmětem takového rozhodování pak může být i rozdělení či sloučení obcí, využití důležitého objektu v majetku obce, postoj k plánované stavbě v obci apod.

Místní referendum je zatím jediný u nás obecně uzákoněný nástroj přímé demokracie. Lze jej uspořádat pouze na území jedné obce. Zákon o obecném referendu, který by umožnil např. i krajské či celostátní referendum zatím nebyl nikdy schválen.

Občané mohou podle zákona o místním referendu rozhodovat pouze o konkrétně položených otázkách, na které lze odpovědět "ano" nebo "ne", které patří do samostatné působnosti obce.

Co konkrétně spadá do samostatné působnosti obce? Najdeme v zákoně o obcích (§ 84, 85, 102 - které určují kompetence zastupitelstva a rady obce). V referendu lze také rozhodovat o tom, jaká stanoviska mají orgány obce v samostatné působnosti zastávat v záležitostech, které přímo nespadají do jejich rozhodovací pravomoci (typicky např. stanovisko obce k umístění nějaké stavby či činnosti na jejím území). (1)

Ano občané Brna na to mají právo.

Inspirace ve Švýcarsku?

V minulém roce se většina Švýcarů vyslovila pro zákaz výstavby nových minaretů u islámských modliteben v zemi. Vyplývá to z konečných výsledků referenda, v němž se měli voliči vyslovit k návrhu předloženému krajně pravicovými stranami. Pro zákaz se vyslovilo 57,5 procenta hlasujících, oznámily úřady.

Ano muslimové nejsou jen krvelační teroristi, ale i vzdělaní, kulturní lidé na úrovni, kteří to mají v hlavě srovnané. Ale bohužl jsou zatím v menšině. Poučme se z chyb ostatních států a zabraňme novým problémům spojeným s islámským náboženstvím. Historia est magistra vitae

Použitá literatura:

(1) obcan.ecn.cz/index.shtml?w=u&x=143690

http://zahranicni.ihned.cz/c1-39240390-svycarska-krajni-pravice-se-raduje-v-referendu-prosel-zakaz-novych-minaretu

Autor: Jakub Krejčí | čtvrtek 3.3.2011 21:00 | karma článku: 13,97 | přečteno: 1499x
  • Další články autora

Jakub Krejčí

Nic než Propaganda

12.5.2011 v 19:45 | Karma: 8,17

Jakub Krejčí

Citlivé téma = vysoká karma

10.5.2011 v 16:57 | Karma: 11,52