Dnešní doba je živnou půdou nacionalismu

Nespokojenost, nezaměstnanost, zvyšování daní i cen potravin a benzínu, arogance vlád, finanční krize......

Nejsou tyhle faktory přímo živnou půdou?

Lidé jsou nespokojenější každým dalším dnem. Kolik že to máme nezaměstnaných? Kolem 10%? Vláda si dělá, co chce? Zavádí reformy, se kterými většina nesouhlasí? Zdražuje se a zvyšují se daně? Nepřipomíná vám to nějaká období historie?

Obecně v dobách krize je nacionalismus na vzestupu. To je logické, protože se vždy hrálo na tyto struny, když se ohlédneme do historie. Taktéž jsou lidé obecně náchylnější k radikálnějším řešením, které by za normální situace nepřipouštěli.

Koho baví číst nějaké slohovky proboha? __________________________________________________________________________

Takže rychle a stručně. Lidé se bouří proti svým vládám. V arabském světě probíhají všem známé arabské revoluce. Lidé svrhnou své vlády a budou čekat to, co čekali i lidé bývalého východního bloku. Z vlastní zkušenosti víme, že to není asi takové, jak jsme si to tenkrát představovali. V Řecku se protestuje již druhým rokem, v Srbsku i Chorvatsku se protestuje v tisících. Rusko se potýká se vzrůstajícím nástupem nacionalismu. Letošní vražda Jegora Svidorova (fanoušek spartaku, který nebyl jen tak obyčejný fanoušek) Dagestánci tuto situaci jen vyhrocuje. I v dalších zemí je značný určitý růst nacionalismu a to i u nás. Dle mého názoru to po 12.3. 2011 ještě vzroste.

Největší problémem by mohlo být maďarsko, kde premiér Orbán situaci nezvládá. Fidesz vládne sám a nepotřebuje k tomu žádnou další stranu. Ovšem pokud selže a podle mě selže, tak přijde Hnutí za lepší Maďarsko = Jobbik. Jehož zástupci díky krizi, veliké romské menšině a velkým maďarským menšinám kolem Maďarského státu, nabývá na síle a získává podporu dalších lidí. V maďarsku vznikla polovojenská národní garda, která byla zakázána, ale i přes to byl Vona (Předseda Jobbiku) viděn v této uniformě přímo v parlamentu. Členové Jobbiku jsou v Maďarském parlamentu i v Evropském parlamentu.

Na závěr mi zbyde jen doufat, že lidé neudělají tu chybu znovu a nebudou podporovat dalšího Hitlera. Ne žádné hákové kříže nebo hajlování, ale ten stejný postup, kterým se dostane k moci. To mě děsí. Co by bylo potom, je ve hvězdách.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jakub Krejčí | středa 9.3.2011 21:48 | karma článku: 9,54 | přečteno: 1680x
  • Další články autora

Jakub Krejčí

Nic než Propaganda

12.5.2011 v 19:45 | Karma: 8,17

Jakub Krejčí

Citlivé téma = vysoká karma

10.5.2011 v 16:57 | Karma: 11,52