Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pracovní místa jsou důsledkem neefektivity. Čím méně, tím lépe

Pracovní místa jsou ve své podstatě důsledkem neefektivity výroby. A to nejen hmatatelného zboží, ale i služeb. Pracovní místa totiž nejsou cílem samy o sobě, jak se nás snaží přesvědčit socialisté. Jsou jen pouhým prostředkem k vytváření statků, po kterých je poptávka. Cílem výroby jsou výsledné statky, ne tvorba pracovních míst.

Pokud píšu o lidském kapitálu, mám na mysli jak výkonnou, tak i řídící práci. Náklady na tyto výrobní faktory jsou ohromné a tvoří velkou část nákladů většiny podniků, zejména v oblasti služeb. Mimochodem, máte-li zájem, můžete si přečíst moji seminárku (PDF), kde se zabývám typologií nákladů a jejich velikostí v Budvaru. Pokud by činnost řadových zaměstnanců, ale i managementu, zcela nahradily1 roboti a počítače2, došlo by k takové velké úspoře nákladů, že cena výsledného statku by byla v řádu desetin, setin a možná i tisícin původní ceny. Záleží samozřejmě na sektoru a typu výroby.

Cílem hospodářské politiky proto nesmí být tvorba nových pracovních míst, jako to slyšíme z předvolebních slibů rudých, oranžových či modrých socialistů. Nehledě na to, že žádné dotace (na pracovní místa) ve skutečnosti žádná nová místa ještě nevytvořila, protože jak říká ekonom Peter Schiff, „státní pomoc je jako dávat sám sobě krevní transfuzi z levé ruky do pravé a rozlít přitom polovinu krve na podlahu.“ Zcela absurdní jsou potom socialistické výmysly typu právo na práci.

Představa, že vytvářením nových pracovních míst vytvoříme blahobyt, je stejně mylná jako představa, že s větším množstvím mouky upečeme chutnější koláč. Neupečeme. Nechme na státem nezregulovaném volném trhu, kolik pracovních míst vytvoří a děkujme za každé místo, které díky technickému pokroku zanikne. Ano, písaři určitě také nejásali blahem, když byl vynalezen knihtisk. Nebýt knihtisku, většina z nás by ale dnes ani neuměla číst. Zato písaři by byli zaměstnaní.

ad 1: Možná si říkáte, že ne všechna pracovní místa jsou nahraditelná. Co třeba takový učitel, psychoterapeut nebo herec? Nebo prostitutka? Těžko nám je nahradí stoje a počítače, že? No, absurdní se nám to zdá dnes. Stejně jako se nejspíš zdálo absurdní našim předkům, že jednou bude možné, aby spolu v reálném čase komunikovali lidé z opačných konců planety. S našimi znalostmi a zkušenostmi nedokážeme posoudit budoucnost.

Možná i tyto zmíněné profese nahradí počítače, možná po nich z nějakého důvodu nebude poptávka a nebudou potřebné. Nebo je nadále budou vykonávat lidé – ne proto, že by je počítače a roboti nezvládli lépe. Ale protože budou tyto lidské profese vnímány jako luxusní a lidé si rádi zaplatí kontakt s člověkem na místo počítače.

Koneckonců, nabídka vždy nějakým způsobem reaguje na poptávka. Pokud bude vždy poptávka po člověčím učiteli, psychoterapeutovi, herci či prostituce, není co řešit.

ad 2: Druhý argument, který mi čtenář jistě rád omlátí o hlavu je fakt, že někdo i ty roboty a počítače musí vyrobit a naprogramovat. Ano, dnes tomu tak více méně je. Co ale brání tomu, aby automatizace byla taková, že i tuto práci budou zcela vykonávat samy počítače? Co brání tomu, aby se roboti sami reprodukovali a učili na základě zkušeností stejně jako člověk? Ano, právě ten technický pokrok.

Autor je členem Strany svobodných občanů a kandidát do Krajského zastupitelstva Olomouckého kraje. Vyšlo na wwww.jimmyhayek.cz.

Autor: Jakub Hájek | úterý 25.9.2012 18:50 | karma článku: 11,81 | přečteno: 1366x
  • Další články autora

Jakub Hájek

Zapište se do registru dárců kostní dřeně, záchrana života nemůže být snazší

Nikdy nevíte, jestli právě teď někdo nečeká v nemocnici na transplantaci a nejste jediný vhodný dárce. Zní to trochu pateticky, ale může to být realita. ?Jde hlavně o to udělat ten první krok a zaregistrovat se.

23.8.2020 v 19:32 | Karma: 10,54 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Jakub Hájek

Vekslák z krněnskýho autobusáku

Pozor, následující text vykazuje známky sluníčkovosti. Čtěte jen na vlastní nebezpečí! Známe se už několik let, prakticky mě doprovází studiem na vysoké škole. No, známe... já znám jeho, on mě evidentně ne.

10.10.2015 v 17:19 | Karma: 33,24 | Přečteno: 5209x | Diskuse| Společnost

Jakub Hájek

3 hlavní důvody, proč mě baví autostop

Letos jsem se vydal už po druhé na dvoutýdenní trip autostopem po Balkánu a po cestě jsem si postupně uvědomoval, co mi tento způsob dopravy dává a jaký má na mě vliv.

12.9.2015 v 17:22 | Karma: 9,87 | Přečteno: 400x | Diskuse| Cestování

Jakub Hájek

Hloupost a strach není omluva pro agresi

Strašák imigrace obchází Evropou a společnost se radikalizuje. Začíná se pomalu stávat akceptovanou normou na sociálních sítích posílat imigranty do koncentráků a "vlastizrádcům" na demonstracích vyhrožovat šibenicemi.

3.7.2015 v 20:05 | Karma: 27,93 | Přečteno: 4127x | Diskuse| Politika

Jakub Hájek

Sluníčkové holky v Balúčistánu aneb I malé dějiny píší vítězové

Je večer 28. října 2014 a ve Vladislavském sále sedí mezi jinými osobnostmi známý cestovatel Miroslav Zikmund. Prezident Miloš Zeman se mu totiž rozhodl udělit státní vyznamenání – Řád Tomáše Gariggua Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj humanity. O pět měsíců později se Miloš Zeman vyjádří na adresu čerstvě propuštěných českých turistek po dvouletém zajetí, že se dopustily hlouposti a způsobily starost všem okolo.

30.3.2015 v 22:00 | Karma: 26,81 | Přečteno: 2077x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

V íránských prezidentských volbách zatím vede reformista Masúd Pezeškján

29. června 2024  7:23

Do čela průběžných výsledků pátečních prezidentských voleb v Íránu se dnes dostal poměrně málo...

Tři muži podezřelí z pokusu o vojenský převrat v Bolívii jsou ve vazbě

29. června 2024  7:04

Tři údajní strůjci středečního pokusu o vojenský převrat v Bolívii, včetně generála Juana Josého...

Startuje online stavební řízení. Úřady jsou však zahlcené žádostmi „postaru“

29. června 2024

Premium Místo cesty na úřad se složkou papírů postačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý...

Jak jsem se učila čínsky. Něco umíte teprve po roce tvrdého jazykového drilu

29. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Číně Týden co týden začínám se studiem němčiny. Zatím si dokážu díky mobilní aplikaci tak akorát...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik