Občané musí být odpovědní za volené politiky

Včera jsme s kamarádem – studentem právnické fakulty – vášnivě diskutovali o tom, jestli je svoboda slova neomezená, jak je to vůbec s legitimností práva atp. Můj libertariánský pohled narážel na ten jeho. Tak nějak jsem ale přitom přišel na myšlenku, která mi utkvěla v hlavě.

Kdo je zodpovědný za holocaust? Kdo je zodpovědný za komunistickou totalitu nejen u nás, ale v celém východním bloku? Kdo je zodpovědný za státní dluh? To jsou otázky, na které se v současném systému složitě hledá odpověď. Nabízí se odpovědi, že za holocaust mohou nacisté, za komunistickou totalitu komunisté a za státní dluh jednoduše politici.

Když se ale víc zamyslíme, vždy dojdeme k tomu, že za všechno mohou jednoduše lidé, občané státu. Nacisty, komunisty a zadlužující politiky přece někdo volil a podporoval. Byl by možný holocaust bez podpory masy zfanatizovaných lidí? Já myslím, že ne. Bez podpory obyčejných lidí by byl Hitler tak akorát k smíchu. Bez podpory obyčejných lidí, by také nikdy nedošlo k politickým procesům v 50. letech. A kdyby lidé nevolili strany a politiky zadlužující ČR, nemohli bychom mít dluh.

Tím se dostávám konečně k oné myšlence. Pokud podporuji a volím nějakou stranu či politiky, musím být za svoji volbu nejen morálně, ale i právně odpovědný. Jestliže budu volit stranu, která následně zrealizuje genocidu, musím být i já částečně zodpovědný za genocidu a měl bych být podle toho potrestán. Stejně jako nese rodič právní odpoědnost za svoje nezletilé dítě, tak i volič má nést odpovědnost za své volené zástupce. Ti mají přece mandát jedině od voličů.

Myslím si tedy, že není správné, aby demokratické volby byly tajné. Naopak. Musí být snadno veřejně dohledatelné, kdo koho volil. Pokud skrze volené politiky nějak jednám, musím být schopen to obhájit a musím nést odpovědnost za svoji volbu. Například, budete-li volit stranu prosazující znárodnění velkých firem, pak tyto velké firmy se mohou rozhodnout vás nezaměstnat. Proč by měly spolupracovat s člověkem, který jde proti jejich zájmům?

Největší slabina demokracie není to, že většina rozhoduje o právech menšiny. Ale fakt, že většina nenese odpovědnost.

Autor: Jakub Hájek | neděle 11.9.2011 12:45 | karma článku: 12,87 | přečteno: 811x