Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KV

_-1-_

12. 9. 2011 0:39
Studente, až se půjdete poprvé ucházet o zaměstnání,

v dotazníku uvedete, že jste voličem strany ZZZ, tak Vás úředník z personálního odd. vyřadí ze seznamu uchazečů jen proto, že on je zarytým voličem strany YYY.

0 0
možnosti
JH

jakubhajek

12. 9. 2011 10:22
Re: Studente, až se půjdete poprvé ucházet o zaměstnání,

To je možné.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

11. 9. 2011 16:10
To už mě napadlo také:

není správné, aby demokratické volby byly tajné. Naopak. Musí být snadno veřejně dohledatelné, kdo koho volil.

Dokonce mě ta úvaha dovedla k myšlence omezené demokracie, resp. různých vah volebních hlasů. Jinými slovy: kdo je živ z rozpočtových peněz, neměl by mít tak silný hlas, jako ten, kdo rozpočet krmí ze svých zisků (mezd). [taky jsem to za tu myšlenku v komentářích pěkně schytal ];-D

0 0
možnosti
K

kaktusak

11. 9. 2011 23:01
Re: To už mě napadlo také:

Manifestační hlasování? Soudruhu, zapomněl jste se v 70. letech.

0 0
možnosti
VH

wvw

11. 9. 2011 14:55
...

no, Váš článek je prozatím jen povrchovým zamšlením, ale jakmile se dostanete dál pod tuto skořápku, jistě posunete svůj názor trošku dál. Ostatně, předchozí komentáře jsou dobrým začátkem polemiky. Jak již bylo řečeno, volič v tomto ohledu zdá se nemít téměř žádná práva krom toho, jít si jednou za čas zavolit. Leč poslední dobou mnoho lidí ani neví, jestli volit vůbec má, protože kolikrát žádnou volbu (tzn. to, co by rád zvolil) nemá. Až na tuto "volbu" mu politici jasně dávají najevo, že pak už do toho co kecat nemá. Občanská společnost je stále na nízké úrovni (a současný prezidet jí opovrhuje), možnost referenda de facto žádná, možnost někoho vyloučit ze státní sféry (něco na styl ostrakismu) nulová, možnost trestního stíhání žádná. --> Občan nese velmi silně rozhodnutí politiků, kdežto politik téměř vůbec nemusí nést následky volby občana, protože občan prostě možnost volby nemá. Takže tak asi pro začátek.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

11. 9. 2011 16:11
Re: ...

R^

0 0
možnosti
C

Chytry.Levicak

11. 9. 2011 14:27
no to je za článek...

občan kolikrát ani neví,když volí nového politka jaký je.,jen chce jít k volbám a ovlivnit dění. takže mají být voliči trestáni? to už je lepší k volbám nechodit. a zase dnes tolik populární výraz jednodušší lidé... kolik lidí za tolality s vš a celkem chytrách jen chodilo k volbám a volilo kč jen,aby neměli nepříjemnosti. a to byli vědci atd...takže ti byli také jednodušší...kdyby k volbách nechodili přišli by o práci...vy jste jeden z ětch jednodušších lidí...

0 0
možnosti
C

Chytry.Levicak

11. 9. 2011 14:29
Re: no to je za článek...

a politici by trestáni být neměli jo vy autorský fanatiku

0 0
možnosti
P

paul369

11. 9. 2011 14:14
Ve chvíli, kdy tu bude skutečná demokracie

a já si budu moci prostřednictvím referenda odvolat politika, který jde proti národu a proti svým předvolebním slibům. Politika, který skončí za své "zločiny" ve skutečném kreminále a ne v trafice? V tu chvíli převezmu za své volby plnou zodpovědnost, nyní je to jen mlácení prázdné slámy. Váš článek je přinejmenším směšný, ale omlouvá Vás Váš mladý věk.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

11. 9. 2011 16:14
Re: Ve chvíli, kdy tu bude skutečná demokracie

R^

0 0
možnosti
MM

Point_M

11. 9. 2011 13:52
Odpovědnost a práva

Pokud bychom chtěli aplikovat odpovědnost voličů za činy jimi zvolených "zástupců" měli by mít voliči naopak právo kdykoliv zástupce odvolat.

Navíc - u nás se v podstatě volí strany a to ještě na oblastním principu. Volič má jen minimální možnost ovlivnit složení kandidátky. Možnost provádět přesuny s využitím preferenčních hlasů je také velice diskutabilní a vše se děje na principu slibů a sympatií.

0 0
možnosti
K

kaktusak

11. 9. 2011 13:33
Znárodnění přece není proti zájmům velkých firem

Je proti zájmům několika parazitů nazývajících se "majiteli".

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

11. 9. 2011 16:17
Re: Znárodnění přece není proti zájmům velkých firem

Nu, vy jste taky majitelem nějakých věcí, ergo parazit. No, co se dá dělat - znárodníme vám počítač a bude klid.

0 0
možnosti

Danny boy

11. 9. 2011 13:30
Volby?

Posledních 10 let se voliči pokouší změnit složení parlamentu. Pokud se dostavíte k volbám a volíte jinou stranu než pevně zakořeněnou, tak se o váš hlas tyto strany podělí. Tak je nastaven náš volební systém. Úplně by stačilo, aby se k volbám dostavovali jen členové parlamentu, senátu a jejich příbuzní. Nesu následky špatných rozhodnutí politiků denně, přestože je nevolím. Nějakým zázrakem se podařilo, že v posledních volbách dostala dostatek hlasů strana VV (nechci rozebírat zda je špatná nebo ne), ale zajímavá byla reakce - zděšení v parlamentu.

0 0
možnosti
R

raks

11. 9. 2011 13:16
můj názor je jiný

většina občanů nese vždy  důsledky špatných rozhodnutí politiků. Tím si

přeberou zodpovědnost za svoji volbu dočista dočista, i když pravda, až jako následek.

Můžete uvést jeden stát, kde demokratické volby jsou „veřejné“

?:-P

0 0
možnosti