Jan Drda: Před soudem lidu stojí nejodpornější zrádci národa

Cynická zvrhlost, s níž promlouvá smečka záškodníků a špiónů, stojících před soudem lidu o svých zločinných cílech – to je nejotřesnější a nejpodlejší zkušenost z tohoto procesu.

Tito vyvrhelové se ještě nedávno halili do ušlechtilých masek. Tito vyvrhelové ještě nedávno odívali své rozvratnické a špiónské záměry, namířené proti šťastnému životu našich pracujících, do „ušlechtilého“ pláště liberalistických frází.

Mluvívali často o svobodě. Dnes otevřeně s odporným cynismem hovoří o svém skutečném pojetí svobody, které měli, o „svobodě“ ve stínu amerických tanků.

Oni ve všech pádech skloňovali slova národ, vlast. Dnes tu stojí před soudem lidu jako nejodpornější zrádci národa a vlastizrádci.

Jejich vlastizrada není nová. Jsou to přímí představitelé zrádného mnichovanství z r.1938. Jsou to přímí představitelé spřeženecké kliky buržoazie a renegátů socialismu, která vedla krvavý útok na naši dělnickou třídu v dobách první republiky.

Jejich zrada není nová. Nový je jen onen zvlčilý cynismus, s nímž o této zradě dnes hovoří. Nový je ten klid otrlého zločince, s nímž taková Horáková přisvědčuje na otázku, zda počítala s válkou, zda počítala s tím, že by mohla být bombardována Praha, že by mohly být vražděny naše ženy a děti.

„V každém případě, když je válka, musíme počítat se zasažením všech cílů,“ odpovídá tato „žena“, jež ztratila poslední zbytky lidské podoby. Ano, v této odpovědí jsou obsaženi všichni ti zkrachovaní politikáři Zemínová, Horáková a Kleinerová, typičtí kapitalističtí dravci Pecl a Hejda, sluhovský kariérista Nestával. V ní je obsažen sociálně demokratický renegát Dundr i zavilý trockistický vyvrhel Kalandra. V této odpovědi je obsaženo celé to spřeženectvo vlastizrádců, rozvratníků a špiónů.

Teprve dnes před soudem si tato banda uvědomuje, proti jaké síle chtěla bojovat. Teprve dnes, kdy jejich spiknutí bylo rozbito, si uvědomují obrovskou tvořivou, mírovou sílu našeho pracujícího lidu.

Tento lid, který v únoru rázně zúčtoval se zjevnými nepřáteli republiky, zúčtuje dnes a zúčtuje i kdykoliv v budoucnosti s jejími skrytými nepřáteli, kteří se změnili v bandu špiónů, rozvratníků a teroristů.

Jan Drda, spisovatel a předseda Svazu československých spisovatelů

Publikováno na serveru Neaktuality.cz

zdroj: Rudé Právo, 8. června 1950, http://archiv.ucl.cas.cz

Autor: Jakub Hájek | pátek 8.6.2012 12:41 | karma článku: 18,55 | přečteno: 2471x