Hysterie okolo sexuální výchovy

Dovolím si v krátkosti reagovat na včerejší Hyde Park na bouřlivé téma (ne)povinné sexuální výchovy. Ač můžu mít naprosto odlišný pohled na výchovu dětí, paní Jochová a VORP nežádají nic jiného, než aby jim stát umožnil sexuálně vychovat své děti podle jejich přesvědčení. Nežádají v podstatě nic jiného než větší svobodu ve výchově svých dětí. Ano, v době povinné školní indoktrinace je to troufalost, ale i takoví rodiče se ještě najdou.

Lidi, kteří je označují za „tmáře“ a požadují povinnou sexuální výuku, bych mohl zase já označit za fašisty, protože se snaží skrze stát vnucovat ostatním určitý typ výchovy. Snaží se omezit svobodu jiných rodičů a neváhají je navíc urážet, zesměšňovat a bagatelizovat jejich právo na výchovu svých dětí. Myslí si, jak jsou pokrokoví, když z pozice většiny potlačují práva menšiny.

Samozřejmě není to tak černobílé a legitimní otázka je, do jaké míry je možné ve státním školství ustupovat menšinám. Bude-li VORP úspěšný v požadavku na nepovinnou sexuální výchovu, mohou vzniknout nová sdružení prosazující jiné omezení výuky. Může se ozvat např. DSSS, která nebude souhlasit s výkladem holocaustu v dějepisu a bude požadovat nepovinnou výuku v této oblasti. Proč by se potom nemělo ustoupit i jim?

Účinné řešení, které uspokojí všechny je dnes asi nerealizovatelné a pro mnohé extrémní. Ovšem pokud zrušíme povinnou školní docházku, zrušíme ministerstvo školství, necháme lidem ušetřené peníze v kapsách a vzdělání necháme výhradně na soukromých subjektech s vlastním systémem výuky, bude uspokojeno více rodičů než dnes.

Navíc jsem přesvědčen, že v případě volného trhu základního, středního i vysokého školství bude u dětí lépe rozvíjen jejich talent, výuka bude rychleji reagovat na požadavky doby a absolventi budou mnohem lépe vybaveni pro svůj život.

Autor: Jakub Hájek | úterý 4.10.2011 11:36 | karma článku: 9,83 | přečteno: 1336x