Diskriminace jako projev svobody

Slovo diskriminace obecně znamená rozlišování. Když v obchodě vybíráte jablka z přehrádky, diskriminujete, neboť si vybíráte zrovna tyto a ne tamty. Když si v MHD vybíráte vedle koho si sednete, diskriminujete.

Diskriminace je přirozená, je součástí našeho života a činí nás svobodnými. A jen svobodný člověk je člověkem, nikoliv otrokem. Jakmile nám někdo začně nařizovat, jaká jablka si máme vybírat a vedle koho si máme v MHD sedat, nediskriminujeme, a tedy nejsme plně svobodní. Ten někdo za nás totiž – a třeba v dobré víře – převzal možnost volby. Vzal nám svobodu a učinil z nás otroky.

Když si budu chtít otevřít kavárnu, diskriminuji, neboť si mohu také otevřít restauraci, bar nebo čajovnu. Když budu vybírat místo kavárny, budu diskriminovat, neboť jsem si místo ulice Západní mohl vybrat Východní nebo třeba ulici Severní. Když budu do své kavárny vybírat barevný odstín stěn, budu opět diskriminovat, neboť si místo odstínu Pantone 151 vyberu Pantone 165. Když budu vybírat stoly do kavárny, budu opět diskriminovat, neboť si vyberu kulaté namísto hranatých. Když budu mít vše zařízeno a budu hledat zaměstnance do kavárny, budu diskriminovat... a budu žalován za diskriminaci.

A jako správný otrok budu u soudu rád, že mi bylo dovoleno diskriminovat alespoň ty stoly...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Hájek | středa 22.6.2011 22:26 | karma článku: 19,29 | přečteno: 1539x