Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Členové ProtiAltu udávají na policii za svobodu projevu

Docela jsem fandil aktivitám ProtiAltu, „občanskému sdružení na ochranu svobody jednotlivce“. Krátce po vzniku toho sdružení jsem dokonce koketoval s myšlenkou, že bych se stal jeho členem. S ohledem ale na moje členství ve Straně svobodných občanů jsem to potom zavrhl jako zbytečné štěpení mých aktivit a času.

I když mi přišly některé jejich antikomunistické postoje a výroky na Facebookovém profilu trochu laciné, nemyslel jsem si, že se členové tohoto sdružení sníží k ubohému udávání oponentů. O to více mě včera překvapil status na Facebookové stránce, který začínal slovy „kdyz jsme odchazeli ze sluzebny v Krakovsky (zadat aby policie zakrocila proti vlajkam se srpy, kladivy, hvezsami a Che Guevarou)…“ Ono to navíc nebylo poprvé.

„Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu do smrti bránit vaše právo to říkat.“
— Voltaire

Jelikož jsem vyloženě alergický na postihování lidí za nějaké vlajky či trička s tzv. „závadovými“ symboly, nikdy by mě ani ve snu nenapadlo někoho udávat za toto na policii. Chápu, že sami policisté ze zákona musí jednat, ovšem aktivně upozorňovat a udávat na služebně, to už chce mít práskačství přímo v genech. Propagace nacismu či komunismu mi může připadat lidsky odporná, ale jen tolerance i těchto extrémních názorů je projevem skutečné svobody.

Po mém komentáři na Facebooku, zda takové udávání připadá představitelům sdružení v pořádku, se mi dostalo odpovědi, že ano a následně se strhla diskuze.

Nejčastěji padal argument, že stejně jako by policie stíhala za propagaci hákového kříže, má stíhat i za propagaci komunistických symbolům. To je sice fakt, padni komu padni, ale pokud já jako občan s těmito zákony postihující svobodu projevu vnitřně nesouhlasím, mohu udělat alespoň tolik, že nebudu aktivně udávat nikoho. Pokud s nimi souhlasím, ok, pak ale nechápu, jak se někdo může zaštiťovat svobodou jednotlivce a přitom ji tímto způsobem hrubě pošlapává.

Další argument byl, že „než se zákon změní, jsou povinní jej všichni občané dodržovat. A přes to vlak nejede“. Určitě jste viděli film Musíme si pomáhat, kde Bolek Polívka alias Josef Čížek a jeho žena schovávají ve svém bytě židovského uprchlíka. Podle pravidla aktivního udávání porušování jakéhokoliv zákona, by jistě představitelé ProtiAltu šli manžele Čížkovi napráskat na Gestapo, jelikož se zcela určitě dopustili protiprávního jednání. Ordnung muss sein!

Nebo mě napadá jiný, dnes ne tak úplně nereálný případ. Komunisté by po příštích volbách sestavili s ČSSD vládu a zakázali by prostřednictvím zákona veřejně označovat minulý komunistický režim za totalitní, nedemokratický, nesvobodný a pod. Předpokládám tedy, že by členové ProtiAltu neváhali a šli by na nejbližší policejní služebnu napráskat své kolegy ze sdružení, protože zákon je zákon a přes to nejede vlak.

Dále mi bylo vytýkáno, že proč jsem se nikdy nezastával fašounů a neobhajoval jejich právo nosit si symboly jaké chtějí. Což není samozřejmě pravda. Viz:

Několik vět k tomu revolučnímu 17. listopadu O ideozločinu se nepochybuje, oživovat Hitlera je fuj! Chci mít právo popírat holocaust

ProtiAlt mě v tomto dost zklamal. Nechápu, jak se někdo může ohánět svobodou jednotlivce, ale přitom aktivně udávat lidi, kteří chtělí mít právo na svobodu projevu, na svobodu slova. Tím, že budu mít vlajku se srpem a kladivem či hákovým křížem, neomezuji ničí svobodu. Tím, že budu mít na tričku Adolfa Hitlera, K. H. Franka, Che Guevaru či Stalina, také nikoho neomezuji. Může mi to jako svobodomyslnému člověku připadat nechutné, ale to je tak vše, co s tím jako člověk hájící skutečnou svobodu můžu dělat.

„Přítel svobody je jen ten, kdo ji chrání i tehdy, když ta svoboda nese i plody jiné, než jaké mu chutnají.“
— Ladislav Jakl

Spousta lidí si myslí, že pokud tyto lidi umlčíme a zakážeme jim projevovat své extrémní názory, tyto názory vymizí. Ale takto to přece nefunguje. Jen je ještě více podpoříme v představě, že bojují proti utlačitelskému režimu, který je třeba porazit, a v očích jejich stoupenců z nich uděláme hrdiny.

A především – já chci vědět, že ten Franta Omáčka se srpem a kladivem v záběru ČT24 je nebezpečný komunista. Já chci vědět, že ten na první pohled sympatický kolega z práce hajluje každou sobotu na Václaváku. Tito lidé by bez hrozby trestu na sebe sami upozorňovali a dali možnost ostatním slušným lidem se s nimi nebavit, ignorovat je, nezaměstnávat je. Tím, že jim dáme možnost svobodně projevovat jejich zvrácené názory, sami sebe chráníme.

Autor: Jakub Hájek | neděle 18.11.2012 16:15 | karma článku: 21,81 | přečteno: 1985x
  • Další články autora

Jakub Hájek

Horrorcore: Nová vlna se starým obsahem

V posledních týdnech jsme od našich čtenářů dostali řadu dopisů, v nichž se kriticky vyjadřovali k tvorbě Martina Pohla vystupující pod pseudonymem Řezník, který se hlásí k tzv. horrorcoru. Jejich společným jmenovatelem byl – mírně řečeno – podiv nad tím, jak je možné, že v naší společnosti je mladým lidem předkládán takovýto kulturní brak. Slova na adresu nečinné policie a státních zastupitelství, nebyla právě lichotivá.

7.12.2013 v 10:09 | Karma: 11,35 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Jakub Hájek

Výprask ODS dává šanci na spravedlivé komunální volby v Olomouci

Jedna z věcí, která mě na komunální úrovni v Olomouci štve, je pravidelné rozdělení města do pěti volebních obvodů tak, aby výsledek nahrával velkým politickým stranám a naopak stěžoval zisk mandátů v zastupitelstvu stranám malým. Kromě Olomouce a částí Prahy se podobné umělé rozdělení do obvodů nikde v České republice nekoná. V dubnu jsem proto napsal zastupitelům otevřený dopis a do konce roku spustím i informační web.

27.10.2013 v 18:03 | Karma: 9,57 | Přečteno: 725x | Diskuse| Společnost

Jakub Hájek

Dotace do umění jsou snobismus

Když v médiích brečí různí tvůrci, neřkuli umělci, jak je kultura a umění podfinancované a že stát by měl podporovat více tam to či ono, nevím jestli se smát nebo brečet s nimi. Dotace do umění totiž považuji za vůbec nejneospravedlnitelnější.

22.10.2013 v 15:39 | Karma: 17,32 | Přečteno: 561x | Diskuse| Společnost

Jakub Hájek

Co takhle Šmejdy po cikánsku?

V úterý 1. října na mezinárodní den seniorů uvedla Česká televize dokument Šmejdi. Dokument Silvie Dymákové o praktikách prodejců na předváděcích akcích pro seniory budí vášně ale už od jara, kdy se Šmejdi dostali do kin. Reakce jsou veskrze takové, že prodejci jsou hyeny, co zneužívají dobroty a naivity starých lidí a že stát je prohnilý, když s tím dávno nezatočil. Někteří namítají, že si za to ti senioři můžou tak trochu sami, když na podobné akce jezdí opakovaně.

3.10.2013 v 17:07 | Karma: 13,76 | Přečteno: 2052x | Diskuse| Společnost

Jakub Hájek

Co kdyby stát legalizoval silný halucinogen?

Představte si, že by stát jednoho dne zlegalizoval pěstování a prodej rostliny, jejíž plody by obsahovaly několik látek způsobující silné halucinace. Při užití několika těchto plodů by člověk ztrácel veškerý pojem o skutečnosti, dostavilo by se nekontrolovatelné chování, zmatenost a dezorientace, ale především zrakové, sluchové a čichové halucinace.

11.9.2013 v 18:18 | Karma: 13,29 | Přečteno: 685x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik