Chci mít právo popírat holocaust

Svobodu projevu, chcete-li svobodu slova, považuji za jednu ze základních lidských hodnot – svobod. Svobodu je třeba pečlivě ochraňovat a bojovat proti každému jejímu zbytnému oklešťování, protože jednou přijatý zákon se už zpravidla těžko odstraňuje. A je třeba chránit každou z forem svobod i když její výhody zrovna nevyužíváme. I chudý člověk, který se v životě nepodívá za hranice České republiky, by měl chránit svobodu pohybu a nebránit ostatním cestovat. Ani agnostik jako já by neměl bránit ateistům a teitům v jejich víře, stejně jako sebevrah by neměl brát ostatním lidem právo na život.

Rád bych se dožil doby, kdy bych mohl na svém osobním blogu svobodně zpochybnit existenci komunismu, nacismu i existenci holocaustu, a to bez dopuštění se trestného činu. Rád bych se dožil doby, kdy by mi stát ponechal možnost vyjádřit pochybnost o čemkoliv, protože se domnívám, že pochybováním neomezuji svobodu žádného člověka v této zemi. Naopak si myslím, že pochybování a vyvracení je základ vědy, na které stojí naše civilizace, a nebýt pochybovačů, žili bychom i dnes v domnění, že země je placka.

„Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí.“— Benjamin Franklin

Zákaz svobodně pochybovat o zločinech nacismu či komunismu může dokonce vyvolat dojem, že skutečnost těchto zločinů je zpochybnitelná. Je-li totiž nezpochybnitelná, není důvod ji chránit před pochybovači. Stejně jako není důvod chránit před pochybovači Newtonův zákon o gravitaci, neboť důkaz o jeho existenci je zcela patrný. Osobně nemám důvod zpochybňovat holocaust, nacistický ani komunistický režim. Někdo ale takový důvod mít může a já mu v tom nechci bránit.

Novela zákona (č. 140/1961 Sb., trestní zákon, § 261a) kriminalizující popírání, zpochybňování, schvalování, ospravedlňování holocaustu nebo zločinů kommunismu byla přijata v České republice v roce 2000. Smutné pro mě je zejména to, že tuto novelu navrhl a prosadil tehdejší poslanec za ODS Jiří Payne, dnešní místopředseda Strany svobodných občanů. Ano, místopředseda strany, která si dala za cíl hájit lidskou svobodu, se výrazně zasloužil o její omezení. Absurdní, že? Stranu svobodných občanů jsem volil v květnových volbách, jsem nadále její příznivec a sdílím její základní hodnoty, ale mít za místopředsedu člověka jako je Jiří Payne považuji za smutné pokrytectví.Nebo že by to s tou svobodou nebylo tak horké, Svobodní?

Článek původně vyšel 25. září 2010 na webu www.jimmyhayek.cz.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Hájek | středa 22.6.2011 21:20 | karma článku: 20,16 | přečteno: 2019x