Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo může za dluhy nemocnic?

Zdánlivě jednoduchá otázka. Jako odpověď většinou slyšíme, že managementy nemocnic nebo zdravotní pojišťovny. To ovšem není pravda. Největším viníkem současného zoufalého stavu zdravotnictví v ČR, kde např. až třetině nemocnic hrozí finanční kolaps, je bývalá vláda ODS, TOP 09 a LIDEM. Právě bývalá vláda prostřednictvím ministerstva zdravotnictví, tehdy vedeného ministrem Hegerem, kterého vodil jako svoji loutku ministr financí Kalousek, zapříčinila současný tristní stav. Uvedu jako příklad Klatovskou nemocnici, a. s., kde pracuji jako náměstek ředitele.

Bylo zavedenou praxí, že ministerstvo zdravotnictví při přípravě úhradové vyhlášky vždy vycházelo z tzv. referenčního období, což je vždy předminulý rok (např. v roce 2011 byl referenční rok 2009, v roce 2012 to byl rok 2010 a letos rok 2011). Platby od zdravotních pojišťoven byly vždy nastaveny tak, že v konkrétní rok byl vzat tzv. referenční rok, a přidalo se k němu 3 až 5 % úhrad. Tak se alespoň trochu vyrovnávala inflace, zvyšování cen, zvýšení počtu pacientů atd.

Letošní rok je naprosto unikátní v celé historii českého zdravotnictví. Je to první rok, kdy všechna zdravotnická zařízení v celé ČR dostanou méně, než tomu bylo v referenčním období.

Pro ekonomiku Klatovské nemocnice je to naprosto likvidační stav. Finanční plány byly spočítány na pěti procentní navýšení, které sliboval ministr Heger ještě před koncem roku 2012. Jaké bylo naše překvapení, když jsme si prostudovali novou úhradovou vyhlášku a z ní vyplynulo, že nejen nebude onen slíbený nárůst realizován, ale bude dokonce pětiprocentní pokles. Navíc byl zaveden pojem koeficient úbytku pacientů u VZP, který činí 4 %. Takže proti slíbenému stavu je to pokles o celých 14 %. Co to dovede udělat s ekonomikou nemocnice, si každý dovede představit, tedy kromě tehdejšího ministra Hegera a jeho ministerstva.

Navíc Klatovská nemocnice funguje v nové budově monobloku, kde jsou naprosto neporovnatelné podmínky pro personál, ale hlavně pro pacienty. Došlo k výraznému zlepšení poskytované péče i hotelových služeb a z toho vyplynul výrazný nárůst pacientů. Například počty hospitalizací na interně stouply o 28,4 %, na gynekologii o 19,5 %, na dětském oddělení dokonce o 67,4 %. Počet operací také výrazně narostl - na ortopedii o 9,3 %, na gynekologii dokonce o 59 %. To vše při tak výrazném snížení úhrad. Proto se odkládají plánované operace, proto hrozí omezení péče, proto majitel nemocnice, tedy Plzeňský kraj, musí finančně pomáhat.

Může za tento stav vedení nemocnice? NE! Mohou za to zdravotní pojišťovny? NE! Může za to pouze a jedině ministerstvo zdravotnictví!!! Může za to bývalá vláda ODS, TOP 09 a LIDEM!!! Pro tuto koalici bylo důležitější utratit 2 miliardy za IZIP, 1,5 miliardy za sKarty a další miliardy za další nesmyslné projekty, než se starat o jednu z nejdůležitějších hodnot - o lidské zdraví.

Autor: Igor Jakubčík | pondělí 14.10.2013 10:50 | karma článku: 20,88 | přečteno: 999x
  • Další články autora

Igor Jakubčík

Na kterém místě se v případě ochrany Šumavy ocitá člověk?

Novela zákona o ochraně přírody a krajiny byla na návrh předsedy Poslaneckého klubu hnutí ANO vyřazena z probíhající schůze Poslanecké sněmovny.

13.9.2016 v 20:59 | Karma: 12,56 | Přečteno: 335x | Diskuse| Politika

Igor Jakubčík

Novela zákona o ochraně přírody musí zohlednit i zájem obcí a jejich obyvatel

Novela zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou projednává Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, má za cíl řešit několik problematických znění současné legislativy. Šumavě by neprospěla.

1.2.2016 v 20:40 | Karma: 5,69 | Přečteno: 171x | Diskuse| Ostatní

Igor Jakubčík

Německé orgány se začínají inspirovat u nás

Všichni jsme ještě v šoku z teroristických útoků v Paříži. Po celé Evropě fungují zpřísněná bezpečnostní opatření. U nás jsme je mohli zaznamenat zejména v největších českých městech při vzpomínkových akcích k 17. listopadu.

23.11.2015 v 19:53 | Karma: 23,41 | Přečteno: 768x | Diskuse| Ostatní

Igor Jakubčík

Šumavu je třeba chránit, ne ji politizovat

Plzeňský kraj má mnoho krás a tou největší krásou přírodní je Šumava. Mám ji rád, a proto nemohu hlasovat pro zákon o národních parcích, který předkládá Ministerstvo životního prostředí ČR.

18.11.2015 v 5:45 | Karma: 10,92 | Přečteno: 298x | Diskuse| Ostatní

Igor Jakubčík

Problematika sociálního bydlení potřebuje kvalitní zákon

Sociální demokracie je známá svým důrazem na ochranu nejohroženějších skupin ve společnosti. Jak konstatujeme ve volebním programu ČSSD, v posledních letech se u nás výrazně zhoršil přístup státu ke zdravotně postiženým a lidem v tísni. Usilujeme proto o vytvoření solidární společnosti, která nabídne pomocnou ruku každému, kdo se ocitne v situaci, kterou nezvládá řešit vlastními silami. Podmínkou pomoci je jeho aktivní spolupráce a závazek prospět ostatním, bude-li moci. A k čemu se zavazujeme my?

7.10.2013 v 9:09 | Karma: 5,35 | Přečteno: 268x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 394x
Jsem bývalým náměstkem ředitele Klatovské nemocnice, člen Zastupitelstva města Klatovy a člen Zastupitelstva Plzeňského kraje. Působím jako poslanec v Parlamentu ČR. Jsem ženatý a mám dvě dcery. Mezi mé koníčky patří literatura faktu, historie, motorismus a vaření.

Seznam rubrik