Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zlobivý IZIP a dobrácká VZP?

  Jaká je pravda? Je IZIP skutečně zlobivý a VZP křišťálově čistá? Nenechme si namluvit vše, co slyšíme v médiích.

 

  O zlobivém IZIPu a dobrotivé VZP jsme měli možnost vyslechnout v posledních dnech tolik vyprávění, že už se z nich začíná stávat pravda. Na první pohled se elektronické zdravotní knížky mohou zdát jako epizoda, která časem pomine. Ve skutečnosti se jedná o velmi nadčasové téma. Dovolte mi tedy doplnit ke svému předchozímu článku na tomto blogu ("9,90 Kč za návštěvu u lékaře"), který se věnoval zdravotnictví z většího rozhledu, tyto sice poněkud přízemnější, zato aktuální úvahy.

 

  Ve svém předchozím článku jsem se pokusil ukázat, že zdravotnictví bez svobodně (tržně) domlouvaných cen je jako Niagara bez vodopádů. Bez tržních cen se špatně měří užitek, nemluvě o tom, že ani tržní ceny nejsou všelékem. Ale nic lepšího než svobodně dohodnuté ceny nemáme a nevěřte nikomu, kdo říká, že by o něčem lepším věděl. Takový člověk zřejmě bude chtít ceny rozkazovat podle svojí libosti. Při poskytování třeba lékařské péče rozlišujme efektivitu a hospodárnost. Jsme-li hospodární, postavíme dálnici co nejlevněji, bez nadměrných výdajů na tunely pro stáda bizonů, jimiž neprojde dokonce ani zbloudilý alkoholik, jak je rok dlouhý. Jsme-li efektivní, také postavíme dálnici co nejlevněji, ale navíc nepovede z Kojčic do Vyšných Vlkodlak, ale třeba z Prahy do Košic. Je-li lékařská péče efektivní, znamená to, že pacient je naším zákazníkem. A jak známo, zákazník - náš pán. Tedy alespoň dokud platí. A nebo za něho zaplatí jeho pojišťovna, dobročinná organizace či správa sociálního zabezpečení.

  Elektronické zdravotní knížky (ani další služby, které poskytuje IZIP) nemohou přispět ke zvýšení efektivity tak výrazně jako zavedení zdravotnictví se svobodnými (soukromými a cenově v zásadě neomezovanými) nemocnicemi či pojišťovnami, které se budou prát o klienty. Tyto knížky jistě mohou ušetřit pacientům i lékařům čas, usnadnit léčbu či přestupy pacientů k novým specialistům i "obvodním" lékařům. Dokonce snad mohou v určitých situacích zachránit i život. Ale nejsem ani lékař, ani odborník na ochranu citlivých osobních zdravotních údajů.

 

  Elektronické zdravotní knížky ale určitě mohou výrazně pomoci ke zvýšení hospodárnosti ve zdravotnictví. V mém příměru s dálnicí to znamená, že sice nejsou schopny zabránit případné stavbě tankodromu do Vyšných Vlkodlak, ale rozhodně postaví jakoukoli dálnici stejně kvalitně (stejně dobře, nebo stejně špatně) jako tomu bylo doposud, a to s využitím menšího množství pracovníků, strojů i materiálu nebo třeba s využitím nečekaně výkonných strojů, které přitom pořídili velmi levně (nebo si je výhodně pronajímají). Zkrátka tolik neplýtvají a mají nižší náklady. Když si přečtete svoji knížku (tedy tu zdravotní elektronickou), zjistíte, jestli vám do ní náhodou váš snaživý pan doktor občas nepřipsal nějaké to vyšetření navíc. Možná si jej potom nechal dokonce omylem proplatit od pojišťovny. Jsou to zvláštní náhody. Všimněte si, že splete-li se paní pokladní, obvykle vám také namarkuje spíše cenu vyšší. Přečte-li si vaši knížku vaše zdravotní pojišťovna, zjistí, zda jste nebyli posíláni na vyšetření, která ve vašem případě byla zbytečná a možná i zdraví nebezpečná. Elektronické zdravotní knížky jsou velmi užitečné. Zdravotní pojišťovny se bez nějaké formy takových knížek do budoucna neobejdou.

 

  Kdyby byly zdravotní pojišťovny soukromé (třeba jako součást jiných pojišťoven), nemusel by se nikdo z klientů o jejich hospodárnost starat. Pojišťovny by musely být hospodárné a efektivní, aby o své klienty nepřišly. Nebo se snad někdo z vás náruživě vyptává pana hostinského, zda neplatil příliš za vytápění hospody po letošních mrazech a jestlipak už má daňově odepsanou pípu? VZP ale soukromá není. Má peníze od těch, kteří jsou u ní přihlášení. Dostává od nich povinné pojistné. Její pojištěnci by tedy měli bedlivě sledovat, zda neplatila po letošních mrazech až příliš mnoho za vytápění. Proto jste-li u VZP, čtěte dál, mám pro vás důležitou informaci!

 

  Český ministr zdravotnictví a premiér se shodli, že by měla správní rada VZP spolupráci hodné VZP se zlobivým IZIPem ukončit. Chtěl jsem se na svém blogu zabývat o trochu vznešenějšími tématy, ale peněženky pojištěnců VZP jsou také velmi důležité a argumentace hodné VZP mě zvedla ze židle. VZP totiž tvrdí, že do IZIPu nalila již mnoho peněz a služby poskytované IZIPem jsou příliš drahé. VZP si tedy stejně bude zřejmě muset zajistit jinou elektronickou knihovnu. A ta bude pomáhat lepšímu hospodaření opět pouze u těch klientů, kteří si nový zdravotní deníček (nebo elektronický zdravotní trhací kalendář) pořídí a budou si do něj psát a číst si jej. A možná začne VZP po tolika letech znovu na zelené louce. Ale proč? Proto, že má pocit, že už do IZIPu nalila moc peněz? Chce ukončit spolupráci teď, když tuto společnost z 51% vlastní? To je úplně stejné, jako kdyby zaměstnala údržbáře, který u ní už dříve prováděl jako soukromník rozsáhlé práce a následně by ho propustila s odůvodněním, že mu tenkrát, když byl ještě živnostníkem, zaplatila moc peněz.

 

  Vůbec si netroufám posoudit, zda je pravda, že společnost IZIP už dostala příliš mnoho peněz. Ale jestli to je pravda, udělala VZP chybu, když tolik peněz platila. Její manažeři (nebo někdo, kdo je k vysokým platbám nutil) by to měli doplatit. Ale měl snad ten pan údržbář z mého příměru trvat na nižší ceně? Byl to navíc jediný tak šikovný údržbář na celém okrese, takže mohl požadovat vyšší cenu a možná by ani nebylo chybou, pokud by VZP na poněkud vyšší cenu z tohoto důvodu přistoupila. Jiného tak šikovného údržbáře prostě nesehnala.

 

  A pan údržbář si pak mohl za vydělané peníze dát k večeři biftek nebo dva bifteky (nebo oboje), spořit na důchod, poslat příspěvek na charitu, koupit manželce karafiát nebo si zahrát golf. Ačkoli nás vysoké mzdy a odměny manažerů různých podniků šokují, protože rozdíly mezi lidmi jsou v současnosti obrovské (a dříve se o nich nemluvilo, tedy nevědělo) a téměř všude v zahraničí jsou ještě výrazně vyšší (podle Gini coefficient), ve zdravotnictví bychom neměli dopustit, aby byli všichni dobří manažeři přeplaceni soukromými firmami z jiných odvětví.

 

  Ať už ale cena byla, či nebyla vysoká, uznejte, že je nelogické, aby nyní pojišťovna tohoto svého zaměstnance propouštěla. Minulé odměny přece nemají na současnou mzdu žádný vliv. Ministr zdravotnictví tvrdí, že VZP údržbáře zaměstnala, aby mohla vypovědět drahé smlouvy, které s ním dříve uzavřela. Ale opět uznejte, že po vypovězení smluv (ať už byly, či nebyly nevýhodné) nemusí údržbáře propouštět a shánět nového. Mimochodem, stejně na okrese žádný jiný není, takže bude kotle možná nakonec kontrolovat paní uklízečka a pan vrátný.

 

  A nyní třešnička na dortu, vážení pojištěnci, kteří jste dočetli až sem! Jak už jsem uvedl, VZP tvrdí, že jí IZIP (v mém příkladu pan údržbář) poskytuje i v současnosti příliš drahé služby (a to nejen ty předem smluvně dohodnuté). Jenže VZP drží nad IZIPem opratě. Drží totiž kontrolní balík (51 %) akcií a hlasovacích práv IZIPu. Jedná se tedy o tzv. "spojené osoby" a ty by si měly mezi sebou poskytovat služby za běžné tržní ceny. Vzhledem k tomu, že čestná a skromná VZP může zlobivému, ošklivému a vypočítavému IZIPu ceny stanovovat, mělo by vedení VZP vysvětlit svým pojištěncům, proč stanovuje vysoké ceny! Pokud by byl IZIP zahraniční společností, měla by již VZP na krku finanční úřad. Kontrola by přišla nejpozději den po prohlášení, že dceřiná společnost IZIP poskytuje své služby za vysoké ceny. Avšak 49 % akcií IZIPu patří Švýcarům. To co VZP doposud procházelo, možná u českých a švýcarských berňáků narazí při vyplácení dividend.

 

  A co na to ministerstvo? S vedením VZP to ještě zkusí a na IZIP podá trestní oznámení. Nakonec se zjistí, že za všechno může opice orangutanová z mého oblíbeného večerníčku. Především ale, prosím, nevěřte, že něco odhalí audit. Dokud VZP nevlastnila IZIP, mohly si obě strany dohodnout jakékoli ceny poskytovaných a přijímaných služeb. Auditoři pouze ověří, zda má dáti a dal. Tedy jestli v truhle s pokladem chybí přesně tolik peněz, kolik mělo být podle smluv a faktur zaplaceno za služby.

 

  A po třešničce na dortu ještě perlička na závěr. Moje spolužačka a kamarádka Evička Šemberová z Pardubic se vydala na dovolenou do exotických krajin. Ale před tím na placená očkování, která s tím souvisela. A ačkoli má elektronickou zdravotní knížku, v nemocnici nedokázali zjistit, na co už byla očkována na poliklinice. Ale lépe fungující zdravotní knížku by ráda i nadále využívala (ona ráda čte). Slíbil jsem jí, že ji zde uvedu jako hlas lidu. Takže Evi, jseš tady!

 

Autor: Jakub Černý | sobota 19.5.2012 10:00 | karma článku: 15,98 | přečteno: 1048x
  • Další články autora

Jakub Černý

Pokud Babiš prohraje volby, policie se začne zajímat o jeho finty se společností Imoba

Jako bývalý (a dosud externí, sporadický) novinář (Forum 24, Reflex, ČRo Plus, .týždeň, Skutečnosti) jsem zjistil, že kriminalisté zřejmě budou v případě Babišovy prohry okamžitě prověřovat jeho zjevné další podvody.

8.10.2021 v 13:54 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Šéf ČT24 Mrzena: Za mlčení o některých Babišových kauzách nesou odpovědnost podřízení

ČT dlouhodobě odmítala zveřejnit mj. informaci, že se Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zajímá o premiéra Babiše v případu Profrost. Obdržel jsem od ČT odpověď se snahou o vysvětlení.

5.10.2021 v 19:24 | Karma: 16,64 | Přečteno: 879x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Výbuch ve Vrběticích: Václav Moravec zásadně ohrozil vyšetřování, vyzradil tajné informace

Moderátor ČT V. Moravec vyzradil v přímém přenosu 7. 12. 2014 a 8. 2. 2015 utajované informace ohledně skladů ve Vrběticích, čímž upozornil mimo jiné i ruské tajné služby na zájem BIS o tyto sklady a aktivitu kolem nich.

18.4.2021 v 2:00 | Karma: 45,28 | Přečteno: 26434x | Politika

Jakub Černý

Urgentní: Pomozme vědcům zdarma z obýváku s vývojem léků či vakcín: COVID-19, malárie...

Nechte zdarma svůj počítač pomáhat najít vhodné léky či vakcínu na „čínskou chřipku“ COVID-19, malárii, rakovinu, AIDS, Alzheimerovu chorobu i na další zlo útočící v podobě virů či genových mutací na vaše rodiny nebo kamarády.

30.12.2020 v 23:10 | Karma: 8,52 | Přečteno: 431x | Diskuse| Věda

Jakub Černý

Pět Babišových a vládních problémů aneb O čem ČT odmítla a ještě má šanci informovat

Přináším pět svých dosud nikde nezveřejněných námětů, které jsem zpracoval během své (bezplatné) stáže ve zpravodajství ČT. Zjevně přichází poslední šance pro ČT obdobné Babišovy či vládní kriminální případy a problémy rozšířit.

29.12.2020 v 23:10 | Karma: 20,27 | Přečteno: 1447x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Oslavili nejdéle trvající manželství v Německu, dohromady jim je 200 let

18. května 2024  15:22

Manželský pár ze západního Německa oslavil 80. výročí svatby. Stal se tak nejdéle sezdaným párem v...

Gruzie je podbřišek Ruska. Ale hru o ni už částečně prohrálo, říká expert

18. května 2024  15:04

Podcast Gruzie se potácí mezi Ruskem a Západem. Parlament v úterý přijal zákon o zahraničním vlivu, který...

Střet vlaku s člověkem zastavil provoz na trati mezi Olomoucí a Prostějovem

18. května 2024  14:31,  aktualizováno  14:59

Na trati mezi Olomoucí a Prostějovem srazil po sobotním poledni vlak člověka. Provoz na trati mezi...

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  14:44

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1331x
Jsem jeden kluk - Slovan.