Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trest smrti pro Edwarda Snowdena

  „Kdo prolije krev člověka, toho krev bude člověkem prolita, neboť člověka Bůh učinil, aby byl obrazem Božím.“ (Genesis 9:6)  

  Fracek, jehož jméno jsem uvedl v nadpisu, měl velkou šanci stát se Osobností roku vyhlašovanou časopisem „Time“. To je v pořádku, protože v této anketě vyhrávají nejvlivnější osobnosti roku, hrdinové i lumpové. Tento spratek se ale bohužel dostal i do trojice finalistů Sacharovovy ceny udělované každoročně Evropským parlamentem. Tato cena mě v minulosti opakovaně zklamala, ale i potěšila.

  O muži z nadpisu občas slyšíme ve zprávách v různých souvislostech. Neslyšíme ale, jak by se s ním mělo naložit. Domnívám se, že by v jeho případě měl být zvažován trest smrti.

  Edward Joseph Snowden zásadně porušil svou pracovní smlouvu, když vynesl přísně tajné vládní informace našich spojenců včetně know-how postupů tajných zpravodajských služeb. Dopustil se tak nepochybně především trestného činu špionáže či velezrady („treason“). Tím ohrozil životy pracovníků tajných služeb a občanů Spojených států i jejich spojenců. V důsledku tedy prolil a prolije krev lidí, nebo se o to přinejmenším důsledně pokouší. Pokud by nebyl shledán vinným, neznamenalo by to, že se nedopustil strašného zločinu. Bylo by to odhalení špatného federálního trestního práva našich spojenců za velkou louží (nebo by to byl důsledek nedostatku důkazů a práce skvělých advokátů obhajoby).

  Měli bychom být zastánci trestu smrti pro případ špionáže či velezrady (ve smyslu „treason“, tedy v zásadě české vlastizrady). Takový pachatel přestává být seriózním a lze proto jen stěží předpokládat, že by se mohl stát dvojitým agentem, obzvláště je-li jeho hlavní motivací jako v tomto případě vlastní hloupost. Měl by podléhat vojenskému soudnímu systému. Vyřčený trest smrti by byl dokonalou ochranou před hrozbou dalších úniků informací z jeho strany. Vyjednávat s ním o zárukách a odměnách by jedině inspirovalo další pracovníky tajných služeb k přeběhlictví a následnému vydírání vlády.

  Trest smrti by byl také účinnou výstrahou pro jeho spolupracovníky. Ti totiž nejednají impulsivně. Téměř jistě nejsou náboženskými či ideologickými fanatiky, protože mají kvalitní bezpečnostní prověrku a jsou slušně placeni, což snižuje jejich finanční motivace. Někteří lidé tvrdí, že by neměly být prováděny exemplární tresty a odsouzení by neměli být popravováni za zvuku fanfár před davem lidí na Staroměstském náměstí. Zvuk fanfár je pro takové případy opravdu nevhodný. Měli bychom litovat věšeného člověka, že klesl tak hluboko a vláda by měla dát vážností popravy najevo, že odsouzený opravdu překročil přípustnou mez. Neznám ale důvody, proč by tresty neměly být exemplární a veřejné.

  Nesouhlasím s názorem jinak velmi inspirativního a přemýšlivého Friedricha Augusta von Hayeka, že bychom se měli jen kvůli nemožnosti pochopit všechny okolnosti trestných činů vzdát snahy hledat pro obviněné polehčující okolnosti. Takové okolnosti by ale měly být hledány již před přijetím pracovníka tajných služeb a i nadále v průběhu jeho služby. V okamžiku, kdy by byly nalezeny polehčující okolnosti trestného činu špionáže či velezrady, měl by být přece takový člověk propuštěn i s odměnou („zlatým padákem“), aniž by jakýkoli trestný čin stihl, či vůbec chtěl spáchat.

  Trest smrti pro civilisty bych zvažoval snad jen v případě, že byl dotyčný přichycen věrohodnými svědky přímo při činu a důkazy jsou nevyvratitelné. Jinak bych dával přednost jejich životu za elektrickým ohradníkem bez možnosti propuštění.

  Vojáci a rozvědčíci ale bohužel musí nést riziko, že padnou za vlast výjimečně třeba i v důsledku justičního omylu vojenského soudního systému. Toto riziko by se samozřejmě mělo projevit v jejich mzdách, abychom jich kvůli neochotě podstupovat toto riziko neměli nedostatek. Vyššími mzdami jim navíc dáme najevo, jak si jich vážíme.

  Jedinou překážkou by tak zůstal nedostatek smrtících injekcí, díky nimž je trest vykonáván z technického hlediska humánně.

  Samozřejmě zůstává nezodpovězenou otázkou, jak mohl mít jeden mladý IT pracovník k dispozici tolik přísně utajovaných vládních informací. Jako řešení se nabízí nespolupracovat s externími firmami a ještě dále zlepšovat bezpečnostní prověrky. Ale neprofesionální nebo spíše nedostatečně opatrný postup tajných služeb nijak nesnižuje odpovědnost tohoto zrádce.

  Dočasný politický azyl zmíněného grázla v Ruské federaci ukazuje na nepřátelské vztahy našeho zdaleka nejdůležitějšího a často i nejdůvěryhodnějšího spojence právě s Ruskou federací. Spojené státy se totiž pokusily o umožnění svobodného obchodování Američanů s Rusy a Moldavany. Americký Kongres (parlament) přidal kvůli nečinnosti amerického prezidenta Baracka Husseina Obamy ohledně lidských práv do příslušného zákona tzv. „Magnitského seznam“, který zakazuje těm vlivným Rusům, kteří jsou pravděpodobně zodpovědní za smrt nepohodlného pána, podle kterého je seznam pojmenován, pobývat a investovat ve Spojených státech. Ruská Duma vydala i taková protiopatření, která výrazně poškozují ruské děti.

  Přemýšlejte, prosím, o trestu smrti.    

  viz můj článek „Čím by se měl zabývat nový ministr spravedlnosti“ z 12. 7. 2012

  viz můj článek „Amnestie jako odpuštění?“ z 8. 1. 2013

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Černý | neděle 5.1.2014 21:42 | karma článku: 19,67 | přečteno: 1401x
  • Další články autora

Jakub Černý

Pokud Babiš prohraje volby, policie se začne zajímat o jeho finty se společností Imoba

Jako bývalý (a dosud externí, sporadický) novinář (Forum 24, Reflex, ČRo Plus, .týždeň, Skutečnosti) jsem zjistil, že kriminalisté zřejmě budou v případě Babišovy prohry okamžitě prověřovat jeho zjevné další podvody.

8.10.2021 v 13:54 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Šéf ČT24 Mrzena: Za mlčení o některých Babišových kauzách nesou odpovědnost podřízení

ČT dlouhodobě odmítala zveřejnit mj. informaci, že se Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zajímá o premiéra Babiše v případu Profrost. Obdržel jsem od ČT odpověď se snahou o vysvětlení.

5.10.2021 v 19:24 | Karma: 16,64 | Přečteno: 879x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Výbuch ve Vrběticích: Václav Moravec zásadně ohrozil vyšetřování, vyzradil tajné informace

Moderátor ČT V. Moravec vyzradil v přímém přenosu 7. 12. 2014 a 8. 2. 2015 utajované informace ohledně skladů ve Vrběticích, čímž upozornil mimo jiné i ruské tajné služby na zájem BIS o tyto sklady a aktivitu kolem nich.

18.4.2021 v 2:00 | Karma: 45,28 | Přečteno: 26434x | Politika

Jakub Černý

Urgentní: Pomozme vědcům zdarma z obýváku s vývojem léků či vakcín: COVID-19, malárie...

Nechte zdarma svůj počítač pomáhat najít vhodné léky či vakcínu na „čínskou chřipku“ COVID-19, malárii, rakovinu, AIDS, Alzheimerovu chorobu i na další zlo útočící v podobě virů či genových mutací na vaše rodiny nebo kamarády.

30.12.2020 v 23:10 | Karma: 8,52 | Přečteno: 431x | Diskuse| Věda

Jakub Černý

Pět Babišových a vládních problémů aneb O čem ČT odmítla a ještě má šanci informovat

Přináším pět svých dosud nikde nezveřejněných námětů, které jsem zpracoval během své (bezplatné) stáže ve zpravodajství ČT. Zjevně přichází poslední šance pro ČT obdobné Babišovy či vládní kriminální případy a problémy rozšířit.

29.12.2020 v 23:10 | Karma: 20,27 | Přečteno: 1447x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  21:56

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1331x
Jsem jeden kluk - Slovan.