Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přelet nad evropským hnízdem

  Podívejme se v souvislosti s blížícími se volbami do Evropského parlamentu, jaké názory a nápady mají jednotlivé české politické strany, hnutí a sebranky na nejdůležitější témata týkající se Evropské unie.

  Zdůrazněme, jaké strany jdou, ať už záměrně, nebo častěji pouze v důsledku, proti spravedlnosti a prosperitě v České republice, případně i ve světě. Zaměřím se na deset politických shluků - ODS (evropská pravice), KDU-ČSL (evropský pravý střed), TOP 09 - S (evropský pravý střed), ANO (evropský střed), ČSSD (evropská levice), KSČM (evropská krajní levice), Svobodní (evropská pravice, pro vystoupení z EU), Zelení (evropská krajní levice), Úsvit (v EU neidentifikovatelní), Piráti (v EU neidentifikovatelní).    

  Vystoupit z EU nechce nikdo kromě strany Svobodní. Museli bychom si tak znovu dojednávat všechny podmínky svobodného obchodu i stěhování za prací, což by bylo nesmírně složité. Vlády našich německých i rakouských sousedů dokonce využily celého přechodného období před umožněním vstupu českých pracovníků na jejich trh, takže je vidět, že o volný pohyb českého lidu opravdu nemají zájem. Pokud bychom chtěli s EU i po vystoupení obchodovat ve stejném rozsahu (což je naším životním zájmem, zejména v případě Spolkové republiky Německo a Slovenska), stejně bychom si museli ponechat řadu nesmyslných i smysluplných omezení při výrobě potravin, při nakládání s chemickými látkami i při jiných příležitostech. Svým vystoupením bychom si zřejmě také zkomplikovali řadu budoucích projektů, z těch rozběhnutých zejména stavbu plynovodu, který má propojovat severní a jižní Evropu a bude v něm moci proudit také břidlicový plyn ze Spojených států a Kanady, který by byl přebírán ve zkapalněném stavu v přístavech.

  Největším ohrožením pro ČR v rámci EU by bylo nechat ji napospas koalicím vedeným francouzskou a německou vládou, popřípadě i jiným koalicím (třeba koalici evropských lidovců a evropských socialistů, kteří si v některých otázkách také náramně dobře rozumějí) a také mase šedých evropských úředníků, které nikdo z nás nezná (nebo alespoň většinu z nich) a nekontroluje. Taková EU je bohužel snem Zelených a ve vzdálené budoucnosti i ČSSD.

  Neměli bychom ale žádným státům znemožňovat jejich vstup do EU. Vzájemný obchod, cestování, zaměstnávání i investování jsou vždy dlouhodobě velmi prospěšné pro obě strany. Svobodní a Úsvit ale bohužel chtějí zabránit Srbsku a dalším státům ve vstupu do EU.

  Jednou ze základních výhod pro všechny národy, na které je EU stavěna, je stěhování za prací. Tomu však chce zamezit Úsvit a Svobodní chtějí dát tuto možnost jednotlivým vládám, čehož by jistě mnohé vlády využily k zabránění svobodného pohybu pracovníků kvůli obavám z „polského instalatéra“.  

  Až do dnešní doby nevídanou výhodou prakticky pro celý svět bude připravovaná dohoda, která velmi usnadní obchodování mezi EU a Spojenými státy (viz můj článek „EU a USA budoucími bratry (?)“). V relativním měřítku bude tato dohoda srovnatelná pouze se stovky let starým projektem Hedvábné stezky. KSČM, Zelení a Piráti se ale bohužel staví nesmyslně proti tomuto fantastickému projektu. Nesmyslné podmínky pro přijetí této dohody si kladou i představitelé ČSSD a zejména jejich lídr kandidátky v „eurovolbách“, který má o některých otázkách iracionální představy, mimo jiné i o trhu (viz můj článek „Může trh vůbec selhat?“).    

  Geneticky upravené organismy (GMO) jsou snad všechny plodiny, které jíte, i téměř všichni živočichové, obzvláště pak hospodářská zvířata, která možná máte doma. Obvykle byli vyšlechtěni metodou „pokus - omyl“ (nad zemí brambora, pod zemí marihuana) nebo výjimečně metodou „pokus - náhodný úspěch“. Tak vznikly všechny vyšlechtěné plodiny. V poslední době se dědičné úpravy provádějí precizněji a proto úspěšněji než kdykoli před tím. Evropská unie si ale nesmyslně (kvůli konkurenčnímu boji se zemědělci z USA) zrovna tyto preciznější úpravy vybrala a začala pouze je označovat za „geneticky modifikované“ (správně by tak měla označit prakticky veškerou současnou zemědělskou produkci a nejen ji). EU prakticky zabraňuje jejich dovozu i pěstování (a chovu), což má tragické důsledky (viz můj článek „Aktualita: hladový rolník a předběžně opatrní komisaři“). Volný pohyb zboží pro GMO zatím neplatí. Takový stav bohužel vyhovuje všem stranám s výjimkou ODS! Některá média straší lidi a naše politické strany se vezou na vlně těchto lží. Je odvahou jít proti tomuto iracionálnímu proudu. Svobodní by sice umožnili rozhodování o jejich zákazu jednotlivým vládám, ale tím by v praxi také zabránili svobodnému obchodu s těmito plodinami v rámci celé EU, a to dokonce i v případě, že by EU jako celek změnila svůj postoj.

  Dalším obrovským problémem je euro. Přijímání eura v tak rozlehlé a rozmanité oblasti, jako je EU, vede ve svém důsledku k prohlubování a prodlužování recesí (úpadku a vyšší nezaměstnanosti) v rámci jednotlivých hospodářských cyklů. Nejsou totiž ani zdaleka splněny podmínky tzv. „nekryté úrokové parity“ (viz můj článek „Všechno, co jste kdy chtěli vědět o euru (ale báli jste se zeptat)“). Bankovní rada ČNB si stanovila svůj inflační cíl (a nyní stále měnlivý, pohupující se kurz) tak, aby nás připravila na vstup do eurozóny, takže současné ztrátové devizové intervence jsou pouhou malou ochutnávkou toho, jak špatně budeme v eurozóně fungovat (pro zajímavost viz můj článek „ČNB neplní svoje ústavní úkoly“). Nenechte se zmást, že intervence podpořily vývozce. Ony je totiž zase poškodí, až se bude muset ČNB svých navýšených devizových rezerv nárazově zbavovat. Navíc eurem postižené vlády zavazují své poddané ke sdílení dluhů s těmi více rozhazovačnými (jako byly italské, španělské, řecké a další vlády). Česká vláda by po přijetí eura byla tlačena také k úpravě svého hospodaření a kontrol bank podle představ EU. Už bychom nesměli sami od sebe náhle razantně zvýšit výdaje na zbrojení či likvidaci povodní, jinak bychom byli pokutováni. Už bychom nesměli být tak přísní na banky a spořitelny, pokud by EU měla pocit, že jim příliš svazujeme ruce a ani bychom nemohli být naopak vůči bankám benevolentnější, kdyby se nám zdálo, že je zrovna příliš svazuje EU. Euro chtějí bohužel během několika let přijmout ANO, TOP 09 - S, KDU-ČSL, ČSSD, KSČM a Zelení, přičemž představitelé KSČM by alespoň chtěli, aby bylo jejich přání potvrzeno v referendu lidmi.

  V EU se objevují také plány na přikazování jednotlivým vládám, jaké mají být v jejich státech minimální mzdy. V soukromém sektoru vede zavádění a zvyšování minimální mzdy k propuštění zaměstnanců. Dotkne se to zejména zdravotně postižených zaměstnanců, pro něž je přitom každodenní soustředění, prospěšná činnost a kontakt s lidmi také významnou terapií, jak každý tuší a jak to potvrzují i odborníci. Ve veřejném sektoru vede minimální mzda ke srovnávání platů a odměn méně kvalifikovaných zaměstnanců s těmi kvalifikovanějšími, takže pak spousta lidí ztrácí motivaci absolvovat další školení. Pro evropskou minimální mzdu jsou ČSSD, KSČM, Zelení a Úsvit. Žádné překvapení.

  Jak už jsem uváděl, ČSSD a Zelení by chtěli, aby nám vládla spíše EU, a jdou tedy nutně proti českým zájmům, které by měly být prosazovány českými vládami (a je pak pouze na nás, koho si zvolíme a pak třeba sami na sebe nadáváme). V zahraniční politice chtějí posílit EU na úkor českých vlád ANO, TOP 09 - S, KDU-ČSL a samozřejmě opět ČSSD a Zelení. Češi a české vlády přitom mívají ve vztahu k zahraničí velmi často úplně jiné názory než třeba francouzská, německá, italská či španělská vláda. Náš vliv na společný názor EU je ale ve srovnání třeba právě s uvedenými státy velmi malý a byli bychom tak často, na místo dobrovolné domluvy a případných kompromisů, překřičeni.

  V EU se už léta ozývají hlasy na vybudování společné evropské armády, a to mnohdy od politiků, kteří nemají rádi Severoatlantickou alianci. Plnohodnotná evropská armáda by byla nejen zbytečnou, ale dokonce nebezpečnou duplicitou k NATO. Přitom by v mnoha směrech nemohla být akceschopnou, protože státy EU nemají tak rozsáhlou a kvalitní rozvědku jako USA, nemají takovou výzbroj, těžkou techniku, letadlové lodě, letectvo (včetně bezpilotních letounů), námořnictvo... USA jsou také, ale to už nesouvisí přímo s armádou, jako jediné schopné a ochotné nás bránit proti balistickým střelám (s jadernými hlavicemi) např. z Íránu či v budoucnu ze Sýrie a z tohoto deštníku má obavu i ruská vláda, protože by se jím posílil vliv NATO v rámci jaderné rovnováhy mezi USA a Ruskou federací (a do budoucna Čínskou lidovou republikou). Tuto nesmyslnou a nebezpečnou duplicitu vojenských spolků schvalují ANO, ČSSD a Zelení.

  Mnohé evropské státy podporují ekonomicky jadernou energetiku, protože se jedná o ekologicky vhodný zdroj, který zvyšuje jejich energetickou soběstačnost (a tedy „nevydíratelnost“, bezpečnost). Česká podpora jádra je nutná mimo jiné i proto, že je jádro podporováno i v jiných evropských státech. EU takovou podporu umožnila právě proto, aby byly státy EU energeticky soběstačné (naproti tomu potravinovou soběstačnost by bohatě zajistilo povolení GMO nebo u nás alespoň konec podpory solárním panelům na velkých plochách). Svobodní a Zelení jsou ale proti rozumné podpoře jádra v ČR. Zároveň je česká jaderná energetika výrazně znevýhodňována naší současnou vládou, zejména ministrem financí (ANO), ale také ministrem průmyslu a obchodu (ČSSD) a ministrem obrany (ANO) (viz můj článek „Vláda bombarduje elektrárny“).

  Evropskou ekonomiku také výrazně a zbytečně (míjíce cíl) poškozuje Kjótský protokol II, který státy EU samy se sebou podepsaly. Jednak jsou dopady celosvětových změn klimatu přeceňovány a jednak tuto smlouvu nepodepsali žádní další velcí znečišťovatelé atmosféry (viz můj článek „Globální oteplování (piva)“). KSČM a Zelení jsou ale bohužel příznivci ještě většího omezování průmyslu (a popřípadě také dopravy a domácích kamen, a to nikoli třeba lokálně, nýbrž plošně).

  EU se roztahuje natolik, že vymýšlí i svoje vlastní daně. Nejvíce prosazovanou daní je ta, která by nám všem měla zdražit v důsledku prakticky všechny bankovní služby. Souhlasí s ní ČSSD, KSČM, Zelení a Piráti. Nejsem překvapen.

  Přehlasováni jinými národy bychom mohli být také na základě referenda. EU totiž již delší dobu zvažuje možnost, aby velká skupina lidí z EU mohla de facto vyhlásit na mnohá témata referendum. Češi přitom tvoří pouhá 2 % obyvatel EU a neměli bychom tak šanci výsledky takových referend ovlivnit. Takovou možnost bohužel prosazují i mnohé české strany, konkrétně ANO, ČSSD, KSČM, Zelení, Úsvit a Piráti.

  Vláda EU (Evropská komise) je v současnosti sestavována tak, aby v ní měla i ČR svého zástupce. Je to pro nás samozřejmě mnohem výhodnější, než kdyby si Evropský parlament sestavoval evropskou vládu sám (nyní ji pouze jako celek, který je mu předložen, buď schválí, nebo případně může zamítnout; odhlížím od způsobu volby předsedy této vlády). Některé české strany však souhlasí s tím, aby o složení vlády rozhodoval přímo Evropský parlament, takže by se naše šance opět snížily. Takový postup bohužel podporují Svobodní, ČSSD, KSČM, Zelení a Piráti.

  Jedinou stranou, která má ve všech těchto směrech rozumný program je tedy ODS. Koaliční vláda Petra Nečase (ODS) mě také opakovaně potěšila svými postoji vůči EU (byť TOP 09 - S v této vládě neúspěšně prosazovala přijetí škodlivého fiskálního paktu) (viz můj článek „Kdo bude naším novým prezidentem?“).

  Shrňme si, v kterých otázkách dělají ostatní strany oproti ODS chyby:

ANO - proti GMO, pro přijetí eura, zahraniční politika z ČR do EU, duplicitní armáda EU, znevýhodňování české jaderné energetiky, referendum v celé EU

TOP 09 - S - proti GMO, pro přijetí eura, zahraniční politika z ČR do EU

KDU-ČSL - proti GMO, pro přijetí eura, zahraniční politika z ČR do EU

Svobodní - vystoupení z EU, znemožnění vstupu dalších států do EU, konec svobodného pohybu pracovníků, proti GMO, proti energetické soběstačnosti ČR, Evropská komise podle Evropského parlamentu  

ČSSD - více pravomocí do EU, proti svobodnému obchodu s USA, proti GMO, pro přijetí eura, škodlivá minimální mzda, zahraniční politika z ČR do EU, duplicitní armáda EU, nová daň, referendum v celé EU, Evropská komise podle Evropského parlamentu  

KSČM - proti svobodnému obchodu s USA, proti GMO, pro přijetí eura, škodlivá minimální mzda, omezování průmyslu, nová daň, referendum v celé EU, Evropská komise podle Evropského parlamentu   

Zelení - více pravomocí do EU, proti svobodnému obchodu s USA, proti GMO, pro přijetí eura, škodlivá minimální mzda, zahraniční politika z ČR do EU, duplicitní armáda EU, proti energetické soběstačnosti ČR, omezování průmyslu, nová daň, referendum v celé EU, Evropská komise podle Evropského parlamentu   

Úsvit - znemožnění vstupu dalších států do EU, konec svobodného pohybu pracovníků, proti GMO, škodlivá minimální mzda, referendum v celé EU

Piráti - proti svobodnému obchodu s USA, proti GMO, nová daň, referendum v celé EU, Evropská komise podle Evropského parlamentu   

  Z kandidátů ODS mě zklamal pouze Jan Lupoměský, který oceňuje agresivní zábor Krymu ruskou vládou (případně viz můj článek „Americká krize na Krymu“). Zdůrazňuji ale, že se jedná o mladého kandidáta, jehož neodepisuji pro celý jeho život. U mě má ještě šanci své názory v této oblasti pod tíhou argumentů změnit.

  Mrzí mě, že již do Evropského parlamentu nekandiduje MUDr. Miroslav Ouzký (ODS). Pan europoslanec Ouzký se značně podílel na prosazení řady důležitých rozumných návrhů, a to zejména jako někdejší předseda největšího výboru Evropského parlamentu - Životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin. Pan europoslanec také hlasoval se svými kolegyněmi a kolegy z ODS proti nesmírně nákladné kontrole chemických látek (tedy proti dlouhé směrnici REACH). Také je spoluautorem projektu IZIP, který může přinést obrovské úspory českému zdravotnictví a výhody českým pacientům a díky svým funkcím a zabezpečení byl tento projekt dokonce oceněn mimo jiné na konferenci „World Summit on the Information Society” podporované OSN a také byl oceněn Evropskou komisí (viz můj článek „Zlobivý IZIP a dobrácká VZP?“a také můj článek „Malá lekce ekonomie - IZIP, obří ekotendr, sKarty“).

  Někteří politici nabádají lidi, aby hlavně šli k volbám, ať už budou volit kohokoli. Já bych si spíše přál, aby šli k volbám pouze ti, kteří se mnou souhlasí. Zároveň jsem ale rád, že mají možnost volit i ti, kteří se mnou náhodou nesouhlasí.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Černý | čtvrtek 15.5.2014 2:40 | karma článku: 10,34 | přečteno: 852x
  • Další články autora

Jakub Černý

Pokud Babiš prohraje volby, policie se začne zajímat o jeho finty se společností Imoba

Jako bývalý (a dosud externí, sporadický) novinář (Forum 24, Reflex, ČRo Plus, .týždeň, Skutečnosti) jsem zjistil, že kriminalisté zřejmě budou v případě Babišovy prohry okamžitě prověřovat jeho zjevné další podvody.

8.10.2021 v 13:54 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Šéf ČT24 Mrzena: Za mlčení o některých Babišových kauzách nesou odpovědnost podřízení

ČT dlouhodobě odmítala zveřejnit mj. informaci, že se Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zajímá o premiéra Babiše v případu Profrost. Obdržel jsem od ČT odpověď se snahou o vysvětlení.

5.10.2021 v 19:24 | Karma: 16,64 | Přečteno: 879x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Výbuch ve Vrběticích: Václav Moravec zásadně ohrozil vyšetřování, vyzradil tajné informace

Moderátor ČT V. Moravec vyzradil v přímém přenosu 7. 12. 2014 a 8. 2. 2015 utajované informace ohledně skladů ve Vrběticích, čímž upozornil mimo jiné i ruské tajné služby na zájem BIS o tyto sklady a aktivitu kolem nich.

18.4.2021 v 2:00 | Karma: 45,28 | Přečteno: 26434x | Politika

Jakub Černý

Urgentní: Pomozme vědcům zdarma z obýváku s vývojem léků či vakcín: COVID-19, malárie...

Nechte zdarma svůj počítač pomáhat najít vhodné léky či vakcínu na „čínskou chřipku“ COVID-19, malárii, rakovinu, AIDS, Alzheimerovu chorobu i na další zlo útočící v podobě virů či genových mutací na vaše rodiny nebo kamarády.

30.12.2020 v 23:10 | Karma: 8,52 | Přečteno: 431x | Diskuse| Věda

Jakub Černý

Pět Babišových a vládních problémů aneb O čem ČT odmítla a ještě má šanci informovat

Přináším pět svých dosud nikde nezveřejněných námětů, které jsem zpracoval během své (bezplatné) stáže ve zpravodajství ČT. Zjevně přichází poslední šance pro ČT obdobné Babišovy či vládní kriminální případy a problémy rozšířit.

29.12.2020 v 23:10 | Karma: 20,27 | Přečteno: 1447x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1331x
Jsem jeden kluk - Slovan.