Jaderná válka?

  O roce 2013, Severní Koreji, Íránu, Spojených státech, Jižní Koreji, Krkonoších a Sýrii. Tento pravdivý příběh není o Trautenberkovi a Krakonošovi.

  Bylo jaro, ekonomika vzkvétala. Jižnímu sousedovi Krkovičkovi a jeho masokombinátu se dařilo. Jen Trautenberk dřel bídu s nouzí. Čeládce neplatil a večer nerozsvěcoval lampu, protože neměl na elektřinu. Jeho malebná staročeská krkonošská sudetská usedlost chátrala. Namluvil své čeládce, tedy hospodyni, hajnému a mnoha vojákům, že za všechno může Krakonoš. Ačkoli je jeho čeládka velmi vzdělaná, je pravděpodobně také velmi ovlivnitelná (snad až na pár jednotlivců).

  Trautenberk si sestavil kanón a vzkázal po sojce Krakonošovi, že si jej sestavil, aby mohl střílet na Labskou louku. Abych byl přesnější, kanón i dělové koule mu asi sestavila čeládka štěpanického barona. Ale abych nebyl nespravedlivý k Trautenberkovým poslíčkům; ti sestavili první model tohoto kanónu. Krakonoš se tomu směje, protože tuší, že Trautenberk tak daleko nedostřelí. A navíc, Trautenberk rozhodně neumí mířit. Být vládcem Krkonoš, nesdílel bych Krakonošovo nadšení. Krakonoš spíše doufá, že Trautenberk tak daleko nedostřelí a pokud jde o mušku, nezdá se mi jako velká výhra, zasáhne-li omylem Sněžku.

  Krakonoš propásl příležitost svolat na Trautenberka hromy a blesky a zničit jeho kanón, aniž by zničil i obec Poniklá. Propásl tak příležitost ukázat nejen Trautenberkovi, nýbrž i štěpanickému baronovi svoji sílu.

  Krakonoš nemá takový přehled, jak bychom si mohli myslet. Když v prosinci rozfoukával po krajině bělavé sněhové vločky, zahlédl, jak Trautenberk létá v Podkrkonoší docela slušným aeroplánem. Krakonoš vůbec netušil, že má Trautenberk letuschopný aeroplán, tak jako jsme my ještě nedávno neměli ani ponětí, že Pákistán a Indie mají jadernou bombu. Sojka dokonce zahlédla Trautenberkovu čeládku až ve valdštejnském panství, jak tajně pomáhá léta Páně 2007 v lese Řáholci vyrábět střelný prach.

  Trautenberk se teď učí z kanónu střílet a vždycky dá Krakonošovi vědět, aby se díval. Kdoví, proč to dělá. Zcela určitě to je podívaná pro Anči, Kubu a hajného, aby zapomněli, že jim ještě nevyplatil mzdu. Možná, že chce zaútočit na souseda Krkovičku nebo na Krakonoše. To by byl ale hloupý. Zaútočit na Krakonoše je jako zaútočit na Chucka Norrise či Russella Crowea. Lovit střízlivej je jako ... rybařit střízlivej (znalci mého blogu mohou hádat, kde zazněl tento citát). A možná, že chce pomoci štěpanickému baronovi zaútočit na brdské lesy, kde nikdo nemá od Krakonoše deštník. A teď dokonce vzkázal Krakonošovi, ať už k němu nepouští sojku.

  A závěrečné poučení? Jste-li z Brd či Krkonoš (nebo z Podkrkonoší jako já), neberte Trautenberkova slova na lehkou váhu jako Krakonoš. Nemůžeme vědět, zda Trautenberk nedostřelí až do Krkonoš, byť možná nemá dobrou mušku (ale proč na to spoléhat). Na masokombinát Krkovička rozhodně dostřelí. Je tu ale mnohem větší nebezpečí. Trautenberk může vystřelit dělbuchy, až bude v letadle. Tím by mohl nastat nad Krkonošemi i nad Brdy „elektromagnetický impuls“! A nejednalo by se o televizní montáž, jaké jsme byli nedávno svědky. Krakonošovi budou zničeny snad všechny elektrické přístroje, od lékařských až po komunikační, od Sněžky až po Jilemnici. Kam se hrabe sluneční erupce, která léta Páně 1989 postihla Kanadu. Leda snad, že by měl Krakonoš přístroje v autě, kam je schovává, chystá-li bouřku. Ani tak by ale své přístroje neuchránil od magnetické složky impulsu! A co ti obyvatelé Krkonoš, kteří mají pouze huculské koně s povozy a nebo auta z bakelitu?

  Já vím, moje přirovnání trochu pokulhává. Krakonoš si přeje, aby voda byla všech a zadarmo, zatímco Trautenberk je kapitalista. Jenže on ten můj Krakonoš se taky změnil a chce vodu zadarmo. A pokud jde o mého Trautenberka, jak je vidět, i komunista může dřít z kůže svoji čeládku.      

Autor: Jakub Černý | sobota 6.4.2013 3:05 | karma článku: 9,62 | přečteno: 791x