Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaderná válka?

  O roce 2013, Severní Koreji, Íránu, Spojených státech, Jižní Koreji, Krkonoších a Sýrii. Tento pravdivý příběh není o Trautenberkovi a Krakonošovi.

  Bylo jaro, ekonomika vzkvétala. Jižnímu sousedovi Krkovičkovi a jeho masokombinátu se dařilo. Jen Trautenberk dřel bídu s nouzí. Čeládce neplatil a večer nerozsvěcoval lampu, protože neměl na elektřinu. Jeho malebná staročeská krkonošská sudetská usedlost chátrala. Namluvil své čeládce, tedy hospodyni, hajnému a mnoha vojákům, že za všechno může Krakonoš. Ačkoli je jeho čeládka velmi vzdělaná, je pravděpodobně také velmi ovlivnitelná (snad až na pár jednotlivců).

  Trautenberk si sestavil kanón a vzkázal po sojce Krakonošovi, že si jej sestavil, aby mohl střílet na Labskou louku. Abych byl přesnější, kanón i dělové koule mu asi sestavila čeládka štěpanického barona. Ale abych nebyl nespravedlivý k Trautenberkovým poslíčkům; ti sestavili první model tohoto kanónu. Krakonoš se tomu směje, protože tuší, že Trautenberk tak daleko nedostřelí. A navíc, Trautenberk rozhodně neumí mířit. Být vládcem Krkonoš, nesdílel bych Krakonošovo nadšení. Krakonoš spíše doufá, že Trautenberk tak daleko nedostřelí a pokud jde o mušku, nezdá se mi jako velká výhra, zasáhne-li omylem Sněžku.

  Krakonoš propásl příležitost svolat na Trautenberka hromy a blesky a zničit jeho kanón, aniž by zničil i obec Poniklá. Propásl tak příležitost ukázat nejen Trautenberkovi, nýbrž i štěpanickému baronovi svoji sílu.

  Krakonoš nemá takový přehled, jak bychom si mohli myslet. Když v prosinci rozfoukával po krajině bělavé sněhové vločky, zahlédl, jak Trautenberk létá v Podkrkonoší docela slušným aeroplánem. Krakonoš vůbec netušil, že má Trautenberk letuschopný aeroplán, tak jako jsme my ještě nedávno neměli ani ponětí, že Pákistán a Indie mají jadernou bombu. Sojka dokonce zahlédla Trautenberkovu čeládku až ve valdštejnském panství, jak tajně pomáhá léta Páně 2007 v lese Řáholci vyrábět střelný prach.

  Trautenberk se teď učí z kanónu střílet a vždycky dá Krakonošovi vědět, aby se díval. Kdoví, proč to dělá. Zcela určitě to je podívaná pro Anči, Kubu a hajného, aby zapomněli, že jim ještě nevyplatil mzdu. Možná, že chce zaútočit na souseda Krkovičku nebo na Krakonoše. To by byl ale hloupý. Zaútočit na Krakonoše je jako zaútočit na Chucka Norrise či Russella Crowea. Lovit střízlivej je jako ... rybařit střízlivej (znalci mého blogu mohou hádat, kde zazněl tento citát). A možná, že chce pomoci štěpanickému baronovi zaútočit na brdské lesy, kde nikdo nemá od Krakonoše deštník. A teď dokonce vzkázal Krakonošovi, ať už k němu nepouští sojku.

  A závěrečné poučení? Jste-li z Brd či Krkonoš (nebo z Podkrkonoší jako já), neberte Trautenberkova slova na lehkou váhu jako Krakonoš. Nemůžeme vědět, zda Trautenberk nedostřelí až do Krkonoš, byť možná nemá dobrou mušku (ale proč na to spoléhat). Na masokombinát Krkovička rozhodně dostřelí. Je tu ale mnohem větší nebezpečí. Trautenberk může vystřelit dělbuchy, až bude v letadle. Tím by mohl nastat nad Krkonošemi i nad Brdy „elektromagnetický impuls“! A nejednalo by se o televizní montáž, jaké jsme byli nedávno svědky. Krakonošovi budou zničeny snad všechny elektrické přístroje, od lékařských až po komunikační, od Sněžky až po Jilemnici. Kam se hrabe sluneční erupce, která léta Páně 1989 postihla Kanadu. Leda snad, že by měl Krakonoš přístroje v autě, kam je schovává, chystá-li bouřku. Ani tak by ale své přístroje neuchránil od magnetické složky impulsu! A co ti obyvatelé Krkonoš, kteří mají pouze huculské koně s povozy a nebo auta z bakelitu?

  Já vím, moje přirovnání trochu pokulhává. Krakonoš si přeje, aby voda byla všech a zadarmo, zatímco Trautenberk je kapitalista. Jenže on ten můj Krakonoš se taky změnil a chce vodu zadarmo. A pokud jde o mého Trautenberka, jak je vidět, i komunista může dřít z kůže svoji čeládku.      

Autor: Jakub Černý | sobota 6.4.2013 3:05 | karma článku: 9,62 | přečteno: 791x
  • Další články autora

Jakub Černý

Souhrn mých nejvýznamnějších novinářských zjištění

Zveřejňuji 15 mých nejvýznamnějších novinářských zjištění či rozborů pro Forum 24 (Svobodné fórum), Reflex, Český rozhlas Plus, Skutečnosti a slovenský .týždeň.

24.5.2024 v 12:00 | Karma: 0 | Přečteno: 1x

Jakub Černý

Pokud Babiš prohraje volby, policie se začne zajímat o jeho finty se společností Imoba

Jako bývalý (a dosud externí, sporadický) novinář (Forum 24, Reflex, ČRo Plus, .týždeň, Skutečnosti) jsem zjistil, že kriminalisté zřejmě budou v případě Babišovy prohry okamžitě prověřovat jeho zjevné další podvody.

8.10.2021 v 13:54 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Šéf ČT24 Mrzena: Za mlčení o některých Babišových kauzách nesou odpovědnost podřízení

ČT dlouhodobě odmítala zveřejnit mj. informaci, že se Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zajímá o premiéra Babiše v případu Profrost. Obdržel jsem od ČT odpověď se snahou o vysvětlení.

5.10.2021 v 19:24 | Karma: 16,64 | Přečteno: 879x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Výbuch ve Vrběticích: Václav Moravec zásadně ohrozil vyšetřování, vyzradil tajné informace

Moderátor ČT V. Moravec vyzradil v přímém přenosu 7. 12. 2014 a 8. 2. 2015 utajované informace ohledně skladů ve Vrběticích, čímž upozornil mimo jiné i ruské tajné služby na zájem BIS o tyto sklady a aktivitu kolem nich.

18.4.2021 v 2:00 | Karma: 45,28 | Přečteno: 26434x | Politika

Jakub Černý

Urgentní: Pomozme vědcům zdarma z obýváku s vývojem léků či vakcín: COVID-19, malárie...

Nechte zdarma svůj počítač pomáhat najít vhodné léky či vakcínu na „čínskou chřipku“ COVID-19, malárii, rakovinu, AIDS, Alzheimerovu chorobu i na další zlo útočící v podobě virů či genových mutací na vaše rodiny nebo kamarády.

30.12.2020 v 23:10 | Karma: 8,52 | Přečteno: 431x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1303x
Jsem jeden kluk - Slovan.