Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cena neobvyklá armádních letounů CASA (?)

  Tak často jako je v ruské gazetě právě koupená makrela, jsou v českých novinách nedávno koupené armádní transportní letouny. Řeknu vám pravdu.  

  Je správné, že se dozvídáme o naší armádě. Možné předražení letounů ale není zdaleka nejdůležitější otázkou. Ale nedá mi to, pro zahřátí bych letounům CASA rád věnoval krátký článek. Rozpočet armády není příliš vysoký a stanovení maximální ceny často specifických armádních potřeb je proto důležité.

  Letouny CASA byly specificky upraveny, nebylo tedy možné stanovit jejich "cenu obvyklou". Takovou cenu lze zjistit nejlépe u produktů, se kterými se čile obchoduje. Dejme tomu u toaletních papírů. Neprocházíme-li si mimořádnou situací, jsou toaletní papíry v každé samoobsluze přibližně za stejnou cenu, za cenu obvyklou. Pokud však dal někdo k prodeji velké množství zkažených kefírů, lidé budou kupovat více toaleťáků a budou ochotni za ně i zaplatit více a bez dlouhého vyjednávání o ceně. Taková situace není příliš obvyklá, proto ani taková cena není cenou obvyklou.

  Každý si může koupit toaletní papír za libovolnou cenu. Vláda ale nakupuje za peníze svých voličů a měla by tedy prokázat, zda nenakoupila toaletní papír příliš draze. Správa státních hmotných rezerv by tedy měla nakupovat nejlépe za cenu obvyklou, aby se vyhnula dohadům. Jenže tato správa chce koupit velmi jemné, zelené toaleťáky s vůní borovic a levandule, takové, jaké vůbec nejsou k sehnání. Možná proto, aby nemusela používat cenu obvyklou, možná ale pro dobro občanů. Objednala si tedy speciální zakázku. U ní je možné stanovit náklady. Veškeré náklady lze logickými postupy alespoň přibližně přiřadit každému jednotlivému toaletnímu papíru či letounu. Výrobce letounů či součástek si tak může odhadnout, kolik ho stál jeden letoun na elektřině i na mzdách pro podnikovou paní uklízečku, která ve výrobní hale po večerech stírala podlahu. Může si také různými postupy rozpočítat vynaložené peníze na vývoj i na různé zkoušky (letounů, nikoli toaleťáků), které utratil "v průměru" za jeden letoun. Kdyby měla tyto informace i vláda, mohla by k tomu třeba přidat obvyklou přirážku, jakou takové společnosti obvykle požadují a získala by tak (alespoň "by vočko") cenu obvyklou, pro ni nepřekročitelnou. Jenže vláda skutečnou výši rozpočítaných nákladů na jeden letoun nezná. A navíc chtěla (a potřebovala) zaplatit nejen penězi, nýbrž také bitevními letouny L-159 vyrobenými českou společností Aero Vodochody. To je stejné, jako kdybyste si koupili točené pivo za bůro a za svazek ředkviček. Vládu to ale nezbavuje povinnosti neokrádat daňové poplatníky a cenu vysvětlit. Možná si někdo z ministerstva hrál jako malý s podobnými modely letadel a má proto k letounům CASA velmi osobní vztah. Tím však nelze před voliči obhajovat případné nákupy za neúměrně vysokou cenu.

  Je zajímavé (a krevnímu oběhu prospěšné) vědět, zda jsme nebyli při nákupu letounů někým okradeni, ať už jednou paní ministryní nebo třeba jejími náměstky (nebo jejich podřízenými, kteří se rozhodovali na doporučení svých nadřízených, samozřejmě zcela svobodně a dobrovolně). Měli bychom toho ale vědět mnohem více: k čemu máme armádu, jaké máme spojence, jaké by měly být priority naší armády, co všechno armáda potřebuje nakoupit (třeba právě transportní letouny), zda třeba i za cenu obvyklou nenakupuje zbytečnosti (zelené toaleťáky s vůní borovic)... Berte to jako reklamu na můj příští článek. Ve svém článku "Zlobivý IZIP a dobrácká VZP?" jsem také vysvětloval rozdíl mezi hospodárností a efektivitou. Nakoupí-li armáda letadlovou loď za poloviční cenu, než jaká je cena obvyklá, provede bezesporu hospodárný nákup. Kdybychom navíc měli možnost dostat ji na moře, byl by to možná i efektivní nákup. Ale musíme připočítat vícenáklady. Převoz letadlové lodi z celnice v Mikulovicích do Hamburku bude přece něco stát. A právě vícenáklady u letounů CASA jsou možná nižší, než kdyby vláda nakoupila letouny jiné. Ještě kdyby tak byly schopny létat (mám na mysli i mimo bezpečná území).

 

 

 

Autor: Jakub Černý | sobota 21.7.2012 7:00 | karma článku: 21,08 | přečteno: 1843x
  • Další články autora

Jakub Černý

Pokud Babiš prohraje volby, policie se začne zajímat o jeho finty se společností Imoba

Jako bývalý (a dosud externí, sporadický) novinář (Forum 24, Reflex, ČRo Plus, .týždeň, Skutečnosti) jsem zjistil, že kriminalisté zřejmě budou v případě Babišovy prohry okamžitě prověřovat jeho zjevné další podvody.

8.10.2021 v 13:54 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Šéf ČT24 Mrzena: Za mlčení o některých Babišových kauzách nesou odpovědnost podřízení

ČT dlouhodobě odmítala zveřejnit mj. informaci, že se Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zajímá o premiéra Babiše v případu Profrost. Obdržel jsem od ČT odpověď se snahou o vysvětlení.

5.10.2021 v 19:24 | Karma: 16,64 | Přečteno: 879x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Výbuch ve Vrběticích: Václav Moravec zásadně ohrozil vyšetřování, vyzradil tajné informace

Moderátor ČT V. Moravec vyzradil v přímém přenosu 7. 12. 2014 a 8. 2. 2015 utajované informace ohledně skladů ve Vrběticích, čímž upozornil mimo jiné i ruské tajné služby na zájem BIS o tyto sklady a aktivitu kolem nich.

18.4.2021 v 2:00 | Karma: 45,28 | Přečteno: 26434x | Politika

Jakub Černý

Urgentní: Pomozme vědcům zdarma z obýváku s vývojem léků či vakcín: COVID-19, malárie...

Nechte zdarma svůj počítač pomáhat najít vhodné léky či vakcínu na „čínskou chřipku“ COVID-19, malárii, rakovinu, AIDS, Alzheimerovu chorobu i na další zlo útočící v podobě virů či genových mutací na vaše rodiny nebo kamarády.

30.12.2020 v 23:10 | Karma: 8,52 | Přečteno: 431x | Diskuse| Věda

Jakub Černý

Pět Babišových a vládních problémů aneb O čem ČT odmítla a ještě má šanci informovat

Přináším pět svých dosud nikde nezveřejněných námětů, které jsem zpracoval během své (bezplatné) stáže ve zpravodajství ČT. Zjevně přichází poslední šance pro ČT obdobné Babišovy či vládní kriminální případy a problémy rozšířit.

29.12.2020 v 23:10 | Karma: 20,27 | Přečteno: 1447x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Oslavili nejdéle trvající manželství v Německu, dohromady jim je 200 let

18. května 2024  15:22

Manželský pár ze západního Německa oslavil 80. výročí svatby. Stal se tak nejdéle sezdaným párem v...

Gruzie je podbřišek Ruska. Ale hru o ni už částečně prohrálo, říká expert

18. května 2024  15:04

Podcast Gruzie se potácí mezi Ruskem a Západem. Parlament v úterý přijal zákon o zahraničním vlivu, který...

Střet vlaku s člověkem zastavil provoz na trati mezi Olomoucí a Prostějovem

18. května 2024  14:31,  aktualizováno  14:59

Na trati mezi Olomoucí a Prostějovem srazil po sobotním poledni vlak člověka. Provoz na trati mezi...

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  14:44

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1331x
Jsem jeden kluk - Slovan.