Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paroubkův "stín"

Kandidát na poslance, "Šedá eminence" ČSSD či Paroubkův "stín" - i tak bychom mohli nazvat Petra Bendu. Kdože je vlastně tento muž, který se stal s darem 1,1 miliónu korun nejštědřejším sponzorem ČSSD. Tak především je asistentem poslance Jiřího Paroubka, kterého dozajista dobrá pověst nepředchází.

O Petru Bendovi bychom mohli říci, že je mužem mnoha tváří: je krajským předsedou ČSSD, pětkou na ústecké kandidátce ČSSD do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, ale také zastupitelem města Teplice a radním Ústeckého kraje. Na tom všem by nebylo nic divného, kdyby ovšem Petr Benda nebyl zároveň asistentem poslance Jiřího Paroubka, který je spojován s mnoha podezřelými kauzami.

Dnes je Petr Benda velice majetným člověkem. Na tom samozřejmě nespatřuji nic špatného, každému, co jeho jest. Otázkou ovšem zůstává, jak se jím stal. Dle informací uveřejněných v MF Dnes byl Petr Benda na přelomu 80. a 90. let vekslákem v Teplicích. To Petr Benda pochopitelně odmítá a tvrdí, že svůj majetek nabyl v prvé řadě jako provozovatel dvou teplických diskoték, a to klubu Flamingo a Discohause. Další nepotvrzenou informací je, že tyto diskotéky Petr Benda provozoval s Elmírem Slepčíkem. Tento severočeský mafián byl odsouzen za obchodování s narkotiky na 12 let odnětí svobody nepodmíněně. Peníze vydělané ze své podnikatelské činnosti investoval Petr Benda do nemovitostí. V současné době je např. spolumajitelem První severočeské realitní, kterou vlastní se svým partnerem Jaroslavem Slaninou. Tento muž na přímou otázku MF Dnes, zda byl vekslákem, odpověděl: "Je to jedna kapitola z mého života, kterou nepopírám." Pan Slanina je dále majitelem budovy, ve které sídlí Bankovní institut vysoká škola, a.s., na kterém Petr Benda nedávno obhájil svou diplomovou práci a stal se inženýrem. Dalším blízkým spolupracovníkem Petra Bendy je jeho příbuzný Libor Wolhrab, který se Petru Bendovi stará o jeho nemovitosti a také je jedním ze spolumajitelů již zmíněné První severočeské realitní. Tento příbuzný Petr Bendy podnikal v 90. letech s Milanem Vinklerem, který byl spoluzakladatelem PPF a později byl zatčen a odsouzen za podvody s lihem.

Dost bylo minulosti Petra Bendy, nyní se společně podívejme na jeho politickou současnost. V roce 1998 se Petr Benda stal zastupitelem a radním Teplic. Během jeho působení na radnici byly přiděleny zakázky za 125 mil. korun stavební firmě NAO, ve které je jednatelem Petr Ocásek. Petr Ocásek je v současné době spolumajitelem Golf Resortu Barbora společně s Romanou Bendovou, manželkou Petra Bendy. Další zajímavou událostí, která se během působení Petra Bendy na radnici udála, byl např. prodej kina Lípa v Teplicích. Kino Lípa bylo prodáno podivnou obálkovou metodou, bez dražby, i s pozemkem pražské firmě Lanski. Majitelem této firmy není nikdo jiný než Jaroslav Slanina, partner Petra Bandy v První severočeské realitní.

V roce 2008 se Petr Benda stal radním Ústeckého kraje pro oblast zdravotnictví. Z titulu své funkce je Petr Benda předsedou představenstva Krajské zdravotní, a.s., pod kterou spadá pět nemocnic (v Chomutově, Mostě, Teplicích, Ústí n/L a Děčíně). Na základě špatného hospodaření a vedení personálu odvolal Petr Benda v květnu tohoto roku všechny ředitele krajských nemocnic. Otázkou zůstává, zdali se tak nastalo spíše z důvodu, že byli tito ředitelé dosazeni do svých funkcí v předchozím období ODS. Další kontroverzí, týkající se Krajské zdravotní, bylo uzavření neobvykle vysoké pojistky na 100 mil. korun. Pojistka se vztahuje na škody a nedbalostní trestné činy. Nestandardním na této věci ovšem zůstává, že pojistka se vztahuje nejen na management Krajské zdravotní, ale i na jejich rodinné příslušníky. Pro ilustraci, výše stejné pojistky v Jihočeském, popř. Královéhradeckém kraji dosahuje výše maximálně 15 až 20 miliónů. Následující kauzou, která se odehrála letos v červnu, bylo odhalení pěstírny marihuany v průmyslovém areálu v Krupce. Inkriminovaný průmyslový areál vlastní firma, ve které má svůj podíl právě ústecký předseda ČSSD Petr Benda.

V poslední době se v souvislosti s Petrem Bendou hovoří zejména o samotných poměrech v ČSSD. Někteří z jeho spolustraníků na severu Čech ho obviňují z účelového navyšování počtu straníků v jednotlivých místních sdruženích. To mu má sloužit hlavně k snadnějšímu prosazování svých vlastních zájmů ve straně. Jeden příklad za všechny, nebyl to nikdo jiný než Petr Benda, kdo se snažil na ústeckou kandidátku ČSSD do sněmovny dostat hokejistu Jiřího Šlégra a zpěvačku Kateřinu Brožovou. Což se mu podařilo pouze v případě Jiřího Šlégra, u Kateřiny Brožové to bohudík skončilo fiaskem. Pro prosazení svých zájmů, dle některých sociálních demokratů, neváhá Petr Benda obětovat více než 100 členů ČSSD na Litoměřicku či odstavit současného poslance Vlastimila Aubrechta z volitelného místa kandidátky. Celá blamáž při sestavování kandidátky ČSSD vyvrcholila odstoupením poslance Aubrechta z kandidátky a celého vedení litoměřické ČSSD. Do tohoto sporu se osobně vložil i sám předseda ČSSD Jiří Paroubek, který se rozjel do svého volebního obvodu hasit problémy svého asistenta Petra Bendy. Ovšem jak jsme se již mohli dočíst, skončilo to pouze hádkou Jiřího Paroubka a jeho spolustraníků přímo na ulici před ústeckým sídlem strany. Člověk se ani nediví, když si vzpomene, jak byl po krajských volbách loňského roku z pozice lídra kandidátky sestřelen Jaroslav Foldyna, který se měl logicky po vyhraných volbách stát hejtmanem. Jeho jedinou chybou bylo, že nepatří mezi oblíbence Jiřího Paroubka, ani Petra Bendy.

Jsem si vědom, že jsem v tomto článku zmínil velké množství nepodložených informací a dohadů. Avšak přes všechny tyto výhrady zůstává nesporným faktem, že kandidátem na poslance za ČSSD zůstává na pátém místě Petr Benda. Muž, jehož jméno je spojováno nejen s mnoha podezřelými kauzami, nedůvěryhodný lidmi a spornými politickými rozhodnutími, ale také s manipulacemi uvnitř vlastní strany. Muž, který na všechny dotazy novinářů odpovídá téměř výhradně emailem a jeho minulost není příliš známá. Skutečně chceme, aby se takovýto člověk stal poslancem?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Čermák | čtvrtek 20.8.2009 15:38 | karma článku: 35,97 | přečteno: 2618x
  • Další články autora

Jakub Čermák

Plzeň očima cizince

Jak vnímáte město Plzeň? Většina odpovědí bude znít dost podobně: „Plzeň je městem piva.“ „V Plzni hrajou dobrej fotbal.“ „V Plzni vaří skvělou dvanáctku.“ „Plzeň má dobrý hokejisty.“„Plzeň je vynikající...pivo“. „V Plzni vyrábí tramvaje, ne?“ Takto nebo nějak podobně budou znít pravděpodobně odpovědi drtivé většiny obyvatel České republiky na výše zmíněnou otázku. Ovšem mě by více zajímalo, jak by na tuto otázku odpověděl cizinec?

22.4.2015 v 12:30 | Karma: 11,47 | Přečteno: 607x | Diskuse| Plzeň

Jakub Čermák

ČSSD a David Rath nám zruší volby

ČSSD s Jiřím Paroubkem a jejími hejtmani Jiřím Běhounkem, Stanislavem Eichlerem, Lubomírem Francem, Michalem Haškem, Radko Martínkem, Stanislavem Mišákem, Josefem Novotným, Jaroslavem Palasem, Martinem Tesaříkem, Janou Vaňhovou, Jiřím Zimolou v čele s Davidem Rathem a Miladou Emmerovou nám chtějí podruhé zrušit volby.

28.4.2010 v 13:00 | Karma: 40,80 | Přečteno: 3219x | Diskuse| Politika

Jakub Čermák

"Roko" a "Guma" dobývají sněmovnu

Jiří Paroubek ("Roko") se rozhodl do podzimních předčasných voleb do poslanecké sněmovny nasadit těžký kalibr, populárního hokejového obránce Jiřího Šlégra ("Guma") z Litvínova. Stává se, tak jednou z dalších cenných posil, které se rozhodl Jiří Paroubek pro svůj tým draftovat. Pokračuje tak ve své veleúspěšné kariéře "skauta" hledače politických talentů.

28.4.2010 v 11:47 | Karma: 43,06 | Přečteno: 4661x | Diskuse| Politika

Jakub Čermák

Všichni Paroubkovi muži

V neděli 16. dubna proběhl první střet lídrů dvou nejsilnějších politických stran, Petra Nečase z ODS a Jiřího Paroubka z ČSSD. Jak dopadl nebo nedopadl tento střet, posuďte sami. Avšak je tu jiná věc, která jistě stojí za povšimnutí. Jiří Paroubek nám představil nejen své nejbližší spolupracovníky, jichž si nejvíc váží - Petra „Špínu“ Dimuna, Jaroslava „ČSA“ Tvrdíka či Jiřího „Marxe“ Havla, ale také budoucí ministry své vlády Davida „Chameleona“ Ratha, Lubomíra „Hysterického Žvanila“ Zaorálka, Bohuslava „Developera“ Sobotku či Martina „Špicla“ Pecinu.

20.4.2010 v 10:00 | Karma: 36,83 | Přečteno: 2351x | Diskuse| Politika

Jakub Čermák

Nesnesitelná lehkost zneužití moci

Krajské úřady vyčištěny, vedení krajských nemocnic vyčištěna, ředitelé škol na Vysočině vyčistit, ministerstva pod naším vedením vyčistit, řadového rotmistra - spojaře Jiřího Hrbáčka zlikvidovat a takto bychom mohli pokračovat dále.

1.4.2010 v 13:00 | Karma: 30,01 | Přečteno: 1871x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Egyptě se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  17:23

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2189x
Politolog a zastupitel města Plzně

 

www.jakubcermak.cz