Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nezodpovědný hospodář Jiří Paroubek

Co všechno hodlá Jiří Paroubek postavit? Národní fotbalový stadion v Praze a další dva fotbalové svatostánky v Brně a Ostravě, Národní knihovnu podle návrhu Jana Kaplického a v neposlední řadě rychlobruslařskou dráhu. Celkový účet za Paroubkovy plány - cca 13,5 miliard Kč.

Co socan to sportovec - Zdenek Škromach místopoedseda ESSD.

Výstavba veřejněprospěšných staveb typu knihovna, fotbalový stadion, divadlo či nové společensko-kulturní centrum je jistě velice bohulibá činnost. Všem se nám líbí, všichni je chceme, ale o tom, jaký je jejich skutečný přínos pro Českou republiku, musíme alespoň částečně pochybovat.

Přečteme-li si volební program ČSSD z podzimních voleb, které díky ČSSD neproběhly dozvíme se jasné plány ČSSD pro ČR. Socialisté nám slibují postavit Národní knihovnu podle návrhu Jana Kaplického a také již tři zmíněné fotbalové svatostánky. K tomu všemu Jiří Paroubek minulý týden představil "svůj" plán na novou rychlobruslařskou dráhu. Proč to asi dělá? Odpověď je nasnadě. Je to hezké, je to populární a hlavně to vyšlo dobře v průzkumech. Jak asi zněla taková otázka v průzkumu? Pravděpodobně takto: "Jste pro stavbu rychlobruslařské dráhy pro Martinu Sáblíkovou?" Týden po olympijských úspěších Martiny Sáblíkové bych se nedivil, kdyby 99 % odpovědí bylo ANO.

Avšak jaká je skutečná situace? Naše republika se nachází v největší hospodářské krizi od konce druhé světové války. Všichni se chceme zbavit dluhů, nechceme státní bankrot a víme, že musíme šetřit, ale zároveň podpořit národní ekonomiku. Jak na to? Socialisté navrhují stavbu již výše zmíněných budov. Podívejme se, jak jejich snaha již v minulosti dopadla. Jiří Paroubek byl jako ministr pro místní rozvoj například u toho, když stát začal dotovat pořadatelství a výstavbu areálu pro mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Na akci, jejíž pořádání začalo vládní zárukou premiéra Paroubka, se příslib státních dotací vyšplhal až na 569 milionů korun. Akce se měla sama zaplatit, avšak přesto po mistrovství zbyl dluh ve výši 81 milionů korun, který každým dnem narůstá o úroky. Dnes se pohybuje kolem 120 milionů korun. Kdo to zaplatí? Stát, tedy my všichni. Další příklad - stavba O2 Areny (dříve Sazka Areny) měla stát šest miliard korun, investiční náklady nakonec byly o miliardu vyšší. Reálná cena multifunkční haly stále roste, protože Sazka vydala na krytí stavby dluhopisy, které bude splácet až do roku 2021. Sanace dluhu za halu tak dlouhodobě odčerpává ze sportu peníze a nyní svazy opět žádají o dorovnání výpadku stát.

Jaká je tedy skutečná koncepce sportu z pera sociální demokracie? Vytvořme další černé díry na peníze a zruinujme státní rozpočet! To bude mít samozřejmě dopad na nás všechny. Proč to tedy Jiří Paroubek chce? Je to populisticky populární a vyhraje nám to volby... dámy a pánové nechci se Vás dotknout, ale kdo z Vás to má.

"A" jako kritika, "B" jako skutečné řešení. Co je oním řešením? Ekonomie ho nazývá investičním multiplikátorem. Složité sousloví s jednoduchou filozofií. V době krize je dobré investovat do věcí, které generují peníze a pracovní místa, tj. investovat do stavebnictví. Dlouhodobě nás to ovšem nezadluží jako stavby Paroubkem nastíněných projektů, které budeme muset později dotovat. Ke skutečně smysluplných investicím patří investice do dopravní infrastruktury. Stavby tohoto typu vytvářejí přímá pracovní místa a jsou přínosem pro celou ekonomiku ČR i po svém dokončení. Každé jedno místo ve stavebnictví prokazatelně generuje další tři pracovní místa. Paroubkovy plány nás budou stát minimálně 13,5 mld. a těchto 13,5 mld. korun se rovná např. 50 km rychlostní silnice R7, jež přináší pracovní místa do Ústeckého kraje, který trpí největší nezaměstnaností v ČR (cca. 15 %).

Na závěr bych rád shrnul, že nejsem a priori proti stavbě národní knihovny, nejsem ani proti stavbě rychlobruslařské dráhy či fotbalových stadionů, ale v době hospodářské krize a vážný rozpočtových problémů naší země si je prostě nemůžeme dovolit. Měli bychom velice pečlivě rozvažovat, do čeho chceme investovat a co se skutečně vyplatí. Cesta nastíněná socialisty v čele s Jiřím Paroubkem nás v tomto případě bude stát 13,5 miliard korun a možná mnohem víc. Já po takové cestě rozhodně kráčet nechci a nebudu.

 

31. ledna 2006 - iDnes.cz - Paroubek přislíbil dotaci na národní (fotbalový) stadion.

Odhadovaná cena 5 miliard Kč.

 

18. února 2010 - iHned.cz - Paroubek: Podpoříme nový stadion v Ostravě.

Odhadovaná cena 2,2 miliardy Kč.

 

23. červen 2008 - Aktuálně.cz - Brno postaví stadion po vzoru kolosea. Za dvě miliardy.

Odhadovaná cena 2 miliardy Kč.

 

1. února 2009 - Mediafax.cz - Paroubek podpoří stavbu Národní knihovny podle Kaplického.

Odhadovaná cena 2,3 miliardy Kč.

 

8. března 2010 - Deník.cz - Paroubek chce podpořit výstavbu bruslařské haly.

Odhadovaná cena 2 miliardy Kč.

 

Závěrečný účet Jiřího Paroubka = 13,5 mld. Kč.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Čermák | čtvrtek 11.3.2010 13:13 | karma článku: 29,94 | přečteno: 3362x
  • Další články autora

Jakub Čermák

Plzeň očima cizince

Jak vnímáte město Plzeň? Většina odpovědí bude znít dost podobně: „Plzeň je městem piva.“ „V Plzni hrajou dobrej fotbal.“ „V Plzni vaří skvělou dvanáctku.“ „Plzeň má dobrý hokejisty.“„Plzeň je vynikající...pivo“. „V Plzni vyrábí tramvaje, ne?“ Takto nebo nějak podobně budou znít pravděpodobně odpovědi drtivé většiny obyvatel České republiky na výše zmíněnou otázku. Ovšem mě by více zajímalo, jak by na tuto otázku odpověděl cizinec?

22.4.2015 v 12:30 | Karma: 11,47 | Přečteno: 607x | Diskuse| Plzeň

Jakub Čermák

ČSSD a David Rath nám zruší volby

ČSSD s Jiřím Paroubkem a jejími hejtmani Jiřím Běhounkem, Stanislavem Eichlerem, Lubomírem Francem, Michalem Haškem, Radko Martínkem, Stanislavem Mišákem, Josefem Novotným, Jaroslavem Palasem, Martinem Tesaříkem, Janou Vaňhovou, Jiřím Zimolou v čele s Davidem Rathem a Miladou Emmerovou nám chtějí podruhé zrušit volby.

28.4.2010 v 13:00 | Karma: 40,80 | Přečteno: 3219x | Diskuse| Politika

Jakub Čermák

"Roko" a "Guma" dobývají sněmovnu

Jiří Paroubek ("Roko") se rozhodl do podzimních předčasných voleb do poslanecké sněmovny nasadit těžký kalibr, populárního hokejového obránce Jiřího Šlégra ("Guma") z Litvínova. Stává se, tak jednou z dalších cenných posil, které se rozhodl Jiří Paroubek pro svůj tým draftovat. Pokračuje tak ve své veleúspěšné kariéře "skauta" hledače politických talentů.

28.4.2010 v 11:47 | Karma: 43,06 | Přečteno: 4661x | Diskuse| Politika

Jakub Čermák

Všichni Paroubkovi muži

V neděli 16. dubna proběhl první střet lídrů dvou nejsilnějších politických stran, Petra Nečase z ODS a Jiřího Paroubka z ČSSD. Jak dopadl nebo nedopadl tento střet, posuďte sami. Avšak je tu jiná věc, která jistě stojí za povšimnutí. Jiří Paroubek nám představil nejen své nejbližší spolupracovníky, jichž si nejvíc váží - Petra „Špínu“ Dimuna, Jaroslava „ČSA“ Tvrdíka či Jiřího „Marxe“ Havla, ale také budoucí ministry své vlády Davida „Chameleona“ Ratha, Lubomíra „Hysterického Žvanila“ Zaorálka, Bohuslava „Developera“ Sobotku či Martina „Špicla“ Pecinu.

20.4.2010 v 10:00 | Karma: 36,83 | Přečteno: 2351x | Diskuse| Politika

Jakub Čermák

Nesnesitelná lehkost zneužití moci

Krajské úřady vyčištěny, vedení krajských nemocnic vyčištěna, ředitelé škol na Vysočině vyčistit, ministerstva pod naším vedením vyčistit, řadového rotmistra - spojaře Jiřího Hrbáčka zlikvidovat a takto bychom mohli pokračovat dále.

1.4.2010 v 13:00 | Karma: 30,01 | Přečteno: 1871x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2189x
Politolog a zastupitel města Plzně

 

www.jakubcermak.cz