Romové na komunismus nevzpomínají rádi

Podřadné práce, znemožněné vzdělání, údajná nucená sterilizace žen... Opravdu bylo  Romům za komunismu takto ubližováno? Nic není tak jednoznačné...

Pravda byla taková, že příživnictví se trestalo, pracovat musel každý. Tedy i Romové, kteří dělali většinou kopáče či jiné pomocné práce. Důvod byl prostý, chybělo jim vzdělání a ani s pracovní morálkou to nebylo slavné. Do šedesátých let Romové většinou kočovali, vzdělání ani stálou práci neřešili. Což se projevuje prakticky dodnes. Po zákazu kočování se stát snažil Romy začlenit do běžné společnosti, což byl úkol prakticky nadlidský. Dnes můžeme slýchat, že tato nucená asimilace bylo vlastně "popření jejich etnické identity" . Ne. Stát pouze chtěl, aby se začali živit poctivě.

Za komunismu většina romských dětí končila ve zvláštních školách. Ovšem nemůže za to diskriminace. Končili tam pro to, že výuku na základních školách jednoduše nezvládali. Dnes se stát snaží začlenit romské děti do běžných tříd, nicméně dobře víme, že tato integrace nefunguje a páchá víc škody, než užitku. 

Za komunistů se prý údajně prováděla nucená sterilizace romských žen. Toto ale nebylo nikdy stoprocentně prokázáno, pokud k něčemu podobnému došlo, byly to ojedinělé případy, které se staly proto, že nevzdělané ženy nebyly sto pochopit, s čím vlastně souhlasí. Pokud ke sterilizaci docházelo, bylo ze zdravotních důvodů.

Za komunismu byl život poněkud složitější, svázaný různými pravidly a příkazy. Dnes často až směšnými. Romové na tom ale nebyli o nic hůř než ostatní. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jakub Beznoska | středa 13.11.2019 21:28 | karma článku: 0 | přečteno: 198x
  • Další články autora

Jakub Beznoska

Cítíte se jako novodobí otroci?

10.11.2019 v 2:00 | Karma: 24,89

Jakub Beznoska

Genderová vyváženost = nesmysl

9.11.2019 v 2:01 | Karma: 31,57

Jakub Beznoska

Nesmyslná stávka učitelů

4.11.2019 v 18:55 | Karma: 28,91

Jakub Beznoska

Lidem chybí selský rozum

27.10.2019 v 20:51 | Karma: 31,11