Stydím se za svého hejtmana

David Rath (bohužel hejtman kraje, ve kterém žiji) obhajuje recepty ČSSD na vyřešení hospodářské krize přirovnáním k Adolfu Hitlerovi.

www.psp.cz a www.flickr.com

V rozhovoru pro dnešních Lidové noviny David Rath mimo jiné řekl: „Jak řešil krizi Adolf Hitler?“ Redaktorka Kalenská: „Pane hejtmane, neděste mě.“ David Rath: „No ne. Vy se smějete, ale to jsou vážné věci. Hitler řešil krizi tak, že začal zbrojit, čímž dal lidem práci a tím nastartoval ekonomiku! On s tím vyhrál volby! Pak to tedy vyústilo ve válku…“

To, že ČSSD přišla s návrhy na řešení krize, které počítají s obrovským navýšením výdajů státního rozpočtu, které by nebylo možné pokrýt ani jeho příjmy, ani maximálním možným schodkem, mě vůbec nepřekvapuje. Jsem ale šokovaný, že tyto nereálné nástroje, kterými opět jen klamou své voliče, obhajují takto nehoráznou argumentací. Jsem z toho přímo vyděšený.

S NSDAP a Adolfem Hitlerem to ovšem bylo poněkud jinak. Nacisti využili hospodářské krize ve svůj prospěch. Když se lidé mají špatně, tak jako třeba v době hospodářské krize přelomu 20. a 30. let, mnohem častěji se přiklánějí k jednoduchým a líbivým řešením, která ovšem zpravidla mají svá „ale“. V případě nacistického Německa těmi „ale“ byl teror, bezpráví a miliony mrtvých nevinných obětí. David Rath argumentuje tím, že Hitlerovo zbrojení dalo lidem práci a nastartovalo hospodářský růst. To do jisté míry ano, ale pochybuji, že lidé, kteří dřeli v nacistických zbrojovkách, pociťovali nějaký růst blahobytu. Cílem Hitlera samozřejmě nebyla péče o životní úroveň jeho voličů, ale samotné zbrojení a příprava války. Tomu podřizoval všechno. Otázkou zůstává, co je cílem Davida Ratha…

Lidé, voliči ČSSD, kdy otevřete oči? Je tady někdo, kdo svou neproveditelnou hospodářskou politiku obhajuje tím, že Hitlerovi ekonomika založená na podobných principech šlapala.Vždyť tohle už musí vadit i Vám. Já se za našeho hejtmana hluboce stydím.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jakob | sobota 24.1.2009 16:15 | karma článku: 34,99 | přečteno: 3075x
  • Další články autora

Jan Jakob

Stát nehodlá dostát svým závazkům

31.1.2014 v 10:23 | Karma: 27,91

Jan Jakob

I ty si můžeš koupit svůj článek

14.11.2013 v 11:42 | Karma: 30,09

Jan Jakob

Rozvoji obcí brání levicová ODS

10.9.2011 v 15:40 | Karma: 19,27