Povedená maminka a dětská dušička

Chybou lékařů se jí narodila dcera. Nemocnice jí za tento omyl musí zaplatit odškodné 80 000 Kč. Kdo ale vynahradí psychickou újmu její dcerce, až se dozví, že ji její maminka nechtěla?

www.flickr.com

Před osmi lety tehdy osmnáctiletá dívka otěhotněla. Otcem byl její šestnáctiletý kamarád. Nepochybně se jedná o nelehkou životní situaci, kterou se rodiče rozhodli řešit interrupcí. Již to bylo špatné rozhodnutí, neboť v tomto případě (ostatně jako v mnoha dalších) nenastaly žádné okolnosti, které by potrat alespoň z minimálního morálního hlediska ospravedlnily. Jedná se zejména o ohrožení života matky, dítěte nebo o znásilnění.

Interrupce jednoho plodu proběhla, leč doktoři si nevšimli, že dívka čekala dvojčata a jeden plod v lůně přežil. Holčička se narodila a nyní jí je už osm let. Po porodu se mladá matka začala s lékaři soudit a podařilo se jí dokázat, že díky nezdařené interrupci utrpěla místo obrovské radosti z narození potomka značnou újmu. Soud jí přiznal odškodné ve výši 80 000 Kč a tím se dopustil tragického omylu.

Bohužel nikdo, a to včetně matky, nebral ohled na samotné dítě. To se dříve nebo později o tomto soudním sporu a o své smutné minulosti dozví. Pro dětskou dušičku nemůže být větší rána než zjištění, že jeho maminka, kterou bezmezně miluje, ho vlastně vůbec nechtěla. A když tato holčička jednou pochopí, že za její narození dostala její matka ještě bolestné, nutně se musí psychicky zhroutit. Je víc než zřejmé, že tímto otřesená dětská dušička, její důvěra vlastní mamince a smutek a žal, který bohužel pocítí, je jakýmikoliv penězi nevyvážitelná. Pak se trapných 80 000 Kč zdá jako absolutně nicotná částka. Štěstí a radost dítěte nelze koupit za žádné peníze, štěstí a radost dítěte se získává láskou rodičů. I když bude tuto holčičku její matka sebevíce milovat, po této zkušenosti jí to bude jen stěží plně věřit. Kéž bych se mýlil.

Závěrem doufám, že autorka této šlamastiky a zároveň matka začne více myslet na své dítě než na sebe a když už nic víc, tak alespoň bude tyto peníze šetřit své dcerce - třeba na studium.

Autor: Jan Jakob | pondělí 3.3.2008 13:45 | karma článku: 24,35 | přečteno: 2098x
  • Další články autora

Jan Jakob

Stát nehodlá dostát svým závazkům

31.1.2014 v 10:23 | Karma: 27,91

Jan Jakob

I ty si můžeš koupit svůj článek

14.11.2013 v 11:42 | Karma: 30,09

Jan Jakob

Rozvoji obcí brání levicová ODS

10.9.2011 v 15:40 | Karma: 19,27