Létající Liška

Letající Liška, Tříska s kordem, Vydra na koni, Kryštof s oštěpem … Nemylte se, to není obludárium, to jen umělci na billboardech podpořili pražskou olympiádu.

www.praha2016.org

Všech zmíněných umělců si velmi vážím, protože ve svém oboru dokázali skutečně mnohého. Zaráží mě však, že zapůjčili svou tvář takovému megalomanskému projektu jako je olympiáda v Praze.

Pojďme si uvést jednoduchá fakta o finanční výnosnosti olympiády, která vycházejí ze studie zadané Hlavním městem Prahou společnosti Pricewaterhouse Coopers. Analýza vyčísluje celkové přímé náklady na 132,5 mld. Kč. Zajímavé je, že náklady vynaložené před kandidaturou dosahují výše 24,5 mld. Kč a z toho 510 mil. Kč vynaložíme jen za přípravu kandidátské nabídky. V tuto chvíli je tedy jasné, že s těmito nemalými prostředky se již můžeme rozloučit. Odhady nepřímých nákladů se různí, a proto je nyní ponechám stranou. Počítáme tedy pouze s náklady, které přímo vyvolá olympiáda, nikoliv s investicemi, které bychom udělat museli i bez olympiády. Nezbytné je poukázat na londýnskou zkušenost, že skutečné náklady oproti původnímu odhadu narostly na trojnásobek.

Na druhé straně rovnice stojí výnosy. Studie hovoří jasně: výnosy z olympiády dosáhnou výše 66 mld. Kč. Zbývajících 66,5 mld. Kč má zaplatit stát, Praha, kraje a sportovní svazy. A teď jsme se dostali k nejzávažnějšímu problému. Olympiáda bude nepochybně ztrátová a vzniklé deficity zaplatí vlastně všichni občané České republiky. Ať je tedy na zmíněných billboardech kromě známé tváře také uvedeno, že každý ekonomicky aktivní občan České republiky na olympiádu de facto přispěje minimálně částkou 12 800 Kč!

Pro koho je olympijský projekt výhodný? V první řadě pro pražského primátora. Z jeho strany se jedná o geniální tah. Získává vliv a politickou váhu. Je v podstatě zosobněním olympijské kandidatury a zadarmo sklízí PR body. Navíc si na svou stranu získal betonovou lobby, která se nemůže dočkat, až začne stavět třeba olympijský stadion v Letňanech.

A co na to létající Liška? Vždyť i on si pomohl. Je viděn a navíc podporuje „dobrou“ věc.

A co na to já? Nejdříve bychom měli investovat do infrastruktury a našeho rozvoje. Až budeme ekonomicky mnohem silnější než v současnosti, může začít špásovat s olympijskými myšlenkami. A hlavně – zastánci projektu by měli lidem ukázat i druhou stránku mince, tedy kolik je to bude stát.

Autor: Jan Jakob | sobota 13.10.2007 12:34 | karma článku: 15,57 | přečteno: 1380x
  • Další články autora

Jan Jakob

Stát nehodlá dostát svým závazkům

31.1.2014 v 10:23 | Karma: 27,91

Jan Jakob

I ty si můžeš koupit svůj článek

14.11.2013 v 11:42 | Karma: 30,09

Jan Jakob

Rozvoji obcí brání levicová ODS

10.9.2011 v 15:40 | Karma: 19,27