Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když prchají zlodějové kol

Cyklokrosová sezóna vrcholí. A to je přece téma na blog jako hrom. Z neznámého důvodu si totiž o mně hodně lidí myslí, že nemám rád kolaře. Tak to musím uvést na pravou míru oslavou cyklokrosu.

V hospodě je televize. Barman na ní obvykle pouští sport bez zvuku. Bez zvuku jednak proto, že pouští fakt skvělou muziku (díky, Michale), jednak proto, že není nic protivnějšího (kromě poslance Komárka a dalších asi tisíce věcí), než v hospodě puštěná televize na plné pecky.

Televize tak plní zásadní vzdělávací funkci. Díky Michalovi a jeho televizi jsem objevil hodně sportů, o jejichž existenci jsem neměl tušení. Třeba hokej. No, většinou to je nuda, ale tuhle dávali přenos americké kalhotkové fotbalové ligy a to jsem musel i já uznat, že sport může být někdy velmi prospěšná činnost.

Nedávno dávali sport, který se prý jmenuje cyklokros. To znamená česky „dokola a křížem“. Nad názvem raději nebudu hloubat, stejně bych to nepochopil. Ale to je vám, lidi, sport! Ze začátku to vypadá na nějaký závod na kolech. Na startu se seřadí sportovci s koly v rukou, v nažehlených oblečcích a s dychtivostí v očích. A po čem že to dychtí? Po bahně!

Závod je odstartován a oni místo toho, aby na tom kole jeli, popadnou ho do ruky, hodí si ho na rameno a utíkají s ním někam do schodů. Pak loužemi, blátem, sněhem, potom s tím kolem skáčou přes nějaké lavice. Chvilku na něm dokonce i jedou, když vede závod pár metrů po normální asfaltce. A pak hned seskočí a s kolem na zádech se škrábou někam do lesa do strmého srázu.

Zírali jsme na to s kamarádem Františkem jako puci. Už jsme viděli závody v plavání. To se plave normálně ve vodě, tedy tam, kde se dá plavat. Neplave se v medu nebo v hromadách brambor. Fotbal se taky hraje s něčím, co čeho se dá kopat, a ne s dlažební kostkou. Ale tohle je závod s koly tam, kde se na kole jezdit nedá! Ale, propánajána, proč?

Pak na to František kápnul. Každý sport vzniknul z nějaké praktické činnosti. Třeba hod oštěpem z lovu potravy. Sice zdegeneroval, takže místo na cíl se háže do dálky (to by lovec brzo umřel hlady), ale ten původ sportu je jasný. Třeba je tam nějaký bonus za ražniči z rozhodčího… A cyklokros? To byl přece původně útěk zlodějů kol!

No jasně! Zloděj vidí opřené kolo. Popadne ho a utíká s ním pryč. A protože to mají zloději těžké a kdekdo se ty chudáky snaží chytit, musí zloděj s tím kolem utíkat nákupním centrem, vyběhnout po schodech, pak na ulici, přeskočit lavičku v parku, přebrodit řeku, pak chvíli tramvají… Takže i ten zloděj musí pelášit s kolem tam, kde se na něm nedá jet.

V televizi povídali, že asi polovina cyklokrosníků jsou Belgičani. Ostatní jim koukají na záda. Ale to jen proto, že se o tomhle sportu nedověděli ti naši spoluobčané (nebo u nás žijící občané některých blízkých zemí), kteří cyklokros trénují vlastně odmalička. Být trenérem naší reprezentace, udělal bych nábor mezi mladými nadějnými zloději kol a hned bychom vládli světu cyklokrosu.

Jestli se teď někteří cyklokrosníci urážejí, pak musím pro jistotu říct, že to vůbec nemyslím zle. Některé sporty (šerm, zápas, střelba, box) vznikly zase ze snahy zabít protivníka v boji. A přitom jsou to už dávno mírumilovné disciplíny. A cyklokros nepovstal z původních zabijáků ale jen ze zlodějů, to je přece docela dobré.

Možná by cyklokrosníci mohli udělat federaci s jedním příbuzným sportem. František říkal, že se to jmenuje triatlon. Ten se zase vyvinul ze zábavy jisté části mládeže: na koupaliště klusem, zpátky na cizím kole.    

Autor: Ladislav Jakl | pátek 10.1.2014 13:17 | karma článku: 30,14 | přečteno: 2254x
  • Další články autora

Ladislav Jakl

Více kaprů než candátů

Souhrn nejdůležitějších aktuálních událostí: Na Písecku a Strakonicku se třásla země. Jihočeši při vítání jara asi příliš dupali. Nebo Blaničtí rytíři ve snaze prokopat se na povrch ztratili orientaci.

8.3.2024 v 13:27 | Karma: 35,30 | Přečteno: 710x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jakl

O baskytaristech jen politicky korektně

Každý přece ví, že nejhorší, co se může stát fanynce slavné bigbítové kapely, je ranní zděšení, když děvenka zjistí, že se po koncertě na hotelu probudila vedle basáka. Kdyby se vyspala aspoň s někým důležitým z té kapely

7.3.2024 v 17:31 | Karma: 31,11 | Přečteno: 776x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jakl

Kdo vládne? Volič, nebo peníze?

Demokracie má své limity. Vždyť demokraticky byl zvolen i Hitler. To přece nejde, jen tak nechat na voličích, aby si volili, koho chtějí. Je třeba nastavit mechanismy, aby volby dopadly vždy dobře.

1.3.2024 v 18:29 | Karma: 33,36 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jakl

Být fér znamená lhát?

V parku se hlasitě hádá manželský pár o tom, kam pojedou na dovolenou. Z lavičky je pozorují dva něžní chlapci, a jeden z nich praví: „Vidíš, Kryštůfku, já ti říkal, že tahleta smíšená manželství nedělají dobrotu“.

29.2.2024 v 16:15 | Karma: 37,60 | Přečteno: 908x | Diskuse

Ladislav Jakl

Doktor traktor přišel léčit klimafanatiky

Na počátku bylo slovo. A to slovo bylo „dotace.“ Tak začínal evropský integrační proces. Mohli bychom dodat, že na počátku evropské integrace byla slova dvě: „zemědělské dotace“.

22.2.2024 v 16:08 | Karma: 39,66 | Přečteno: 1487x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 447
  • Celková karma 34,83
  • Průměrná čtenost 4044x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik