Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tři vánoční trhy – tři dojmy

Jako kapr k bramborovému salátu, stromeček k světýlkům apod. patří k předvánoční atmosféře i vánoční trhy. Možná se najdou ještě tací, kteří se jdou na trhy pokochat ozdůbkami, tradičními řemesly a poslechnout koledy na živo. Jenže v poslední době se z tohoto rozjímání spíš stává tradice jít si na klobásu a svařák. Ale rozhodně udělá svoje i celková atmosféra, která se liší jak zemí, tak velikostí města …

Na jednom trhu 3krát to samé

Mé první kroky na vánoční trhy vedly do malého města. Nečekala jsem velké množství stánků a ani nějaké dechberoucí ozdoby, ale vsázela jsem spíš na útulnější dojem. Mé očekávání se však nenaplnilo. Uprostřed návsi se tradičně honosil strom, pod kterým byl rozložen malovaný betlém, kde se pásly živé ovečky. Kolem byly rozestavěny stánky, ale již na první pohled bylo jasné, že to spíš vypadá jak na rychlo postavené sruby. Ještě že některé měly i dřevěnou střechu, na rozdíl od obchodníků s cukrovinkami. Hned se mi také potvrdila zkušensot z předchozích let, lidé se jdou hlavně najíst a napít. Asi je to náš folklór, jelikož fronty na svařák, klobásy a trdelníky jsou opravdu dlouhé. Taktéž množství nabízených produktů není nějak závratné. Tak třeba na obchod s termo prádlem jste mohli narazit u 3 stánků z 10. A to letos není taková zima! Možná by měly větší úspěch deštníky. Oživení bylo ve formě vystoupění orchestru na pódiu. A toť vše. 

Musím se přiznat, že svařák ani klobásu jsem na tomto trhu neochutnala. Třeba bych si odnesla jiný dojem, než krátkou procházku mezi stánky, nabízející především občerstvení. Plus za mě živým ovečkám, vystoupění a snaze.

Pokračujeme do krajského města

Další mojí zastávku představoval trh v krajském městě. Rozdíl byl z dálky patrný. Větší strom, více stánků, hlučnější hudba. Úkryty obchodníků již nepřipomínaly sruby, ale opravdové domečky. Na štítu měly namalované okénka připomínající chaloupky z minulého století. Nicméně u stromku byste betlém ani zvířátka nenašli. Za to jste natrafeli na jakýsi kolotoč s figurkami jako z Louskáčka. Rozmanitost zboží byla větší, třeba vlněné oblečení, výrobky z medu, koření … ale opět největší tržby zaznamenávali prodejci s pochutinami. Napadlo mě, jestli si třeba lidé nedělají hodnotící tabulky, a pak vyhodnocují, který svařák je nejlepší. Každopádně třeba na trdelník jste mohli narazit jen jednou, což také odpovídalo frotně u pana "trdláře", který se opravdu musel ohánět.

I zde jsem pouze obcházela a snažila se nasát vánoční atmosféru, ale upřímně to na mě tolik nepůsobilo. Možná za to může i to počasí. Tento trh mě víc nadchnul z hlediska rozmanitosti a lepší výzdobou. Mínus bych dala přehlučené hudbě, chybějícímu betlému a hlavně prodejcům s gyrosem! Bože jsou Vánoce, tak když už to jídlo, tak něco víc pasujícího k tomuto času.

Glühwein bitte

Jsem si vědoma, že na Němce se furt pějí ódy, jak se jim lépe daří, všechno mají čistější apod. Ale opravdu se jim musí přiznat, že jejich smysl pro dodržování tradic vás zasáhne. Konkrétně vánoční trh v Drážďanech vás zavede do pohádkové vánoční krajiny. Opět však trochu kazil atmosféru ten déšť. Ale stánky nevypadaly jako stánky. Regulérní baráčky i s pohyblivými figurkami na střeše. Pro někoho možná kýč, ale mě osobně to na dojmu neubralo. Samozřejmě i zde bylo spousta občerstvení, ale každé bylo v něčem odlišné. Tady jste si mohli dát svařák ovocný, támhle zase přidali nějaké jinačí koření. Navíc místo kelímků zde už nikoho nepřekvapí stylové hrnečky, v kterých se tento vánoční mok prodává. Za něj zapaltíte tzv. Pfand, který činí asi 2,50 eur. Ten vám po návratu hrníčku vrátí, nebo pokud zatoužíte po vzpomínce, tak si jej můžete nechat. Nemusíte si dát jen svařák, dále dělají např. také Eierpunsch, což je něco jako náš vaječňák s vínem a šlehačkou. Pro masožravce zase Bratwurst, z kterého cítíte opravdové maso a pro echt masožravce je k soustu i půlmetrová varianta. Kdo nemusí maso, tak si může dát rozpečenou bramboru, do které si zvolí náplň dle svého gusta. Nu a slaďučké ovoce v čokoládě a jejich typická štola nenechají ničí žaludek a peněženku chladného. Nutno však podotknout, že kromě toho občerstvení se zde opravdu můžete podívat na něco tvořivého. Třeba pečení cukroví s opravdovými cukráři. Dále pro děti vánoční vláček, pro babičky krajkové prostírání a pro všechny výrobba nářadí z čokolády a spousta dalšího. I zde se tradičně tyčí ozdobený strom a světelný kolotoč s pohádkovými postavami. I prodejci jsou dobově oblečení. Během trhu se konají různé akce, kdy se krájí obrovská vánoční štola, na kterou musí mít prodejci lejstro, které určuje, že je opravdu dodržována původní receptura. 

Zde jsem už ochutnala svařák. Musím se přiznat, že v rámci průzkumu jsem obešla vícero stánků a nikde mě nezklamali, ba naopak. Nejsem milovník klobás, ale můj pověření ochutnávač byl nad míru spokojen. Za mě určitě plus za atmosféru, rozmanitost, vstřícnost. Nic však není černobílé. Nebyla jsem tak nadšená z front na wc (to je ale všeobecný problém), ale zase na druhou stranu bylo čisté. Taktéž si zde laltíte za kvalitu, takže nějaké to euro padne. Jinak velká spokojenost.

Autor: Marie Jackovová | úterý 23.12.2014 8:38 | karma článku: 6,94 | přečteno: 721x
  • Další články autora

Marie Jackovová

Můj první rok na vysoké … co mi dal, co mi vzal

Rok vysokoškolských peripetií je za mnou. Na konci nějakého období si člověk udělá nějaké shrnutí, ať už oficiální ( na základních a středních školách vysvědčení) nebo neoficiální ve svojí hlavě.

21.7.2015 v 14:07 | Karma: 19,32 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Marie Jackovová

Můj první rok na vysoké … fenomén krabičkování

Připadá vám 30 minut na oběd málo? Buďte za ně vděční. Rozvrh v zimním semestru mi dovolil chodit v době oběda do menzy nebo do jiného občerstvení. Sníst si v klidu teplé jídlo je pro mě důležité.Nynější školní plán mi udělal čáru přes rozpočet! Polední jídlo nahrazuje hodina tělocviku, přesun z fakulty na fakultu ... A tak jsem se i já dostala ke krabičkám.

15.3.2015 v 8:41 | Karma: 12,43 | Přečteno: 1215x | Diskuse| Ona

Marie Jackovová

Na plátně … 50 odstínů : 0,5 zážitku

Kromě úderu svátku sv. Valentýna s množstvím čokoládových srdcí, růží, básniček a plných pokladen prodejců s tímto zbožím, udeřilo ještě porno pro ženy v domácnosti – 50 odstínů šedi. S tímto filmem bych spojila více číslic (kromě již zmíněných 50 odstínů), a to 40, 50, a 0,5. Čtyřicet minut do prvního líbání, 50 do sexuálních praktik a 0,5 značící dojem z filmu.

19.2.2015 v 16:10 | Karma: 14,26 | Přečteno: 1504x | Diskuse| Kultura

Marie Jackovová

Můj první rok na vysoké … moje první zkouškové

Jako středoškoláci prožívají čtvrtletní písemné práce od prosince do půli ledna, tak vysokoškoláci zažívají obdobné pocity ke konci prvního měsíce nového roku. Jenže rozdíl je markantní. Teprve nyní se ukazuje prokrastinace, kterou studenti trpí, jelikož na vysoké škole vás nikdo nenutí průběžně se připravovat a z velké části si musíte zvyknout na samostudium

14.2.2015 v 8:08 | Karma: 9,92 | Přečteno: 728x | Diskuse| Společnost

Marie Jackovová

V kondici – plank challenge

V překladu challenge znamená výzva a ve fitness světě se jich organizuej spousta. Například plnit celý měsíc fitness plán podle známých trenérů, držet různé detoxy apod. Jednou na mě vyskočila akce na facebooku s názvem "28 Dní – Plank Challenge". Začíná se 1. února. A co je vlastně plank?

1.2.2015 v 10:42 | Karma: 9,38 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 816x
Jsem nastávající vysokoškolačka s mladistvým pohledem každodenních problémech ženy (dívky). =) se špetkou sarkazmu, který má pouze popíchnout a pobavit.

Seznam rubrik