Tři vánoční trhy – tři dojmy

Jako kapr k bramborovému salátu, stromeček k světýlkům apod. patří k předvánoční atmosféře i vánoční trhy. Možná se najdou ještě tací, kteří se jdou na trhy pokochat ozdůbkami, tradičními řemesly a poslechnout koledy na živo. Jenže v poslední době se z tohoto rozjímání spíš stává tradice jít si na klobásu a svařák. Ale rozhodně udělá svoje i celková atmosféra, která se liší jak zemí, tak velikostí města …

Na jednom trhu 3krát to samé

Mé první kroky na vánoční trhy vedly do malého města. Nečekala jsem velké množství stánků a ani nějaké dechberoucí ozdoby, ale vsázela jsem spíš na útulnější dojem. Mé očekávání se však nenaplnilo. Uprostřed návsi se tradičně honosil strom, pod kterým byl rozložen malovaný betlém, kde se pásly živé ovečky. Kolem byly rozestavěny stánky, ale již na první pohled bylo jasné, že to spíš vypadá jak na rychlo postavené sruby. Ještě že některé měly i dřevěnou střechu, na rozdíl od obchodníků s cukrovinkami. Hned se mi také potvrdila zkušensot z předchozích let, lidé se jdou hlavně najíst a napít. Asi je to náš folklór, jelikož fronty na svařák, klobásy a trdelníky jsou opravdu dlouhé. Taktéž množství nabízených produktů není nějak závratné. Tak třeba na obchod s termo prádlem jste mohli narazit u 3 stánků z 10. A to letos není taková zima! Možná by měly větší úspěch deštníky. Oživení bylo ve formě vystoupění orchestru na pódiu. A toť vše. 

Musím se přiznat, že svařák ani klobásu jsem na tomto trhu neochutnala. Třeba bych si odnesla jiný dojem, než krátkou procházku mezi stánky, nabízející především občerstvení. Plus za mě živým ovečkám, vystoupění a snaze.

Pokračujeme do krajského města

Další mojí zastávku představoval trh v krajském městě. Rozdíl byl z dálky patrný. Větší strom, více stánků, hlučnější hudba. Úkryty obchodníků již nepřipomínaly sruby, ale opravdové domečky. Na štítu měly namalované okénka připomínající chaloupky z minulého století. Nicméně u stromku byste betlém ani zvířátka nenašli. Za to jste natrafeli na jakýsi kolotoč s figurkami jako z Louskáčka. Rozmanitost zboží byla větší, třeba vlněné oblečení, výrobky z medu, koření … ale opět největší tržby zaznamenávali prodejci s pochutinami. Napadlo mě, jestli si třeba lidé nedělají hodnotící tabulky, a pak vyhodnocují, který svařák je nejlepší. Každopádně třeba na trdelník jste mohli narazit jen jednou, což také odpovídalo frotně u pana "trdláře", který se opravdu musel ohánět.

I zde jsem pouze obcházela a snažila se nasát vánoční atmosféru, ale upřímně to na mě tolik nepůsobilo. Možná za to může i to počasí. Tento trh mě víc nadchnul z hlediska rozmanitosti a lepší výzdobou. Mínus bych dala přehlučené hudbě, chybějícímu betlému a hlavně prodejcům s gyrosem! Bože jsou Vánoce, tak když už to jídlo, tak něco víc pasujícího k tomuto času.

Glühwein bitte

Jsem si vědoma, že na Němce se furt pějí ódy, jak se jim lépe daří, všechno mají čistější apod. Ale opravdu se jim musí přiznat, že jejich smysl pro dodržování tradic vás zasáhne. Konkrétně vánoční trh v Drážďanech vás zavede do pohádkové vánoční krajiny. Opět však trochu kazil atmosféru ten déšť. Ale stánky nevypadaly jako stánky. Regulérní baráčky i s pohyblivými figurkami na střeše. Pro někoho možná kýč, ale mě osobně to na dojmu neubralo. Samozřejmě i zde bylo spousta občerstvení, ale každé bylo v něčem odlišné. Tady jste si mohli dát svařák ovocný, támhle zase přidali nějaké jinačí koření. Navíc místo kelímků zde už nikoho nepřekvapí stylové hrnečky, v kterých se tento vánoční mok prodává. Za něj zapaltíte tzv. Pfand, který činí asi 2,50 eur. Ten vám po návratu hrníčku vrátí, nebo pokud zatoužíte po vzpomínce, tak si jej můžete nechat. Nemusíte si dát jen svařák, dále dělají např. také Eierpunsch, což je něco jako náš vaječňák s vínem a šlehačkou. Pro masožravce zase Bratwurst, z kterého cítíte opravdové maso a pro echt masožravce je k soustu i půlmetrová varianta. Kdo nemusí maso, tak si může dát rozpečenou bramboru, do které si zvolí náplň dle svého gusta. Nu a slaďučké ovoce v čokoládě a jejich typická štola nenechají ničí žaludek a peněženku chladného. Nutno však podotknout, že kromě toho občerstvení se zde opravdu můžete podívat na něco tvořivého. Třeba pečení cukroví s opravdovými cukráři. Dále pro děti vánoční vláček, pro babičky krajkové prostírání a pro všechny výrobba nářadí z čokolády a spousta dalšího. I zde se tradičně tyčí ozdobený strom a světelný kolotoč s pohádkovými postavami. I prodejci jsou dobově oblečení. Během trhu se konají různé akce, kdy se krájí obrovská vánoční štola, na kterou musí mít prodejci lejstro, které určuje, že je opravdu dodržována původní receptura. 

Zde jsem už ochutnala svařák. Musím se přiznat, že v rámci průzkumu jsem obešla vícero stánků a nikde mě nezklamali, ba naopak. Nejsem milovník klobás, ale můj pověření ochutnávač byl nad míru spokojen. Za mě určitě plus za atmosféru, rozmanitost, vstřícnost. Nic však není černobílé. Nebyla jsem tak nadšená z front na wc (to je ale všeobecný problém), ale zase na druhou stranu bylo čisté. Taktéž si zde laltíte za kvalitu, takže nějaké to euro padne. Jinak velká spokojenost.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marie Jackovová | úterý 23.12.2014 8:38 | karma článku: 6,94 | přečteno: 721x