Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta do Maroka – tam jedině s registrem!

I v době šíření eboly jsem vyrazila na dovolenou do Afriky. Nemohla jsem si stěžovat na dárek k dvacátým narozeninám, který zahrnoval spolucestovatele v podobě mé maminky. Jelikož z nás dvou umím pouze já 2 použitelné cizí řeči ( s ruštinou se dá pochodit asi jen v Egyptě a v K. Varech), tak vše bylo na mojí zodpovědnost. Jenže než se dostanete do této destinace, tak si vás pečlivě zapíší.

www.letenky.cz

Již v letadle nám letuška rozdala papírky, kde jste o sobě musela vyplnit osobní údaje, aby si vás na letišti v Maroku, v našem případě v Oujdě, zapsali do jejich registru. Tato dokumentace byla samozřejmě sepsána ve francouzštině (pod tím laskavě v angličtině), takže spousta pasažérů staršího věku měla s vyplněním potíže. Při kontrole na letišti jsem čekala po mé kontrole opodál , abych v případě jazykové bariéry pomohla mamce s překladem. Při tomto pozorování jsem zjistila, že si pán z celní kontroly opisuje jen údaje z pasu a z onoho lístečku, který jsme vyplňovali v hopsajícím letadle, si přečetl pouze vaše povolání.

Že by to byl konec papírování? Ani omylem!! V transferu do našich hotelů nám pan řidič opět rozdával ony lístečky, tentokrát většího formátu, určeny k vyplnění údajů pro náš hotel. A celá akce nastala na novo. Do tohoto dokumentu jsme navíc museli připsat i číslo s pasu, které nám byl přiděleno celní kontrolou na stranu s vízy (občas špatně čitelné). 

A proč celá tahle šaráda? Do Maroka pro delší pobyt potřebujete vízum.  Myslím, že evropských imigrantů se tam bát nemusí. Práce tam není moc dobře placená. Pro představu uklízečka si vydělá v přepočtu na 200 eur a lékař nejvýš na 400. Další důvod zní logičtěji, a to placení pobytové taxi. Do 8 dní činí 30 eur a nad 50 eur. Takže vám radím, neopozděte se s odletem.

Další jobovkou byla celá délka letu. Naší cílovou destinací Saidia (asi 50km od letiště v Oujdě) se nachází na severu Maroka. V letadle s námi však cestovali i turisté mířící do Agadiru, jenž se nachází u Atlantského oceánu na jihozápadě Afriky. Logicky byste řekli, že letadlo přistane nejdříve u Středozemního moře a poté bude pokračovat dále na jih. Opak je pravdou. Prvotně jsme letěli do Agadiru, kde nás ( cestující do Oujdy) poslali do čekací haly na půl hodiny, abychom se opět vrátili do toho samého letadla a vraceli se zpět na sever. Tudíž celková doba letu činila přibližně 6 a půl hodiny. Útěchou nám byla tatranka, která byla prezentována posádkou jako menší snack. Tato „zajížďka“ však měla smysl. V Agadiru k nám přistoupili cestující, kteří se vraceli z dovolené.  Na letišti v Oujdě naše místa  taktéž obsadili vracející se Češi. Tuto skutečnost však věděl málokdo. Nejvíc tím asi utrpěly rodiny s malými dětmi.

Chcete slyšet o dalších peripetiích, muslimkách v koupacích hábitech a zajímavostech z jejich života a pašování s Alžírem? ….. v příštím článku 

Autor: Marie Jackovová | neděle 24.8.2014 12:55 | karma článku: 9,69 | přečteno: 921x
  • Další články autora

Marie Jackovová

Můj první rok na vysoké … co mi dal, co mi vzal

Rok vysokoškolských peripetií je za mnou. Na konci nějakého období si člověk udělá nějaké shrnutí, ať už oficiální ( na základních a středních školách vysvědčení) nebo neoficiální ve svojí hlavě.

21.7.2015 v 14:07 | Karma: 19,32 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Marie Jackovová

Můj první rok na vysoké … fenomén krabičkování

Připadá vám 30 minut na oběd málo? Buďte za ně vděční. Rozvrh v zimním semestru mi dovolil chodit v době oběda do menzy nebo do jiného občerstvení. Sníst si v klidu teplé jídlo je pro mě důležité.Nynější školní plán mi udělal čáru přes rozpočet! Polední jídlo nahrazuje hodina tělocviku, přesun z fakulty na fakultu ... A tak jsem se i já dostala ke krabičkám.

15.3.2015 v 8:41 | Karma: 12,43 | Přečteno: 1215x | Diskuse| Ona

Marie Jackovová

Na plátně … 50 odstínů : 0,5 zážitku

Kromě úderu svátku sv. Valentýna s množstvím čokoládových srdcí, růží, básniček a plných pokladen prodejců s tímto zbožím, udeřilo ještě porno pro ženy v domácnosti – 50 odstínů šedi. S tímto filmem bych spojila více číslic (kromě již zmíněných 50 odstínů), a to 40, 50, a 0,5. Čtyřicet minut do prvního líbání, 50 do sexuálních praktik a 0,5 značící dojem z filmu.

19.2.2015 v 16:10 | Karma: 14,26 | Přečteno: 1504x | Diskuse| Kultura

Marie Jackovová

Můj první rok na vysoké … moje první zkouškové

Jako středoškoláci prožívají čtvrtletní písemné práce od prosince do půli ledna, tak vysokoškoláci zažívají obdobné pocity ke konci prvního měsíce nového roku. Jenže rozdíl je markantní. Teprve nyní se ukazuje prokrastinace, kterou studenti trpí, jelikož na vysoké škole vás nikdo nenutí průběžně se připravovat a z velké části si musíte zvyknout na samostudium

14.2.2015 v 8:08 | Karma: 9,92 | Přečteno: 728x | Diskuse| Společnost

Marie Jackovová

V kondici – plank challenge

V překladu challenge znamená výzva a ve fitness světě se jich organizuej spousta. Například plnit celý měsíc fitness plán podle známých trenérů, držet různé detoxy apod. Jednou na mě vyskočila akce na facebooku s názvem "28 Dní – Plank Challenge". Začíná se 1. února. A co je vlastně plank?

1.2.2015 v 10:42 | Karma: 9,38 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 816x
Jsem nastávající vysokoškolačka s mladistvým pohledem každodenních problémech ženy (dívky). =) se špetkou sarkazmu, který má pouze popíchnout a pobavit.

Seznam rubrik