Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co volby těžko vyřeší aneb skomírající demokracie

Ve společenském vývoji nelze podceňovat duchovní atmosféru vládnoucí ve společnosti. Pokusme se určit, její význam v minulých 90 letech naší historie.

V první republice (1918-1939) to bylo vlastenectví, křesťanství a sociální cítění a naivní důvěra v mezinárodní solidaritu. Po mnichovském diktátu západních mocností přikazujícím odevzdat Sudety Německu, za protektorátu (1939-1945, za německé okupace nebylo ovšem možné hovořit o demokracii) zatrpklost, avšak duch vlastenectví, křesťanství a sociálního cítění přetrvával. Přetrvával po roce 1945 až do roku 1948. V dalších letech komunistický materialistický režim v podmínkách hrubého potlačování oponentů propagandou, převýchovou i násilnými akcemi likvidoval vlastenectví i křesťanství, vše ve jménu socializmu a marx-leninského materializmu. Křesťanské desatero bylo nahrazeno nešťastně formulovanými lidskými právy bez vyvážení příslušnými povinnostmi. Až po určitém uvolnění r. 1963 se začalo pomalu znovu probouzet vlastenectví, národní solidarita i křesťanství. Vše vrcholilo za socializmu s lidskou tváří. Na toto období pamětníci vzpomínají jako na nádherné období obrody ozdravění společnosti, období úspěchů a naděje jak po stránce životní úrovně tak po stránce kulturní. Vracel se duch vlastenectví a křesťanství a poněkud se uvolnilo soukromé podnikání.

Vývoj bohužel nevyhovoval velmocenským záměrům a vše bylo zadušeno sovětskou okupací 1968. Šlo především o zájmy Sovětského svazu, avšak z dnešního pohledu to mohlo vyhovovat zájmům některých režimů západního světa, neboť v Československu s lidskou tváří se rodil stát, který mohl představovat ideovou i ekonomickou konkurenci státům klasického kapitalizmu. Přes veškeré projevy skutečné solidarity s československými uprchlíky žádajícími o azyl, myslím, že některé významné kruhy západu mohly v sovětském zásahu spatřovat i určité pozitivní prvky. Západ se neexponoval v náš prospěch stejně jako za Mnichova. Oficiálně ovšem šlo o opatrnost, aby výraznější intervence v našem zájmu nerozpoutala světový nukleární konflikt.

Horší než Mnichov, znechucení, beznaděj snad na „věčné časy“, kupování přízně obyvatel zlepšením životní úrovně, ovšem s významným zadlužováním na konto ekologického stavu země, úpadek všeobecné morálky charakterizovaný heslem „kdo neokrádá stát, okrádá rodinu“. V takové neblahé atmosféře se rodila naše nová demokracie, to vše poznamenalo všechen další vývoj až dodnes. Po sametové tzv. revoluci vývoj v myšlení lidí nasměrovaný komunisty pokračoval, takže dodnes vlastenecké cítění a náboženská víra jsou přezírány jako trapná duševní úchylka.

Již před časem konstatoval Václav Havel, že v naší společnosti vládne blbá nálada. Ano, a mimochodem, bohužel sám k ní přispěl svým beletristickým přístupem k přerodu socialistické společnosti na společnost kapitalistickou. Bezstarostná výměna socialistických uniforem hradní stráže za nově koncipované, výměna domácích hradních automobilů za zahraniční bez ohledu na zbytečnost výdajů nebyla vzorem ke skromnému chování rodící se demokracie. I heslem „pravda a láska zvítězí“ s neuvážlivým propuštěním vězňů bez výběru navodil lehkovážný přístup k samotnému společenskému vývoji. Prospěchářské síly i komunistická strana se tak v relativním klidu přeskupili, prospěcháři obsadili všechny výhodné pozice, komunistická strana jen změnila svůj název, ideologie revoluce a diktatury proletariátu se nevzdala, za zločiny minulosti se omluvila opožděně a váhavě. Výsledkem všeho dalšího vývojem je dnes ve společnosti nálada horší než blbá.

Politici by měli být svým postojem a způsobem života příkladem, staré „exempla trahunt“ stále platí. Jestliže se politik chová frajersky, hulvátsky, nemravně a zištně, pak se nedivme, že lidé ho následují. Být politikem by mělo být službou národu, jistou řeholí a nikoli blahobytnou živností.

Horečnaté předvolební období nastartovalo a je na voliči, aby si vybral stranu, která by měla v dalším období úspěšně řídit stát. Jenže současná naše politická scéna nemá jediný pevný, důvěryhodný bod, o který by pomyslný Archimedes mohl opřít svoji páku a pohnout vše směrem k dobrému řízení státu. Tedy, abych byl přesný, věřím, že někde nejméně jeden a možná i více takových bodů je, avšak jsou zakryty nánosem pomluv, intrik atd. Občan tedy bude volit více méně odhadem zajíce v pytli. Jedině u KSČM není pochyby, že svůj jasně formulovaný program bude důsledně plnit, ovšem konečný cíl, diktatura proletariátu, odradí každého, kdo prožil anebo pochopil temné stránky lidové demokracie a násilného budování socializmu. - Za svoji osobu bych docela vítal i nějaký bílý lístek kterým bych dal najevo „dámy a pánové, opravdu nevím, které z Vámi nabízených stran mohu věřit déle než několik měsíců“. A docela bych přál těm volebním byznismenům ztráty za ztracenou předvolební kampaň, která konec konců je financována státem. Nechť si ji strany financují za svých prostředků - straníci by přece měli pracovat dobrovolně a nezištně ve prospěch státu! Také by si snad uvědomili finanční odpovědnost. Státní pokladna smrdí korunou a oni utrácejí desítky milionů za svoji nabubřelou propagaci, které už předem nikdo nevěří!

Realita však bude docela obyčejná – vyhraje některá ze stran a bude se snažit vládnout. Jak to asi bude vypadat, už známe - rozhádané prostředí, intriky, zájmy ekonomických gigantů, lobisté pobíhající s úplatky atd.

Selhává demokracie? Nikoli - demokracie není cíl, jen prostředek k rozumnému vládnutí. Selhávají ti,kteří ji mají realizovat. Demokracie je křehká, její mechanizmy choulostivé a lid (demos) může být ve jménu demokracie vmanipulován do situací nechtěných. Záleží na duchu, atmosféře která ve společnosti vládne. Jde o otázku morální. Pokud se společenské ovzduší neuzdraví, bylo by možná lépe pod vládou osvíceného monarchy nebo i diktátora. Špatného monarchu nebo diktátora lze revolucí sesadit a nastolit demokracii, zatím co špatnou demokracii může revoluce nejspíše nahradit ponurou a krutou diktaturou proletariátu málem na věčné časy.

Podaří-li se ozdravět společenské ovzduší v dohledné době, je vážná otázka. V předchozích historických etapách byly silně oslabeny všechny vyšší principy, takže v současnosti převládá honba za co největším materiálním prospěchem a snahou žít a užít. Nemálo k tomu přispívají sdělovací prostředky, především televize, svým přezíravým postojem ke křesťanství a vlastenectví, jakoby šlo o určitou duševní poruchu poplatnou přežitému romantizmu. A právě tyto dvě myšlenky jsou důležité. V době, kdy se prominentní osoby rády opírají o vědecký přístup a náboženství odkládají do světa pohádek a bájí, hlavní nadějí na společenskému ozdravění bude pravděpodobně myšlenka vlastenectví.

Je smutné, že dnešní občan jakoby se měl stydět, že je vlastenec, patriot. Je to smutné a nepřirozené. Každý přece má a chce někam patřit, mít své blízké a svůj domov, svoji rodinu, svoji vlast, kde bude žít podle svého a uplatní své slovo. Kde jinde může uplatnit své slovo, než mezi těmi, kteří mluví stejnou řečí, bydlí ve stejné zemi – všichni jsou na stejné lodi a chtějí, aby byla v pořádku a plula dobrým směrem.

Autor: Alexej Izbický | pondělí 19.4.2010 10:04 | karma článku: 16,41 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Alexej Izbický

Ministry ani vládu nepodrážejte

Dopřejte nějaký čas ministrům a vládě, která se snaží napravovat chyby ve státě. Konečně, po letech přehazování horkých brambor, trapných hádek v parlamentě, nerozhodnosti nebo přemrštěné rozhodnosti, kdy se nahromadily další rozpory. Nemají to jednoduché. Než se ukáže jejich způsobilost uspět, potřebují naši důvěru nebo alespoň, aby jim nikdo nepodrážel nohy. Co se vršilo po desetiletí, nespraví se za několik měsíců!

28.2.2011 v 22:04 | Karma: 10,13 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politika

Alexej Izbický

Proč se o tom mlčí?

Slavnostní shromáždění k výročí 28.října v prostorách Panteonu Národního muzea. Významný den – alespoň pro starší generace a vlastenecky cítící občany. Přímý televizní přenos – hltáš každé slovo zde při slavnostních projevech pronesené, projevy diplomaticky formulované i poněkud vybočující, bezprostřední a proložené hlubokým lidským citem nebo racionální bez diplomatických zákrutů. Paní Anděla Dvořáková srdce na dlani, pan Jan Zahradil pravdu na dlani. Vše na slavnostním shromáždění dohromady krásné, důstojné, opravdové, upřimné povzbuzující a vyzývající k obrodě.

3.11.2010 v 14:43 | Karma: 18,82 | Přečteno: 1294x | Politika

Alexej Izbický

IT a virtuální svět zisku

O informačních technologiích, jejich užitečnosti i významu zdravého rozumu. Žijeme v době, kdy počítače a jiné přístroje informační technologie do všeho zasahují, narážíme na ně na každém kroku. Zařízení IT řídí letadla, provádějí oční operace, laboratorní vyšetření, umožňují vstup do virtuální reality atd. atd. - přímo zázraky. A těch počítačových her, zdá se jakoby počítače byly vymyšleny a zdokonalovány především pro ně! Těch peněz a té slávy!

25.9.2010 v 18:53 | Karma: 8,18 | Přečteno: 839x | Diskuse| Ostatní

Alexej Izbický

Úsporami k očistě

Cesta od nadšeného vyhlášení „láska a pravda vítězí nad lží a nenávistí“ (Václav Havel) k dříve již vyřčenému posmutnělému konstatování „pravda vítězí, ale dá to fušku“ (Jan Masaryk) trvala dvě desetiletí. Dvacet let společenské hry na likvidování nešvarů minulého režimu a hry na pozvednutí ekonomiky země. Dvacet let divokého zlatokopectví, lobizmu, ideového velikášství a současně ekonomické podlézavosti zahraničnímu velkokapitálu. Kolik lidí „to myslelo upřímně“ a kolika podvodníkům poskytla záštitu zásada „nejsme jako oni“. Kolik z nich se ze zahraničí pošklebuje a využívá slabin podivných mechanizmů spravedlnosti.

15.9.2010 v 18:08 | Karma: 7,36 | Přečteno: 416x | Ostatní

Alexej Izbický

Úděl Horního Jiřetína a státní podíl v akciových gigantech

Problémy související s těžebními limity hnědého uhlí v severočeských lomech Bílina a Československá armáda (ČSA) jsou pro obyvatele ohrožených obcí Černice a Horní Jiřetín životní otázkou, kterou nelze přehlížet. Vedou konec konců i k úvahám, jaké mechanizmy vedou k tomu, že zájmy občana jsou ohrožovány nejen samotným průmyslovým gigantem jako je ČEZ a.s., ale i postojem státních orgánů.

4.5.2010 v 8:34 | Karma: 8,15 | Přečteno: 785x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 790x
Patriot s pochopením pro ostatní svět

Seznam rubrik