Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odborář Zavadil je novodobý loupežník Sarka Farka

Tak máme za sebou další levicové divadlo. Po několika letech krátkozrakého nafukování veřejných rozpočtů nad reálné možnosti ekonomiky přišel první náznak utahování opasků. A hned je “oheň na střeše”. Včerejší demonstrace odborových svazů státních zaměstnanců strhla v přímém přenosu masku dobráka lotrům z Domu odborových svazů a v plné nahotě ukázala, kam vede sociální stát blahobytu a pocit nekonečného státem garantovaného bohatství a růstu.

Celý odborářský humbuk se točí kolem vládního plánu snížit o 10% výdaje na státní správu. Stát je (bohužel) zaměstnavatel a tak se také musí chovat. A jako pro každého jiného zaměstnavatele i pro stát platí, že když nemá peníze, nemůže zvyšovat výdaje na chod podniku a naopak musí část nákladů ušetřit. S touto základní matematikou, že pět je menší než sedm, ale vehementně nesouhlasí odborářší bossové. Právě tato odborářská aristokracie svou scestnou a mnohdy i otevřeně lživou rétorikou rozšířila mezi státními zaměstnanci představu, že po vládních škrtech končí svět a premiér Nečas je nechá umřít hlady v lese někde na škromachově Zlínsku.

Stát může financovat stávající úroveň mezd v mnohdy velmi neefektivních odvětvích státní správy dvěma cestami - zvýšením daní nebo propouštěním. V době, kdy česká ekonomika stále není v optimální formě by bylo navýšení objemu prostředků, o které by byli soukromé osoby a firmy okradeny zvýšenou daňovou žátěží, brzdou rozjíždějícího se hospodářství a cestou k další krizi. Jediným opravdu efektivním nástrojem, jak splnit požadavky odborových svazů je tedy propouštění. To by přineslo své ovoce nejen úsporami, ale i zkvalitněním práce státní správy, která by se stala mnohem pružnější a výkonější. O tom ale samozřejmě “ochránci” zaměstnanců nechtějí ani slyšet a opakují pouze své, v současné situaci nereálné, požadavky.

Lidé, kteří včera nesli v pražských ulicích transparenty a vykřikovali, že státní zaměstnanci mají také svá práva, měli překvapivě pravdu. Svaté právo zaměstnance ve svobodné ekonomice je možnost nepřijmout výši mzdy, která mu je na trhu práce nabízena zaměstnavatelem. Nikdo přece nemá v rodném listě napsáno, že se bude celý život živit jako úředník nebo zdravotní sestra. Myslí-li si například hasič, že je jeho práce nedostatečně ohodnocená a je schopný získat vyšší mzdu jinde, nikdo ho v práci nedrží. Cítí-li se policista nedoceněný, ať tedy jde a začne například podnikat jako poskytovatel soukromé ochrany. Proč úřednice z finančního úřadu neposkytuje třeba daňové poradenství místo vykřikování o sociální nespravedlnosti? (Zde stojí za zmínku, že průměrná mzda ve státní sféře byla od roku 2000 vždy vyšší, než ve sféře soukromé.)

Velmi zábavné byly projevy odborových předáků. Čekal jsem hodně, ale takovouto silnou koncentraci nesmírně hodnotných idejí opravdu ne. Vysoupení předsedy ČMKOS Zavadila si dokonce, podle mého názoru, řeklo o divadelní dramatizaci Odborovým svazem divadelníků. Určitě nebylo náhodou, že pár týdnů před komunálními volbami promlouval k čtyřicetitisícovému davu i “něco-jako-předseda” ČSSD Sobotka. To jasně ukazuje, jak odborový kartel využívá každého jedoho zaměstnance jako rukojmí pro sledování vlastních, zejména politických zájmů.

Svým tlakem na zvyšování mezd odbory nepřináší nic jiného než pokřivení trhu práce a přidělení vzácných zdrojů do neefektivních odvětví. Cestou k lepší pozici zaměstnanců přece není zvyšování přerozdělovaného bohatství v jejich prospěch, ale liberalizace pracovních zákonů, prostor pro individuální vyjednávání o podmínkách “prodeje svých služeb” zaměstnavateli a zjednodušení soukromého podnikání.

Žijeme na počátku jednadvacátého století. Étos, se kterým byly odbory před sto padesáti lety v období průmyslové revoluce zakládány - zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců nebo zrušení dětské práce, je už v Evropě dávno překonán. Troufám si tvrdit, že odbory v současné české ekonomice mají málo co společného s pozitivním přínosem. Hospodářství by se velmi ulevilo, kdyby samovolně zanikly a došlo k liberalizaci odvětví, která jsou nyní svázána striktními odborovými předpisy a regulacemi.

Autor: Ivo Strejček | středa 22.9.2010 9:20 | karma článku: 38,80 | přečteno: 3336x
  • Další články autora

Ivo Strejček

JFK: 50 let poté

Přesně před padesáti lety, 22. 11. 1963, projížděla kolona amerického prezidenta Johna F. Kennedyho centrem Dallasu. Tisíce lidí, které stály to odpoledne v ulicích, přišly s nadšením byť jen na malý okamžik zahlédnout nejmladší hlavu státu v historii USA. Při průjezdu otevřené limuzíny s prezidentským párem po Dealey Plaza padly tři výstřely z kulovnice levicového extremisty. Amerika se za zvuku ticha zastavila.

22.11.2013 v 11:05 | Karma: 10,55 | Přečteno: 405x | Ekonomika

Ivo Strejček

Stroje berou práci. Rozbijme stroje!

Myslel jsem si, že po dlouhé předvolební kampani, která člověka již po několik týdnů bohatě zásobuje každodenní dávkou ekonomických bizarností, jsem už relativně netečný ke zprávám v českých médiích. Přecenil jsem ale sílu své vůle. Rozhovor ekonoma z CERGE-EI Filipa Pertolda „Na technologickou revoluci nejvíce doplácí střední třída“[1] publikovaném 23. 10. 2013 mne ale trochu zvedl ze židle.

23.10.2013 v 13:02 | Karma: 40,41 | Přečteno: 4955x | Ekonomika

Ivo Strejček

Česká státní socialistická banka

Období několika týdnů před každým volebním kláním je vždy pestré na spoustu bizarních návrhů, kterými se politické strany pokoušejí legální formou uplatit voliče, aby získaly jejich volební hlas.

10.9.2013 v 10:21 | Karma: 25,91 | Přečteno: 848x | Ekonomika

Ivo Strejček

Perverznost evropského práva

Dnes vynesl norský soud rozsudek nad masovým vrahem Breivikem. Za vraždu 77 lidí mu dal jen 21 let vězení. S tímto rozsudkem nelze polemizovat, ale je další výpovědí nejen o hluboké krizi evropského práva, ale evropské společnosti jako celku.

24.8.2012 v 11:31 | Karma: 34,54 | Přečteno: 2386x | Politika

Ivo Strejček

Zvyšování DPH považuji za pitomost! Jsem proto debil?

Dnes ráno jsem byl panem premiérem Nečasem nepřímo označen za debila. Na otázku Lidových novin, zda po odmítnutí návrhu na zvýšení DPH v Senátu stáhne tento návrh ze stolu, dle LN odpověděl:

17.8.2012 v 11:37 | Karma: 37,86 | Přečteno: 2339x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4604x
Student ekonomie na Národohospodářské fakultě VŠE a ředitel Institutu pro studium ekonomiky a politiky

(www.isep.cz, Facebook: http://www.facebook.com/isep.cz)

Seznam rubrik