Jaroslav Bašta - nedemokratický kandidát

Diskuze kandidátů na CNN Prima news a následná diskuze v pořadu paní Wolfové ukázala jednu důležitou informaci - Jaroslav Bašta není demokrat.

Ještě před volbou pan Bašta říká, že by zneužil ústavu k tomu, aby odvolal legitimně zvolenou vládu. To už překračuje i přístup Miloše Zemana, který po vládní krizi svévolně jmenoval svoji "vládu odborníků" a nechal je v klidu vládnout bez mandátu.

Některé věci nejsou v ústavě explicitně řečeny, protože se předpokládá jednání v duchu ústavy. Tedy jsme-li parlamentní demokracie, nepředpokládá se, že prezident svévolně odvolá vládu legitimně vytvořenou na základě výsledku v posledních parlamentních volbách. Pan Bašta předem deklaruje, že nemíní jednat v duchu ústavy a že text ústavy chce využít ke kroku, který s parlamentní demokracií nemá nic společného. V následné diskuzi tento přístup obhajuje jeho stranická kolegyně. Tento přístup o daných lidech vypovídá mnoho - je to jen další z případů lidí, které označujeme za fašisty či komunisty. Je to způsob myšlení, kdy dotyčný je přesvědčený, že pro své cíle může zneužívat demokratické instituce naprosto nepřípustným způsobem. Doufám, že v prezidentských volbách pan Bašta neuspěje - to už pan Babiš je větší demokrat.

V krátké historii České republiky bylo několik vlád, jejichž chování se mi velmi nelíbilo. Nikdy bych však nechtěl, aby taková vláda byla odvolána takto nepřípustným způsobem. Na rozdíl od pana Bašty totiž jsem demokrat a dokážu přijmout volební porážku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Peterka | čtvrtek 5.1.2023 1:58 | karma článku: 26,55 | přečteno: 1285x
  • Další články autora

Ivo Peterka

Měsíčník - prosinec 2022

30.12.2022 v 7:07 | Karma: 0

Ivo Peterka

Měsíčník - listopad 2022

10.12.2022 v 6:24 | Karma: 0

Ivo Peterka

Tak to už je příliš

23.12.2020 v 8:28 | Karma: 31,92