Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Národ převezme zem ve 12.00. Zásobujte se!

Ze začátku jsem chtěl jen vědět, co dnes dělá Holešovská výzva a „spřízněné skupiny“. Následoval šok. Když jsem se uklidňoval tím, že jde jen o fantazie pomateného Slávka Popelky, uviděl jsem zprávy o tom, co se chystá na 17. list

X+

Přijde lepší svět....

První šokující informace z webu Holešovské výzvy zněla, že 12. října padla vláda. Národ se sešel na Václavském náměstí a ti, kdo nemohli přijít aspoň zapalovali svíčky na náměstích a v ulicích... Samozvaný vůdce národa doplňuje i praktické rady: „Je velmi pravděpodobné, že v souvislosti s blížící se změnou vědomí dojde k událostem jako je výpadek el. proudu, zastavení zásobování  obchodů atd.  Pro tento případ je vhodné zásobit se potravinami nejméně na tři měsíce, zajistit si zásobu dřeva, svíčky, hygienické potřeby atd.“ U výrazu "změna vědomí" jsem se zarazil. Nechtěl náhodou říct „změna vlády“? Zbytek výzvy mě znovu vyvedl z omylu: „Důležité je zůstat klidný a vědět že dočasný chaos je pouze předstupněm lepšího světa, který má už brzy vzniknout.“

17. listopadu se buď dokončí revoluce...

Takže je to pravda. Češi se opravdu zbláznili a vkládají důvěru do pomatených esoteriků, kteří jsou schopni slíbit doslova všechno, včetně státu bez korupce i úplně nového světa. Ale kdepak, řeknete si, tohle je jen jedna vyšeptaná skupina, která už nikoho nezajímá. Ale jak potom vysvětlit pozoruhodné shody ve slovech a činech mezi nimi a dalšími spasiteli, kteří se 17. listopadu chystají „převzít zem“?

Na památný den svolávají do Prahy velkou demonstraci různá uskupení, která mají očividně odlišné motivace. Všem jde ale o svržení vlády, a to ve jménu lepších zítřků. Obdivuju tu mužnost. Oni neříkají, co by se mělo udělat jinak. Říkají jen, kdo to nemá dělat. A včem tedy je to jejich řešení?

Na jedné straně jsou to bývalí souputníci Holešovské výzvy. Iniciativa AHOJ a Hnutí za přímou demokracii líčí demonstraci jako dokončení revoluce. Shodně si představují, že řešením pro budoucnost má být nějaká ještě demokratičtější demokracie, kde bude o všem rozhodovat co nejvíc občanů, a to formou referenda.

Na Václaváku se má ve 12 hodin uskutečnit Občanský sněm, jenž má být alternativním celonárodním parlamentem. Tehdy se ten zázrak stane: Svobodní občané ČR a SR „převezmou zem“ od „arogantní moci“, a stane se tak „pod záštitou Listiny práv a svobod“. Komu moc předají vás už nemusí zajímat. Vaším úkolem je přijít na demonstraci a chtít svržení vlády.

...anebo se revoluce odčiní

Na druhé straně svolávají na 17. listopad demonstraci i ČMKOS a Stop vládě, s nimiž se však Popelka už dávno rozešel. Jenže odbory se už nespoléhají na čarovnou vesmírnou energii jako slovanský brahmín a demonstranty  si do Prahy přivezou vlastními autobusy. Možná jim nabídnou i levnou stravu, protože člověk nemůže upínat zrak pořád jen k vyšším celkům, že.

Vysvětlení iniciativy Stop vládě a ČMKOS se však v mnohém podobá blábolům Holešovského mága: „Demokracie ztrácí pro mnoho lidí smysl. V polistopadovém vývoji se totiž stala fíkovým listem zakrývajícím agresivní přechod k nespravedlivému neoliberálně orientovanému hospodaření. (...)Občan se stal strojem, jehož úkolem je jednou za čtyři roky vhodit lístek do urny.“ Výzvou pro politické myšlení je smělé tvrzení, že: „Základem fungující společnosti jsou fungující základní instituce společnosti, jejichž funkčnost do značné míry zajišťuje stát.“ Takže základem společnosti už není občan, ale instituce? A co je základem „fungující společnosti“? Je to „fungující občan“? Takže on přeci jen má být tím strojem, jak o tom je řeč výše? A což teprve zavádějící tvrzení, že funkčnost těchto společenských institucí má zajišťovat stát? Čili stát a společnost jedno jsou?

Tak to už je vážně konec, protože základem pro pochopení demokracie je, vnímat stát a společnost odděleně. Jinak můžou rovnou říct, že jim jde o posílení státu. Pragmatici z odborů a Stop vládě už nelíčí demonstraci jako „dokončení revoluce“. Ti by byli spíš radši, kdyby žádná nikdy nebyla.

Věk rybáře. Zachrání nás spasitel!

Slávek Popelka vyslovuje ve své prostoduchosti názory, které by si jiní nedovolili říci veřejně: „Jediné co nám snad, kromě zásahu vyšší moci, může pomoci, je přímo volený prezident, který bude na přechodné období vybaven mimořádnými pravomocemi.“ Doplňme, že jej při tom motivuje hřejivá jistota, že národ chce za prezidenta právě jeho, slovanského věrozvěsta nového světa. Vzešlo to z ankety, kterou si provedla Holešovská výzva na vlastním webu. Je nasnadě, že Slávek nemá ve volbách šanci , ale to neznamená, že podobné naděje si nečiní někdo jiný z vlivných mužů, kteří mají šanci stát se prvním přímo zvoleným českým prezidentem. Horší je, že tu "trochu mimořádnosti" očekává veřejnost.

Obávám se totiž, že po spasiteli touží i řada jiných lidí. Je to klasická představa o zániku demokracie, založená na zkušenostech z 20. století. Podle ní demokracie zanikají zásahem „shora“, pučem jednoho muže, který nastolí autoritativní režim. Je to klamná představa, která obrací zraky občanů doprava, takže se nedívají, co se děje vlevo a kolem nich. Demokracie zanikají i „zdola“. Jednoduše tím, že lidé o ně přestanou mít zájem. Jenže měli jsme někdy zájem na něčem jiném, než jsou demonstrace a volání po demisi toho, či onoho politika?

U nás se ten zlomový bod projevil v nebývalé spokojenosti s úřednickou vládou Jana Fischera. Jeden volič – říkejme mu Míla – mi říkal: Dyť ty volby ani nemusej bejt. Akorát je to drahý. Jen se tam hádaj a kradou. Poslechni: dyť ta úřednická vláda může bejt na pořád.

A že tu úřednickou vládu musí taky někdo vybrat, to tě nenapadlo?, ptal jsem se ho.

Ironií dějin je právě někdejší úřednický premiér nejžhavějším kandidátem na prezidenta. Jeho volební program nevypadá vlastně vůbec špatně a podotýkám, že "mimořádné pravomoce" v něm nežádá. Ale pozitivní obraz jeho úřednické vlády byl, dle mého názoru, způsoben hlavně tím, že tehdy média nepřinášela zprávy o žádných jejích konfliktech. Vládne-li jedna strana, dostává se do sporů s opozičními stranami. To tenkrát nenastalo. Byl to klam způsobený médii, která jsou většinou zaměřená hlavně na osobní spory politiků a ne na to, co politici a ministři dělají. Tak se to stalo. Zatímco alternativní levicoví esoterici už léta prorokují příchod Věku vodnáře, u nás v Čechách nadejde Věk rybáře.

Ale ten volební program vážně nevypadá špatně.

http://www.jan-fischer.cz/muj-program

DODATKY:

Pokud věříte, že protivládní hnutí jsou řešením, zkuste si, prosím, přečíst starší úvahu o české demokracii

Petice proti tomu, aby školství Jihočeského kraje řídila KSČM http://www.petice24.com/petice_proti_obsazeni_resortu_kolstvi_jihoeskeho_kraje_ksm

Bavíme-li se o morálce a politice v Čechách, je dobré znát základy, totiž sekulární etiku českého osvícenství, čemuž jsem se věnoval v sborníku The Enlightenment in Bohemia (vyšlo Oxford 2011). Shrnující článek je ke stažení zde: http://uhs.ff.jcu.cz/struktura-ustavu/05-cermanintro.pdf 

Odpovědi do diskuze? Vzal jsem je pryč a vydám je jako samostatný článek.

 

Autor: Ivo Cerman | středa 31.10.2012 13:10 | karma článku: 36,81 | přečteno: 14633x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 846x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 36,02 | Přečteno: 1827x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9337x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,19 | Přečteno: 1532x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

VIDEO: Alkohol a grogy za volant nepatří. Policie zapojila do kampaně děti

1. června 2024  12:22

„V autě se vždycky pšipoutej“ nebo „Zpomal, kámo.“ To radí ti nejmenší řidičům na videu, které v...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  12:06

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Počet povolených oddlužení v minulých letech klesl, bylo jich skoro 18 tisíc

1. června 2024  12:06

V Česku v posledních letech ubývá návrhů na oddlužení a povolených oddlužovacích procesů. Vyplývá...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,93
  • Průměrná čtenost 2415x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.