Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Das Kapitál: Psal to "magor a provokatér“? + ODPOVĚDI

Výzvy komunisty Petelíka k násilí a zabavování majetku jsou v souladu s marxistickou ideologií. Z toho důvodu mě pobavil výrok Jiřího Dolejše, že to snad „psal magor a provokatér.“ Předseda OV KSČM v Praze 8 Zdeněk Nagovský dokonce prohlásil, že tyto názory: "Jsou v zásadním rozporu s politikou KSČM."

No, pokud se od těchto názorů chce KSČM skutečně distancovat, měla by z názvu vypustit slovo „komunistická“ a odvrhnout marxistickou ideologii. Projděte si dílo Marxe a Engelse. Násilí, boj a revoluční teror tam schvalují na vícero místech. Propagace násilí, nutnost diktatury proletariátu a "revoluční důslednost" byly hlavní znaky, kterými Marx a Engels odlišili svou ideologii od nedůsledných „oportunistů“, revizionistů a utopických socialistů.

Slovo „socialismus“ v díle Marxe a Engelse znamená zespolečenštění výrobních prostředků. Tedy krádež alias vyvlastnění. Co všechno může být „výrobním prostředkem“ se lze jen dohadovat. Je při tom třeba mít na paměti, že komunismus sice byl jen vzdálenou vizí, ale „zespolečenštění výrobních prostředků“ bylo v socialistických státech realizováno a pod pojmem „socialismus“ se objevovalo i ve volebních programech KSČM.

Cituju z volebního programu KSČM pro roky 2010 až 2014: „Základním programovým cílem KSČM je socialismus, demokratická společnost svobodných, rovnoprávných občanů, společnost politicky a hospodářsky pluralitní, v ekonomice s klíčovou rolí společenského vlastnictví.“ O tom, že marxismus není jen balast minulosti vypovídá i výchozí myšlenka programu: „Hospodářská a politická krize jako produkt kapitalismu tvrdě zasáhla Českou republiku i naši společnost.“ Ve volbách roku 2006 deklarovala KSČM, že jejím cílem je "systémová změna k socialismu demokratickou cestou".

Cože to ten Petelík vlastně říkal?  „Je čas rozvěšet pravičáky po městech republiky, vyvlastnit násilím všechny podnikatele, do desátého kolena zabavit majetky jejich rodinám.“ Věšení pravičáků lze chápat metaforicky (Cosi jako „Zakroutíme vám krkem!“), ale zbytek je v souladu s ideologií KSČM. Ostatně KSČM slibovala jen to, že demokracii zahubí "demokratickou cestou", ne to, že bude spravedlivá až bude u moci. To metaforické věšení a kroucení krků vnímám jako reálnou výhrůžku. Komu nestačí volební program, ať si někdy otevře Haló noviny, nebo se dá do řeči se současnými komunisty.

A copak si myslet o následujícím citátu? To snad taky mohl taky napsat jen "magor a provokatér": "Komunisté pokládají za nedůstojné, aby tajili své názory a úmysly. Prohlašují otevřeně, že jejich cílů lze dosáhnout jen násilným svržením celého dosavadního společenského řádu. Nechť se panující třídy třesou před komunistickou revolucí! Proletáři v ní nemají co ztratit, leda své okovy. Dobýt mohou celý svět." Šílenec....!!!

Z programu KSČM:

- Nezmiňuje ochranu soukromého vlastnictví a negarantuje „soukromé vlastnictví výrobních prostředků“, místo toho lidem slibuje sociální jistoty a rovnou mzdu. Kdo přemýšlí, napadne ho, že bez jistoty soukromého vlastnictví je vám vydělaná mzda na nic. Požadavek na „regulaci trhu“ (bod III) by měl každého znepokojit.

- Podobně je to s ochranou života.  V programu je sice tvrdá rétorika žádající boj proti kriminalitě a silnější policii, ale o právní ochraně jednotlivce tu nic není.

- Po komunistickém pojetí ochrany rodiny a po jejich péči o vzdělání (body V a VI) bych snad vůbec netoužil.

- KSČM chce potírat projevy “neonacismu a fašismu”, žádá “preventivní opatření a postih projevů rasismu, diskriminace a xenofobie i vůči menšinám a cizincům.” Což jinými slovy znamená, že popírá existenci levicového extrémismu, jenž ve výčtu extrémismů nezmiňuje. Navíc vezměme v úvahu, že v levičácké rétorice je fašistou každý, kdo není levičák. Z tohoto úhlu pohledu ve mně volání po “preventivních opatřeních” vyvolává smíšené pocity.

- V programu se slibuje platit každému a na všech stranách, kdekdo by za vlády KSČM dostával finanční podporu (včetně VŠ studentů "s průměrem do 1,5"!). Otázka je, jak by byla efektivní a jak dlouho by stát takovou štědrost snášel. Ale to se asi brzy dozvíme, protože KSČM se k vládě zřejmě brzy dostane.

- Zvlášť historiky a pamětníky zaujme bod VIII: “Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie” K tomu lze jen podotknout, že je to výzva nejen pro historickou paměť, ale i pro schopnost uvažovat.

Člověk by si řekl: Tak oni ty komunisti už se polepšili, už jsou pro lidský práva i demokracii, tady to vidíte. Jenže nezapomeňme, že "občanská práva" i "lidová demokracie" byly hodnoty, na které se odvolávala i komunistická diktatura. Komunisté mohou méně uvažujícího voliče zmást i dnes tím, že v době totality byl seznam lidských práv v ústavě delší (ano, včetně práva na práci, na odpočinek ad.) a demokracie aspoň rétoricky širší. Jenže to neznamená, že byly lepší. Méně je někdy více a u ústavních norem a zákonů jde spíš o jejich formulaci a ne o to, jak jsou dlouhé. KSČM i dnes láká v programu na “co nejširší demokracii”, což v podtónu zaznívá obviněním, že ta naše “kapitalistická” demokracie není dostatečně široká. Zrovna tak rozlišování „formálního“ pojetí lidských práv, od materiálního je zcela v souladu s někdejší ideologií KSČ. Komunisté se totiž pyšnilli tím, že v socialismu jsou lidská práva materiálně zaručena. Např. svoboda projevu byla zaručená tím, že lid vlastnil noviny a další média. Není lepší zárukou precizní formulace zákonů a vymáhání práva?

Program KSČM 2010: http://www.kscm.cz/volby-a-akce/poslanecka-snemovna-pcr6/programove-cile-kscm/volebni-program-2010-2014

 Volební programy KSČM (resp. KSČS) od 1990: http://www.kscm.cz/politika-kscm/volebni-program

Dolejšův citát (o výrocích na Petelíkově stránce facebooku): "Je nad slunce jasné, že citovaných nechutných výroků se mohl dopustit jedině agresivní fanatik, nesoudný magor a nebo provokatér,“ píše a dodává, že jeho asistent Petelík mu jako magor nikdy nepřipadal."

ODPOVĚDI DO DISKUZE:

(pořád čekám na novou registraci, takže to píšu v této formě.)

Díky za věcné příspěvky, na ty urážlivé bych normálně neragoval, zvlášť, když to píšou anonymové, kteří se tu staví do role nějakých géniů. Těch věřících marxistů je mi líto.

- článek reaguje hlavně na následná tvrzení Dolejše a dalších, že tyto výzvy nejsou v souladu s politikou KSČ. Je v celku irelevantní, zda je k těmto tvrzením vyprovokoval text, který na facebook někdo podstrčil, nebo text, který Petelík skutečně napsal.

- hlavní, o co mi jde, je upozornit na trvající ideologickou linii KSČM, podotýkám, že Ransdorf napsal o Marxovi celou knížku, a to v 90. letech.

- ty pány, co tady hýří anonymně sebevědomím a dělají ze sebe znalce, bych rád poprosil, ať někdy pošlou odkaz na svoje dílo. Já tady píšu pod skutečným jménem a moje knížky a články si může každý sehnat. Bohužel toho je hodně v němčině, angličtině a francouzštině. Co jste dokázali vy, soudruzi?

- že se KSČ chopila v roce 1948 moci BEZ NÁSILÍ? Přinejmenším pohrůžka násilí tady byla a tu pak taky realizovali, ne?

Autor: Ivo Cerman | pondělí 29.10.2012 12:30 | karma článku: 25,44 | přečteno: 1988x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 847x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 36,02 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9343x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,19 | Přečteno: 1535x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Začíná mírová konference o Ukrajině, zúčastní se i Pavel. Moskva summit kritizuje

15. června 2024  8:47

Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sejdou v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

Prezident Pellegrini nastupuje do úřadu. Složí slib, mezi hosty bude i Zeman

15. června 2024

Vítěz dubnových prezidentských voleb na Slovensku Peter Pellegrini v sobotu složí slib a ujme se...

Páteční požáry ve středních Čechách způsobily milionové škody, uvedli hasiči

15. června 2024  7:30,  aktualizováno  7:54

Páteční požár skladové haly v Brandýse nad Labem způsobil škodu 50 milionů korun. Je dohašen, na...

USA tvrdí, že zničily sedm radarů Húsíů umožňujících zaměřovat lodě

15. června 2024  7:10

Americká armáda za posledních 24 hodin zničila v Jemenu sedm radarů Húsíů. Radary jim umožňovaly...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2416x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.