Svině, jak příhodný název pro krimi-thriller

Stále hledám, jaký je rozdíl mezi našimi a švédskými detektivkami a myslím, že v těch švédských prostě najdete všechno. Je tam naprosto naturalisticky všechno popsané, včetně závislosti na drogách a sexu.

U nás se často naznačuje, ale málo kdo si může dovolit jít do hloubky. Příběh pak působí povrchně a nedotaženě. Je nutné seznámit se s tím, o čem chci psát. Znalost prostředí je naprosto jasně znát například z příběhů Ladislava Berana, který píše výborně a přesně poznáte, že ví o čem to policajcké řemeslo je. Zrovna tak jsou dobré knihy Vítězslava Jareše.

Líbí se mi, když si čtu knížku a nejen, že mě zaujme děj, ale dozvím se i spoustu nových informací. Co se týče knih Carla-Johana Vallgrena, má dokonale zmapované zvyky a chování narkomanů. Velmi dobře popisuje chování lidí propojených se zločinem, jak žijí v neustálé obavě, zda je někdo nesleduje. Číst thriller Svině je až fyzicky bolestné a chvílemi jsem měla pocit, že se mi příběhy hlavních hrdinů dostávají pod kůži.

Danny Katz, programátor a geniální překladatel prošel dětským domovem po smrti rodičů, byl závislý na heroinu, stále bojuje, ale žije v neustálém pokušení. Setkala jsem se s ním i v minulé knize tohoto úžasného autora, Muž ve stínu, která byla stejně tak dobrá jako Svině. Tento příběh je ale mnohem brutálnější, zvrácený a jde v ní o takové praktiky, které normální lidi ani nenapadnou. Myslím tím sexuální úchylky, různé zvrácenosti a k tomu samozřejmě patří i obchod s mladými ženami. "Oni" si vybírají takové, které nikdo nebude postrádat. Dívky žijící na okraji společnosti a nebo v chudých až nuzných podmínkách východu. Spolu s Dannym jsou hlavními postavami Jorma a Eva. Všichni tři spolu vyrůstali v dětském domově, mají za sebou drogovou závislost a každý žije svůj příběh, i když jsou stále ve spojení.

Příběh má tři hlavní dějové linky. Danny řeší smrt svého přítele, který mu kdysi zachránil život, když se předávkoval, a hledá jeho přítelkyni Jenny. Jorma se nechá vtáhnout do loupežného přepadení vozu bezpečnostní agentury převážející velkou hotovost a přitom neuposlechne varovné signály, které ho upozorňují na hrozící nebezpečí. Eva, která vystudovala práva a pracuje jako státní zástupkyně, zase řeší případ týkající se převodů peněz ze zahraničí,  sahající až do vysokých policejních složek. Všechny tyto linky se na konci propojí.

Carl-Johan Vallgren (1964) napsal 10 knih, které se přeložily. Do češtiny byly přeloženy, doufám že zatím, 3 knihy. Příběh podivuhodné lásky (2008) a MOBA vydala Chlapec ve stínu (2015) a Svině (2016).

Příběh se čte bezvadně a mohu ho jen doporučit milovníkům napětí. Určitě se nebudete nudit.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iveta Svobodová | středa 18.1.2017 23:18 | karma článku: 15,81 | přečteno: 355x
  • Další články autora

Iveta Svobodová

Boris Pralovszký, mistr humoru

26.1.2019 v 17:14 | Karma: 8,75

Iveta Svobodová

Sněhulák

21.11.2017 v 10:15 | Karma: 10,87