Richard I.Lví srdce na hradě Trifels.

Proslulý král Richard I.Lví srdce se narodil v Oxfordu 8.září 1857.Jeho rodiče byli Jindřich II. Plantagenet a anglická královna Eleonora Akvitánská. Richard byl korunován 3.září 1189 a brzy vyrazil na již třetí křížovou výpravu.

Rodinné vztahy

Richard I. měl mladšího bratra Jana (později král Jan Bezzemek), který se stal jeho nečekaným soupeřem. Janova pověst byla katastrofální a na svého slavného bratra neskutečně žárlil. A navíc se v žádném případě necítil svému bratrovi povinován věrností. Velkým štěstím pro Richarda I. bylo, že při něm vždy stála jeho matka. Byla jeho velkým spojencem a mezi nimi bylo opravdu silné pouto. Richardovi I. se nechtělo nechávat věčného potížistu Jana doma samotného, ale musel dostát své královské povinnosti a vydat se do Svaté země. A tak vyrazil na východ a stal se přední osobností vojsk, jak pro svou odvahu, tak pro rozhodnost. Nečekané a znepokojivé zprávy z domova však jeho výpravu ukončily a nemohl za to nikdo jiný, než jeho bratr Jan. Ten jakmile Richard odjel, začal jednat a jeho plán byl následující: Území, kterému vládl Richard rozdělit a stát se králem Anglie. Následně prohlásil svého bratra za mrtvého a chopil se moci.

Rozzuřený král

Richard tím samozřejmě nebyl nadšen. Rozzuřený král byl odhodlaný zachovat si korunu a tak křížovou výpravu opustil a vyrazil zpátky domů do Anglie. Cesta však byla přímo prokletá. Nepřál mu vítr, jeho loď nakonec ztroskotala a tak byl nucen podniknout dlouhou a nebezpečnou výpravu válkou zmítanou Evropou. Bylo otázkou času, kdy Richarda I. poznají a zatknou.

Richardovo uvěznění

Na Vánoce 1192 byl Richard I. zajat nedaleko Vídně babenberským vévodou Leopoldem a následně byl uvězněn na nedobytném hradu Trifels. Vévoda ihned poslal do Anglie dopis s požadavkem na výkupné, v přepočtu na dnešní měnu asi tak dvě stě milionů, což je i v dnes neskutečná částka.  Říká se, že v pozadí za jeho uvězněním stáli římský císař Jindřich VI. Štaufský a francouzský král Filip II. August. Údajně vévoda, jen jako věrný leník, plnil jejich rozkazy.

Jak se o vzniklé situaci dozvěděl bratr Jan, chtěl dané situace využít a upevnit svou pozici na trůnu. Výkupné samozřejmě odmítl zaplatit, ale to nebylo všechno. Ochotně nabídl úplatek, aby Richarda ponechali v zajetí a jak se říká, ztratili klíč. Richard byl zradou bratra pobouřen, ale na druhou stranu co jiného čekal? V cele nedobytné pevnosti připomínal Lva v kleci.

Obdivuhodná Eleonora

V Anglii se situace zhoršovala každým dnem a Janovi rostl hřebínek. Richard měl však v rodině silného spojence a nebyl to nikdo jiný než jeho matka Eleonora Akvitánská. Ta byla jednáním svého mladšího syna velmi znepokojena a tak vzala situaci do svých rukou a vyjednala Richardovo propuštění. Byla jako z jiného století. Chytrá, samostatná a naprosto nezávislá. Udělala všechno pro to, aby byl Richard propuštěn, včetně přímé účasti na jednáních. A tak byl Richard 4.února 1194 propuštěn a bylo jasné že bez pomoci své matky by ve vězení zemřel. Richard I. dal při propuštění vévodovi slib, že pošle svou neteř jako nevěstu pro jeho syna a když se mu nebude líbit,  bude slibu zproštěn.

Triumfální návrat a odpuštění

Po svém propuštění se právoplatný anglický král Richard I. vydává na triumfální návrat do vlasti. Objíždí Anglii, aby své poddané ujistil, že je to opravdu on. Dostalo se mu přivítání biblických rozměrů, ale čeká ho střet s mladším bratrem. Jan věděl, že prohrál a očekával, že bude odsouzen k smrti. Vydal se svému bratrovi na milost a nemilost a ten se nad ním slitoval. Bratři se smířili a Richard Jana po čase dokonce jmenoval svým následníkem. Hrad Trifels dodnes stojí v horských výšinách a shlíží na řeku Rýn. Připomíná příběh o legendární sourozenecké rivalitě a o oddanosti matky svému synovi.

Richardova smrt

Richard I. Lví srdce stál v čele Anglie po dobu 10 let a zemřel na následky infekce 6.4.1199 ve věku pouhých 41 let. Po lékařském zákroku, kdy vyjmuly šíp z jeho páteře, dostal Richard vysoké horečky. Stačil informovat svou matku a ta u něj v kláštěře Fontevrault dlela až do samého konce.  Richardovo srdce, které bylo údajně třikrát tak velké jako normální lidské srdce, bylo pohřbeno v katedrále Nanebevzetí Panny Marie v Rouenu. Na základě této skutečnosti mu byl podle historiků dán přídomek Lví srdce. Jeho tělo bylo pohřbeno v opatském kostele ve Fontevraultu a vnitřnosti na hradě Chalus. Lučištník Basile, který ho zasáhl, byl stažen z kůže a oběšen.

V historických pramenech se uvádí, že členem družiny Richarda I. byl Rodin Hood. Dokonce byl členem jeho osobní stráže.

A ještě jedna informace týkající se Richarda I. V době své korunovace byl ve  32 letech stále svobodný a dodnes se vedou spory o jeho sexuální orientaci. Jeho matka mu však nevěstu našla, i když sama tvrdila, že Richardovi zájmy se s manželstvím neslučují. Ať už to bylo jakkoli, pravdu se dnes těžko dovíme. Jsem přesvědčená o tom, že pro většinu čtenářů je Richard I. Lví srdce velký sympaťák a správný chlap.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iveta Svobodová | pátek 2.9.2016 22:03 | karma článku: 17,28 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Iveta Svobodová

Boris Pralovszký, mistr humoru

26.1.2019 v 17:14 | Karma: 8,75

Iveta Svobodová

Sněhulák

21.11.2017 v 10:15 | Karma: 10,87