Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Richard I.Lví srdce na hradě Trifels.

Proslulý král Richard I.Lví srdce se narodil v Oxfordu 8.září 1857.Jeho rodiče byli Jindřich II. Plantagenet a anglická královna Eleonora Akvitánská. Richard byl korunován 3.září 1189 a brzy vyrazil na již třetí křížovou výpravu.

Rodinné vztahy

Richard I. měl mladšího bratra Jana (později král Jan Bezzemek), který se stal jeho nečekaným soupeřem. Janova pověst byla katastrofální a na svého slavného bratra neskutečně žárlil. A navíc se v žádném případě necítil svému bratrovi povinován věrností. Velkým štěstím pro Richarda I. bylo, že při něm vždy stála jeho matka. Byla jeho velkým spojencem a mezi nimi bylo opravdu silné pouto. Richardovi I. se nechtělo nechávat věčného potížistu Jana doma samotného, ale musel dostát své královské povinnosti a vydat se do Svaté země. A tak vyrazil na východ a stal se přední osobností vojsk, jak pro svou odvahu, tak pro rozhodnost. Nečekané a znepokojivé zprávy z domova však jeho výpravu ukončily a nemohl za to nikdo jiný, než jeho bratr Jan. Ten jakmile Richard odjel, začal jednat a jeho plán byl následující: Území, kterému vládl Richard rozdělit a stát se králem Anglie. Následně prohlásil svého bratra za mrtvého a chopil se moci.

Rozzuřený král

Richard tím samozřejmě nebyl nadšen. Rozzuřený král byl odhodlaný zachovat si korunu a tak křížovou výpravu opustil a vyrazil zpátky domů do Anglie. Cesta však byla přímo prokletá. Nepřál mu vítr, jeho loď nakonec ztroskotala a tak byl nucen podniknout dlouhou a nebezpečnou výpravu válkou zmítanou Evropou. Bylo otázkou času, kdy Richarda I. poznají a zatknou.

Richardovo uvěznění

Na Vánoce 1192 byl Richard I. zajat nedaleko Vídně babenberským vévodou Leopoldem a následně byl uvězněn na nedobytném hradu Trifels. Vévoda ihned poslal do Anglie dopis s požadavkem na výkupné, v přepočtu na dnešní měnu asi tak dvě stě milionů, což je i v dnes neskutečná částka.  Říká se, že v pozadí za jeho uvězněním stáli římský císař Jindřich VI. Štaufský a francouzský král Filip II. August. Údajně vévoda, jen jako věrný leník, plnil jejich rozkazy.

Jak se o vzniklé situaci dozvěděl bratr Jan, chtěl dané situace využít a upevnit svou pozici na trůnu. Výkupné samozřejmě odmítl zaplatit, ale to nebylo všechno. Ochotně nabídl úplatek, aby Richarda ponechali v zajetí a jak se říká, ztratili klíč. Richard byl zradou bratra pobouřen, ale na druhou stranu co jiného čekal? V cele nedobytné pevnosti připomínal Lva v kleci.

Obdivuhodná Eleonora

V Anglii se situace zhoršovala každým dnem a Janovi rostl hřebínek. Richard měl však v rodině silného spojence a nebyl to nikdo jiný než jeho matka Eleonora Akvitánská. Ta byla jednáním svého mladšího syna velmi znepokojena a tak vzala situaci do svých rukou a vyjednala Richardovo propuštění. Byla jako z jiného století. Chytrá, samostatná a naprosto nezávislá. Udělala všechno pro to, aby byl Richard propuštěn, včetně přímé účasti na jednáních. A tak byl Richard 4.února 1194 propuštěn a bylo jasné že bez pomoci své matky by ve vězení zemřel. Richard I. dal při propuštění vévodovi slib, že pošle svou neteř jako nevěstu pro jeho syna a když se mu nebude líbit,  bude slibu zproštěn.

Triumfální návrat a odpuštění

Po svém propuštění se právoplatný anglický král Richard I. vydává na triumfální návrat do vlasti. Objíždí Anglii, aby své poddané ujistil, že je to opravdu on. Dostalo se mu přivítání biblických rozměrů, ale čeká ho střet s mladším bratrem. Jan věděl, že prohrál a očekával, že bude odsouzen k smrti. Vydal se svému bratrovi na milost a nemilost a ten se nad ním slitoval. Bratři se smířili a Richard Jana po čase dokonce jmenoval svým následníkem. Hrad Trifels dodnes stojí v horských výšinách a shlíží na řeku Rýn. Připomíná příběh o legendární sourozenecké rivalitě a o oddanosti matky svému synovi.

Richardova smrt

Richard I. Lví srdce stál v čele Anglie po dobu 10 let a zemřel na následky infekce 6.4.1199 ve věku pouhých 41 let. Po lékařském zákroku, kdy vyjmuly šíp z jeho páteře, dostal Richard vysoké horečky. Stačil informovat svou matku a ta u něj v kláštěře Fontevrault dlela až do samého konce.  Richardovo srdce, které bylo údajně třikrát tak velké jako normální lidské srdce, bylo pohřbeno v katedrále Nanebevzetí Panny Marie v Rouenu. Na základě této skutečnosti mu byl podle historiků dán přídomek Lví srdce. Jeho tělo bylo pohřbeno v opatském kostele ve Fontevraultu a vnitřnosti na hradě Chalus. Lučištník Basile, který ho zasáhl, byl stažen z kůže a oběšen.

V historických pramenech se uvádí, že členem družiny Richarda I. byl Rodin Hood. Dokonce byl členem jeho osobní stráže.

A ještě jedna informace týkající se Richarda I. V době své korunovace byl ve  32 letech stále svobodný a dodnes se vedou spory o jeho sexuální orientaci. Jeho matka mu však nevěstu našla, i když sama tvrdila, že Richardovi zájmy se s manželstvím neslučují. Ať už to bylo jakkoli, pravdu se dnes těžko dovíme. Jsem přesvědčená o tom, že pro většinu čtenářů je Richard I. Lví srdce velký sympaťák a správný chlap.

Autor: Iveta Svobodová | pátek 2.9.2016 22:03 | karma článku: 17,28 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Iveta Svobodová

Boris Pralovszký, mistr humoru

Ten kdo má rád humor, měl by se začíst do knihy Borise Pralovszkého, Nohama napřed. A jelikož je autor vynikající karikaturista, je jeho prací i vtipná obálka a ilustrace.

26.1.2019 v 17:14 | Karma: 8,75 | Přečteno: 600x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Galilejec, přišel čas procitnout!

V příběhu Kristýny Freiové se setkáváme se zajímavým pohledem na životní cestu Ježíše Krista. Seznámíme se s jeho rodinou, učedníky i zázraky, které konal. Autorka tvrdí, že jde o fikci, ale jaká byla skutečnost?

14.2.2018 v 0:12 | Karma: 11,19 | Přečteno: 539x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Boleslav, Nevinný bratrovrah Jiřího Dobrylovského, MOBA 2017

Nedávno jsem byla svědkem diskuze o sv. Václavovi a zaujala mě úvaha, že tehdy náš národ potřeboval světce a tak se z Boleslava stal bratrovrah, aby mohl být Václav svatořečen. Každý světec přece musí zemřít pro vyšší cíle.

11.12.2017 v 0:22 | Karma: 12,06 | Přečteno: 375x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Sněhulák

Zašla jsem s dcerou na filmové zpracování Sněhuláka, a abych řekla pravdu, byly jsme obě docela zklamané. Štěstí bylo, že představitel hlavní role, Michael Fassbender, je moc pěkný chlap.

21.11.2017 v 10:15 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Milada, film režiséra Davida Mrnky

Vyrazila jsem do kina a netušila,co mě čeká. Cestou jsem si uvědomila, že o Miladě Horákové téměř nic nevím. Za totality, když se o ní promluvilo, byla zrádce lidu a po roce 1989 se o ní sice mluvilo, ale tak nějak symbolicky.

17.11.2017 v 12:24 | Karma: 20,57 | Přečteno: 778x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:44

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Česko slaví 1. máj. Na Střeleckém ostrově se hádali komunisté s aktivisty

1. května 2024,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 446x
Jsem autorka detektivek a článků o historii a cestování. Ráda píšu o zajímavých událostech a o všem, co by mohlo zajímat i Vás, čtenáře.

- Podivné přátelství, Šulc a Švarc, 2018

- Stíny minulosti, JaS, 2012,

- Postavení mimo hru, nakladatelství J.Poberová 2009,

- Kruh se uzavřel, nakladatelství J.Poberová 2005,   -

- Přestaň se bát, Olympia, 2003,

- Podivný způsob, 1999

 

Seznam rubrik