Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslední cent Ernesta Hemingwaye

Na Key West je nádherná dvoupatrová vila, postavená z vápencových kvádrů a je obklopena krásnou zahradou, která má 4000 metrů čtverečních. Vile dominují vysoká okna zakončená obloukem, díky nimž je v místnostech spousta světla. 

Interiér je zařízen ve stylu 30 let 20. století. Pro náš příběh je důležitý bazén a ta skutečnost, že tento dům byl domoven Ernesta Hemingwaye a jeho druhé ženy Pauline Pfeiffer, které všichni říkali „Fife“.

Druhé manželství

Poté co se Ernest Hemingway podruhé oženil s kamarádkou své první ženy Hadley, hledali novomanželé útulný domov. Na jižním konci Floridy je souostroví a na jeho nejobydlenějším ostrově Key West jim padl do oka dům, který je naprosto okouzlil. Neměli moc peněz, ale jeho nová žena byla ze zámožné rodiny a ta jim ráda vyšla vstříc a poskytla potřebné finance na koupi domu. Pauline měla slibně rozjetou novinářskou kariéru. Pracovala pro Vanity Fair a pro Vogue. Zůstala ale v domácnosti, aby se mohla starat o svého úspěšného milovaného muže. Mohlo to vypadat jako dokonalé uspořádání, ale brzy se v jejich vztahu vyskytly problémy. Ernest se ponořil do práce s fanatickou vášní a na manželku neměl čas. Jeho žena se snažila vytvořit rodinnou atmosféru, ale nenašel se nikdo, kdo by její snahu ocenil. Naopak Hemingway se stále častěji uchyloval k alkoholu a začínal být stále nepřátelštější. Odstup, který mezi nimi vznikal, se začínal prohlubovat. Prostě to bylo tak, že ona chtěla být paní Hemingwayovou a on chtěl jenom psát.

Alkohol a nevěra

To nejhorší však následovalo v polovině 30. let, kdy Pauline přišla na to, že jí byl Ernest nevěrný. Ona ho však milovala a její láska byla tak silná, že se jí nemohla jen tak vzdát. Byla hrozně zničená a nešťastná. Na druhou stranu cítila, že si její oddanost Ernest uvědomuje, a kdyby chtěl do jejich vztahu vstoupit kdokoli jiný, tak by se mu to stejně nepodařilo. A tak přísahala sama sobě, že udělá všechno pro to, aby získala zpět Ernestovu náklonnost.

Brzy poté, co byl manžel mimo město, pustila se do svého velkolepého plánu. Hemingway měl rád sporty a často si chodil zaplavat do přístaviště. Tak se Pauline rozhodla, že mu bazén postaví doma. Nebylo to však jen tak, protože to nebyl bazén ledajaký. Pro srovnání mohu uvést, že o pouhých šest let dříve koupili dům se vším všudy, za osm tisíc dolarů. Cena bazénu se však vyšplhala na dvacet tisíc dolarů. Nutno podotknout, že šlo o největší rezidenční bazén v celé oblasti Florida Keys. Byla to cena, kterou byla Pauline ochotna zaplatit za to, že byla paní Hemingwayovou. Chtěla, aby se doma Ernest cítil lépe a trávil tam víc času.

Nasupený manžel

Když se však Hemingway vrátil domů, tak její snahu a dílo samotné vůbec neocenil. Dokonce ho odmítl a vše, co jeho žena udělala, prohlásil za bláznovství. Vytáhl z kapsy cent a řekl: „Pauline, jestli budeš naše peníze utrácet takhle lehkomyslně, tak si klidně vezmi i můj poslední cent…“ Hodil ji minci k nohám a odešel pryč. Já osobně si myslím, že Hemingway hlavně cítil, že je zavírán do zlaté klece a jeho procházka a plavání v přístavišti nebyly jen o pohybu samém. Mohl promluvit s lidmi kolem, mohl dýchat a pro něj mělo slovo svoboda opravdu velký význam.

Konec manželství

Pauline už nebyla dál ochotná snášet manželovy výbuchy a zneužívání, a tak se rozhodla jejich vztah, ze kterého se narodili dva synové Patrick a Gregory, ukončit. Byli rozvedeni 4. listopadu 1940. O tři týdny později se Hemingway oženil s Marthou, jeho třetí ženou, se kterou měl vztah už od roku 1937.

Pauline si po rozvodu ponechala dům a dokončila stavbu bazénu. Jako památku na své manželství si uschovala poslední cent, který jí daroval její proslulý manžel. Nakonec ho však nechala zabudovat do betonového chodníku na začátku bazénu. Pauline pak říkávala: „Vzala jsem Hemingwayovi jeho poslední cent a tady je!“

Poslední cent je neustále na svém místě a je památníkem Hemingwayových neúspěchů v lásce.

Měl čtyři osudové ženy, a přesto ve své slavné knize „Komu zvoní hrana“, napsal:  "Jen takoví muži, co poznali mnoho žen, se hodí za manžely."

Autor: Iveta Svobodová | čtvrtek 22.9.2016 10:14 | karma článku: 14,80 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Iveta Svobodová

Boris Pralovszký, mistr humoru

Ten kdo má rád humor, měl by se začíst do knihy Borise Pralovszkého, Nohama napřed. A jelikož je autor vynikající karikaturista, je jeho prací i vtipná obálka a ilustrace.

26.1.2019 v 17:14 | Karma: 8,75 | Přečteno: 600x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Galilejec, přišel čas procitnout!

V příběhu Kristýny Freiové se setkáváme se zajímavým pohledem na životní cestu Ježíše Krista. Seznámíme se s jeho rodinou, učedníky i zázraky, které konal. Autorka tvrdí, že jde o fikci, ale jaká byla skutečnost?

14.2.2018 v 0:12 | Karma: 11,19 | Přečteno: 539x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Boleslav, Nevinný bratrovrah Jiřího Dobrylovského, MOBA 2017

Nedávno jsem byla svědkem diskuze o sv. Václavovi a zaujala mě úvaha, že tehdy náš národ potřeboval světce a tak se z Boleslava stal bratrovrah, aby mohl být Václav svatořečen. Každý světec přece musí zemřít pro vyšší cíle.

11.12.2017 v 0:22 | Karma: 12,06 | Přečteno: 375x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Sněhulák

Zašla jsem s dcerou na filmové zpracování Sněhuláka, a abych řekla pravdu, byly jsme obě docela zklamané. Štěstí bylo, že představitel hlavní role, Michael Fassbender, je moc pěkný chlap.

21.11.2017 v 10:15 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Milada, film režiséra Davida Mrnky

Vyrazila jsem do kina a netušila,co mě čeká. Cestou jsem si uvědomila, že o Miladě Horákové téměř nic nevím. Za totality, když se o ní promluvilo, byla zrádce lidu a po roce 1989 se o ní sice mluvilo, ale tak nějak symbolicky.

17.11.2017 v 12:24 | Karma: 20,57 | Přečteno: 778x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13,  aktualizováno  12:20

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 446x
Jsem autorka detektivek a článků o historii a cestování. Ráda píšu o zajímavých událostech a o všem, co by mohlo zajímat i Vás, čtenáře.

- Podivné přátelství, Šulc a Švarc, 2018

- Stíny minulosti, JaS, 2012,

- Postavení mimo hru, nakladatelství J.Poberová 2009,

- Kruh se uzavřel, nakladatelství J.Poberová 2005,   -

- Přestaň se bát, Olympia, 2003,

- Podivný způsob, 1999

 

Seznam rubrik