20. jubilejní Otevírání

Měsíc utekl jako voda a ve čtvrtek 13. října jsme se opět sešli na dalším poetickém Otevírání. Tento večer byl ojedinělý i tím, že byl dvacátý. Věnovali jsme se próze, básním a poslouchali příjemnou muziku.    

Svou novou knihu Zbláznila ses? představila její autorka Jana Franče Jirásková. Zárukou kvality je pro mě ta skutečnost, že knihu vydalo nakladatelství Paseka. Příběh který nám autorka nabízí, patří k univerzálním tématům naší společnosti dnešních dnů. Žena středních let čeká dítě s o mnoho mladším mužem. To se v současné době stává poměrně často. Situace je ale o to složitější, když má tato žena doma ještě čtyři děti všech věkových kategorií. To už je na pováženou. Pak už přichází na řadu jen otázka: "Zbláznila se?"

Hlavní hrdinka dalšího potomka rozhodně chce, ale co na to okolí? Jak se vypořádá se složitým vztahem ke své matce? Jak to všechno dopadne? A tak vás při čtení napadá, do jaké míry autorka čerpá ze své vlastní zkušenosti?

Jana Franče Jirásková

 

Zbláznila ses, je kniha, kterou mohu vřele doporučit. Bezvadně se prolínají dějové linky, postavy jsou velmi dobře propracované. Moc se těším na další příběhy této autorky, s radostí si je přečtu.

Dále vystoupilaJitka Sulitková, která miluje východy a západy slunce, dobré jídlo a hlavně psaní. Píše od svých devatenácti let a v poslední době se věnuje dětem a láká ji přístup, který podporuje jejich přirozenou cestu učení a chtěla by být společně s nimi na jejich cestě za poznáním. Její výstup byl inspirující, místy až mrazivý a já i kolegyně u mého stolku jsme měly husí kůži. Bylo to jako takový náhled na dno lidské duše.

Celým večerem nás provázely písničky Miloše Vinše.V roce 2014 vydal dlouhohrající desku Zprávy bez adresy, se kterou objíždí kluby a festivaly. Jeho cit pro píseň a precizní projev jsou neméně dokonalé i v jeho sólovém projevu.

Miloš Vinš

Také stojí za zmínku nádherné zastavení s básnickou sbírkou polské básnířky Anny Komarowské a Davida Pillowa. Jejich společná dvojjazyčná sbírka Hořící mrholení vyšla v roce 2015 a stojí za přečtení. Ukázka jejich tvorby byla příjemná a z úst Davida Pillowa jako vždy vtipná.

David Pillow

Nesmím zapomenout, že Marek Schejbal nás jako vždy skvěle provedl celým večerem.

Všichni máme starostí až nad hlavu a musím říct, že je opravdu příjemné jen tak si sednout, popíjet víno a poslouchat povídání o literatuře, ukázky textů a krásnou muziku.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iveta Svobodová | neděle 6.11.2016 23:43 | karma článku: 9,23 | přečteno: 133x
  • Další články autora

Iveta Svobodová

Boris Pralovszký, mistr humoru

26.1.2019 v 17:14 | Karma: 8,75

Iveta Svobodová

Sněhulák

21.11.2017 v 10:15 | Karma: 10,87