12.12. - Thriller, který vás dostane - od: Vítězslav Jareš

V novém thrilleru Vítězslava Jareše jsem nalezla naprosto vše, co se dá od tohoto žánru očekávat. Doposud jsem od něj nic nečetla a tak jsem byla o to víc překvapená. Sestra jede v pátek na dovolenou, tak jí dám knihu do kufru.

Je zajímavé sledovat, jak se spleť dějových linek rozvíjí a pak se postupně splétá do překvapivého rozuzlení, které nejen, že odhaluje motivy vraždy, ale ještě dostává do kolen i samotného hlavního hrdinu kapitána Karla Krola. On sám se musí poprat s odhalením své vlastní minulosti. Pro každého musí být šokující, když člověk, kterému věříte a vážíte si ho, je někdo úplně jiný a uvědomíte si, že roky posloucháte jen lži. Zíráte a pak cítíte jen prázdnotu. Trvá hodně dlouho, než se z toho oklepete.

Jak se kapitán Karel Krol s náročným případem popere a jak vyřeší své osobní problémy? V našem příběhu všechno se vším souvisí. Zaujalo mě, jak autor zvládl nejen policejní terminologii, ale některé pasáže jsou jako vystřižené z příručky pro kriminalisty. To je samozřejmě dobře, protože to dodává příběhu na autentičnosti.

Hned na začátku si kladete otázku, jak může vražda skupiny mladých umělkyň, říkající si Wild graffiti, vytvářející extravagantní koláže, sochy i obrazy, souviset  s incidentem, který se odehrál v roce 1976 na česko-rakouské hranici? Útěk manželů Brázdových, který stojí hned na počátku příběhu vypadá, jako když do našeho příběhu vůbec nezapadá a po celou dobu jste napjatí, jak to všechno vlastně dopadne. Současnost a přes 40 let starý příběh. A co teprve graffiti, které udělaly dívky na žádost své šéfové na určitých místech a se zvláštními daty? A jak s tím vším souvisejí další vraždy, které následují po vyvraždění Wild graffiti? Kdo se skrývá za dřevěnou maskou a prezentuje se prostřednictvím médií jako mnich? Nezbývá než se zeptat: Kdo má právo posuzovat samotnou podstatu slova "mravnost"?

Musím se přiznat, že bych s poldou Karlem Krolem docela ráda vyrazila na kafe. Teda, až na tu otahanou šedou hučku, co nosí na hlavě. 

Knihu jsem přečetla jedním dechem a mohu ji jen doporučit. Už dlouho jsem se nesetkala s tak pěkně propracovaným příběhem.

 

počet stran: 384

datum vydání: 25.7.2016

vydala Moravská Bastei, MOBA, s.r.o.

ISBN: 978–80–243–7166–5

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iveta Svobodová | středa 7.9.2016 1:10 | karma článku: 18,76 | přečteno: 383x
  • Další články autora

Iveta Svobodová

Boris Pralovszký, mistr humoru

26.1.2019 v 17:14 | Karma: 8,75

Iveta Svobodová

Sněhulák

21.11.2017 v 10:15 | Karma: 10,87