Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak si povede český export?

Česko je malá otevřená ekonomika, která tvrdě jde s tím, jak stojí a padá světový trh. Nebo ten německý, ale to vcelku jedno. Pojďme se ale podívat, kam se posuneme v následujících desetiletích.

BRICS a PIIGS - cihly a prasata
Dnes už nikdo nepochybuje o tom, že dvě země skupiny BRICS jsou důležitými členy světového hospodářství. Jsou to Čína a Rusko. Ty další (Brazílie, Indie a Jihoafrická republika) mají slušně nakročeno, ale mají své vážné problémy, které řeší jen obtížně. V Brazílii je to přehřátá ekonomika, v Indii populační přírůstek, v JAR následky rasismu.
A podívejme se na nám bližší státy, kam ČR umí dobře vyvážet - EU a PIIGS. Při krachu realitní bubliny v Japonsku a kapitálových injekcí do bank přišla desetiletá stagnace, něco čemu se říká "ztracená dekáda." Pomoc španělským bankám tímhle přímo zavání.
Kam s tím?
Je často slyšet, že by se ČR měla zaměřit na export do Asie a do BRICS, která stabilně roste. Snad tedy do Číny, kterou ČR vnímá jako prioritní? Více jak 50% HDP ČLR je tvořeno investicemi - stavbou továren, cest, silnic, domů. Jen menší část je tvořena spotřebou domácností, které můžete prodat mladoboleslavského auto, nebo lahev moravského vína.
Jak tedy profilovat český export do Číny?
Není možné aby nás zachránil řadový export továrenských dílů bez přidané hodnoty protože deset milionů drahých čechů neobstojí proti 1,3 miliardy prácechtivých číňanů-otroků.
To znamená, že ať budeme dělat cokoli, musí to "stát za to." A měli bychom to udělat rychle, protože Čína každý rok má více nadaných dětí, než Evropa dětí. A můžeme doufat, že bude promrhávat jejich poteciál.
Jeden z možných odvětví jak prorazit je luxus. Prodej luxusního zboží v Číně prostě jede. Export premiového vína a piva je jeden z možných kroků, ve kterých v následujících letech můžeme docela jednoduše uspět.
Přiznejme si ale upřímně, že chlast nás z toho nevytáhne. Obzvláště, když po letech komunismu bylo Československo profilováno do strojírenství. Čas od času se objeví nějaký kontrakt jako třeba turbíny do Tří Soutěsek, ale ani to nás nevytrhne.
Nemůžeme se ani spolehnout na to, co z nás udělalo exportní ekonomiku - být dodavatelem součástek. Jednoduše proto, že Čína je na to moc daleko a číňané si o mohou udělat sami a levněji.
Proto buď bude Česko stále závislé na vývoji v Německu, anebo přijde s konkrétní změnou plánu: inovacemi, které se nám podaří prodávat ve světě. Třeba s nanomateriály. Budoucnost českého exportu proto neleží v exportu autoskel a průmyslových strojů, ale v patentech a exportu výrobků, které nikdo jiný nedokáže okopírovat.
To ale vyžaduje podporu někde jinde, než ve stavbě silnic a dálnic.
Jak se nám tedy povede?
Existují scénáře dva. V tom prvním budeme nalepeni na Německo a budeme jeho exportním satelitem. Jde o scénář, který je zavedený dlouhou dobu. Budeme závislí na vývoji eurozóny (ať už vydrží či se rozpadne) a bude nám hrozit, že se v prvních desetiletích staneme skutečnou montovnou Evropy a pak budeme nahrazeni levnějšími a stejně kvalitními číňany.Nemusíme se ale strachovat o to, že bude potřeba něco měnit. Už tak žijeme a nemusíme klást na naše elity nijak přehnané nároky.
Druhý scénář vyžaduje více vedení a klade na naše elity mnohem větší nároky. Nejde o odtržení od Německa, ale postupné změny uvnitř ČR, které povedou k tomu, že budou v ČR vznikat kvalitní a drahé věci, které budou chtěné. Je vidět, že potenciál máme. Jeho využití je tragické. Investice do školství, vzdělání a vědy, které bude podmíněno výstupem. Rozvoj vzdělání ale neznamená to, co si naše elity myslí - vyšší počet škol. To je ale jiná debata. Tento scénář je pomalý, drahý a výsledky nejisté. Odměnou za něj je exportně zaměřená ekonomika s několika hlavními partnery a stabilnější růst, který je napojený na několik center různě po světě.
Ale nebojme se, vždycky můžeme odejít někam, kde tohle funguje.

Autor: Ivan Jelínek | středa 19.9.2012 9:16 | karma článku: 6,24 | přečteno: 546x
  • Další články autora

Ivan Jelínek

Proč nám dnes češství nepomáhá?

Vládní omezení začala platit 27. prosince loňského roku. Je to už 36 dní. 36 dní platí nejpřísnější opatření, která PES zná. Myslel jsem si, že si už můžeme oddechnout, nikdy totiž nemáte jistotu, že budou klesat nebo jak moc.

2.2.2021 v 7:04 | Karma: 0 | Přečteno: 48x | Diskuse| Miniblogy

Ivan Jelínek

Jak se dnes zve dívka na kafe

Pozvání na kafe je svým způsobem chůze po katastrofické křivce. Stačí krůček stranou a člověk upadne do katastrofy. Je to složitý proces, kdy musíme vážit každé slovo a vymýšlet chytré, vtipné a hlavně okamžité komentáře.

4.7.2016 v 8:33 | Karma: 16,49 | Přečteno: 1097x | Diskuse| Ona

Ivan Jelínek

Prostě Tokio

Vlezu do večerky, kecám s prodavačkou v japonštině. Docela příjemná paní. Ráda poradí, pomůže. Když zjistí, že jsme z Česka, hned začne: "znám vašeho prezidenta. (Nesrozumitelné...Pearl Harbor?...) ale už dávno."

22.5.2015 v 8:00 | Karma: 15,43 | Přečteno: 577x | Diskuse| Cestování

Ivan Jelínek

Vesnická etiketa

Jako člověka z města mě chování vesničanů zaráží. Nejde o kradení májek, kydání hnoje nebo dávání slepicím. Vesničané jsou tak trochu jiní. Dělají věci, které by člověk z města neudělal.Vesničané mají třeba jiný přístup k osobní zóně. Ignorují ji. Při nástupu do vesnických autobusů se cítím jako v zástupu semknutých tučňáků, kteří se prodírají krutým větrem směrem k Jižnímu pólu. Houf se pomalu posouvá směrem ke dveřím, lidé do sebe naráží jako klasy na poli ve větru a nikomu z vesničanů to zřejmě nevadí. Kromě mě.

12.1.2014 v 13:01 | Karma: 15,31 | Přečteno: 1395x | Diskuse| Společnost

Ivan Jelínek

Povzdech volební komise

Mnoho lidí ani za plentou neví, čí volební lístek vložit do obálky a proto nakonec do urny vhodí obálku prázdnou. Ušetřete prosím čas svůj i můj a když nevíte, k volbám nechoďte.

24.10.2013 v 19:31 | Karma: 6,64 | Přečteno: 286x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 857x
Statečný majitel ustrašeného psa. Poslední dobou i nadšený vařil na http://ivayaku.blogspot.com