Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nižší mzdy lékařům !

Všude ve státě se šetří a statisticky jsou lékaři jedni z nejlépe honorovaných zaměstnanců, tak proč jim nesnížit výrazně mzdy?

 

Počátkem by se hodil okřídlený citát: „Znám lži, zatracené lži a statistiku.“. Statisticky se uvádí průměrná mzda lékaře přes 40 tisíc korun, bohužel tato mzda není vztažena ke stejné základně (ke stejnému počtu odpracovaných hodin) jako u jiných povolání. Rozborem reálné situace člověk zjistí, že byť lékaři mnohdy dosahují těchto příjmů, neděje se tak na základě počtu odpracovaných hodin odpovídajících jednomu zaměstnání, ale dvou či více. Bohužel všeobecně akceptovaná tolerance umožňující takřka neomezené přesčasy a souběžná zaměstnání u jednoho zaměstnavatele vedou k tomu, že lékařská povolání stojí tak trochu mimo veškeré pracovněprávní předpisy.

 

Jaká je tedy skutečná mzda lékaře ? Vyjdeme-li z výše uvedeného, zjistíme, že lékař často pracuje za 20 tis. měsíčně. To, že má i jiné zaměstnání, byť na stejném pracovišti a vykonává stejnou práci, to dozajista nelze do příjmu započítávat (stejně jako vedlejší příjmy jiných). Předpokladem, aby byl někdo lékařem, musí dotyčný studovat 6 let vysokou školu a 5 let nabírat předatestační praxi, tedy 6 let přichází o příjmy zcela a 5 let se musí spokojit s příjmy pod průměrnou mzdou. Bohužel ani po atestacích se situace výrazně nemění.

 

Čistě z pohledu tržního hospodářství je jednání budoucích a současných lékařů neekonomické a nepochopitelné. Pokud by totiž namísto zdlouhavých studií šli pracovat na pozice nevyžadující jejich odbornost, spolu se mzdou za marná léta studií mohli vydělat více. Ekonomicky jsou tedy lékaři podivíni nabourávající teorie zisku, čili řečeno ad absurdum, lékaři jsou takoví ideoví komunisti – pracují dle svých možností v rozsahu potřeb společnosti.

 

V Německu se systému přetěžování lékařů vzepjali, tam sice lékaři nesmí pracovat v rozsahu obdobném České republice, nicméně s ohledem na ekonomické aspekty pak není výjimkou, že cestují za hranice k výkonu pohotovostních a nočních služeb. Účelem tohoto opatření bylo předejít situacím, kdy soustavnou prací je lékař natolik unaven, že není sto řádně vykonávat svou práci a soustavně udržovat své znalosti s ohledem na neustálý vývoj.

 

Zcela opačným extrémem je USA. Tam lékaři průměrně vydělávají na zcela tržním principu a s ohledem na vzácnost jimi obhospodařovaného statku jejich příjmy jsou astronomické. Bohužel je to jistý projev monopolistického postavení. Tržní režim se pak projevuje v absurdních žalobách, a tak obvykle každý lékař musí mít svého advokáta a tím se roztáčí kolesa nákladnosti a zároveň sociální nedostupnosti lékařské péče.

 

Lékaři se konstantně udržují vysoko v pozicích prestižních povolání, nicméně z řad respondentů je to často projev reflexe k dobročinnosti. Zatímco již dávno není zvykem svému řemeslníkovi nosit pozornosti, návštěva lékaře s bonboniérou či kafem za pár desítek korun je stále běžným jevem.

 

Proč to vlastně dělají ? Co je k tomu motivuje? Je to zbabělost říct stop, za těchto podmínek to dále nejde, nebo humanita, neschopnost nepomoct nemocným, či jen jakýsi druh podivínství ? Pravda je asi někde uprostřed, proto také všechny hromadné akce za zvýšení odměn ztroskotávají. Lékaři prostě nenechají „své“ pacienty týden bez péče, nedají hromadné výpovědi, ani hromadně dlouhodobě neopustí republiku. Česká republika je v tomto zatím specifická, ale trend jazykově vybavené mladší generace je jasný. Českých lékařů bude ubývat a my si budeme muset zvyknout, že péči nám budou stále častěji poskytovat cizinci z chudších zemí, kteří z nich ze stejných důvodů odešli dál. Časem se třeba ukáže, že dnešní diskuse nad symbolickými regulačními poplatky u lékaře zapadne, neboť každý rád dá vše co bude mít za kvalitní lékařskou péči, i kdyby za ní měl vycestovat do zahraničí.

 

Nicméně se zatím naši lékaři se spokojí s málem, proč jim tedy ještě neubrat, klidně ať jsou unavení a remcají, vždyť pluh potáhnou dál.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Houfek | pátek 12.11.2010 10:25 | karma článku: 19,10 | přečteno: 1654x
  • Další články autora

Ivan Houfek

Válka od kafe

Bezprostředně a s obavami, přesto však jen online od kafe prožívá Západ po desítkách let konflikt, který by se ho mohl dotknout.

28.2.2022 v 9:00 | Karma: 8,14 | Přečteno: 208x | Diskuse| Politika

Ivan Houfek

Skuteční hrdinové makají i bez vyznamenání, zabijačky či salonku

Vyznamenání často dostávají funkcionáři, skuteční hrdinové často dřou bez jasné podpory a slyšitelného poděkování. Zdravotníci a další obětavě dřou, je na místě je podpořit – upřímně, od lidí, ne v rámci politického proslovu.

26.10.2020 v 12:09 | Karma: 17,28 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Ivan Houfek

V době koronavirové stát musí sáhnout i k zestátňování

Lékaři nemají základní ochranné pomůcky, zejména respirátory, přitom stát stále nepřistoupil k jejich zestátňování - byť jak se ukazuje, existují sklady, které jimi přetékají.

19.3.2020 v 9:09 | Karma: 13,21 | Přečteno: 529x | Diskuse| Politika

Ivan Houfek

Regio-dobytčákem jen s kožichem

Dopravit se z bodu A do bodu B je možné mnoha způsoby a někdy jízda modrým, žlutým nebo černým může končit krvavě červenou.

23.11.2018 v 12:00 | Karma: 24,58 | Přečteno: 1103x | Diskuse| Cestování

Ivan Houfek

Prezident je mrtev, ať žije prezident !

Kostky jsou vrženy a nyní už lze jen protestovat, stávkovat a bouřit se, ale taková je demokracie. Často na místo stmelující a konstruktivní, demagogická a rozvracející.

27.1.2018 v 14:00 | Karma: 8,21 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

V Praze boural rolls-royce s BMW. To bylo v pátrání, posádka od nehody utekla

6. května 2024  13:59

Ve Výstavní ulici u pražského Jižního Města se dopoledne srazily tři osobní automobily. Na místě...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 726x
Ačkoli jsem povoláním a vzděláním právník, nejsem schopný mlčky přihlížet politickému dění, které se často řídí mylnou vidinou okamžitého efektu.

Seznam rubrik