Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za zrcadlem

Novým předsedou TOP 09 se stal europoslanec Jiří Pospíšil. Zda měli volitelé šťastnou ruku se teprve ukáže. Ale Pospšilova minulost spíš varuje před optimismem.

Pospíšil do TOP 09 vstoupil před necelými třemi měsíci s úmyslem nahradit v čele Miroslava Kalouska. Kalousek i s otcem zakladatelem Karlem Schwarzenbergem Pospíšila jako předsedu TO 09 příliš nechtěli, ale nakonec nebyl nikdo jiný. Pekarová Adamová to odmítla s poukazem na rodinu, a na poslední chvíli se přihlásivšího Pavla Zemana nešlo brát příliš vážně.

Není to ani první strana, do které Pospíšil vstoupil, ale ani druhá. Již v roce 1994 se stal členem ODA, která skončila v dluzích v roce 2007. To už ale byl Pospíšil členem ODS, kam přestoupil v roce 1998. Byl ministrem spravedlnosti v obou vládách Mirka Topolánka i ve vládě Petra Nečase. Členství v ODS ukončil v roce 2014.

Celá kariéra Jiřího Pospíšila je spojována s plzeňským podnikatelem bývalým číšníkem Romanem Jurečkem, který po roce 1989 začal podnikat nejprve jako provozovatel bistra a veřejných záchodků na plzeňském Náměstí Republiky. Jurečko byl novináři označován za jednoho z regionálních kmotrů. Jurečko také podporoval Pospíšilův pokus kandidovat na předsedu ODS v roce 2013.

 Pospíšil v době, kdy působil na Právnické fakultě v Plzni, Jurečkovi zařídil přijetí po odvolání a tento způsob přijetí označila Akreditační komise za pochybný a netransparentní. Podle deníku Aktuálně,cu byly údaje o jeho přijímacích testech skartovány nařízením bývalého děkana Milana Kindla. V červenci 2010 pak Jurečko studium práv přerušil.

Některé kroky ve funkci ministra spravedlnosti byly velmi podezřelé, včetně toho, že nejprve dosadil na místo nejvyšší státní zástupkyně Renatu Veseckou, kterou později odvolal a nahradil Pavlem Zemanem.  Po vleklých soudních sporech prosadil i odvolání vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampuly, kterého předtím sám do funkce jmenoval, a za jehož éry se veřejné žalobě nedařilo dotáhnout do konce velké korupční kauzy.

V červenci 2009 se Jiří Pospíšil ukázal v Toskánsku společně s generálním ředitelem ČEZu Martinem Romanem a správcem systému exekucí Pavlem Šikošem. Podezření vyvola.lo to, že krátce před tímto setkáním hlasoval Jiří Pospíšil ve Sněmovně ve třetím čtení pro přílepek „lex ČEZ“ k zákonu o spotřební dani, který zajistil ČEZu emisní povolenky v hodnotě 68 miliard korun.

Web„gaynet.cz“ přinesl v květnu 2010 spekulaci o údajném Pospíšilově milostném vztahu s moderátorem Václavem Moravcem. A Moravec prý svého času také měl velmi blízko k vrchnímu olomouckému státnímu zástupci Ivo Ištvánovi.

Takže Jurečko, Pospíšil, Moravec, Ištván. Je docela možné, že právě to bylo důvodem, proč premiér Petr Nečas na hodinu odvolal Jiřího Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti. Sice tvrdil, že to bylo kvůli tomu, že Pospíšil nechtěl v resortu šetřit, ale kvůli tomu se hodinový padák nedává.

Svému sesazení tím Nečas nezabránil. O rok později vtrhli těžkooděnci na Úřad vlády a zatkli Janu, tehdy Nagyovou, ředitelku kabinetu premiéra a Nečasovu blízkou přítelkyni.

Na tiskové konferenci pánů Iva Ištvana a Roberta Šlachty v červnu 2013 padala silná slova.„Zabaveno 150 miliónů, desítky kilogramů zlata, zatčena Jana Nagyová, za pár dní bude obžalován premiér Nečas. Všichni jsou napojení na Ivo Rittiga, kterého taky zavřeme“ atd.

Kvartet se rozrostl na sextet, protože je vcelku dobře známo, že bývalý šéf protimafiánského útvaru Šlachta měl velice blízko k Andreji Babišovi, který se chystal vstoupit do politiky,

Po čtyřech letech to však působí, že to byla někým pečlivě připravená akce, která měla za úkol jediný cíl, a to odstranění tehdejší vlády Petra Nečase. Prezident Zeman, pak během podezřele krátké doby 12 dnů odmítl jmenovat premiérkou navrhovanou Miroslavu Němcovou a předsedou nové vlády tzv.„odborníků“ ustanovil svého přítele Jiřího Rusnoka. Do sexteta přistoupil sedmý hráč, Miloš Zeman.

Rusnokova vláda hned začala s velkými personálními čistkami. Přestože Zeman původně avizoval, že nové volby budou v září 2013, zůstala tato vláda bez jakéhokoli opodstatnění (a bez důvěry!) u moci dlouhých 7 měsíců až do 29. ledna 2014. Tato dlouhá doba perfektně zahrála do karet Andreji Babišovi.

Bez zajímavosti není fakt, že právě v době policejního zásahu na úřadu vlády kupuje Babiš vydavatelství Mafra s MFDnes, Lidovými novinami či deníkem Metro. Koupě takovéto společnosti netrvá týdny, ale spíše měsíce. Je tedy pravděpodobné, že o koupi bylo rozhodnuto již v lednu 2013, tedy v době, kdy se Andrej Babiš podezřele často scházel právě s Robertem Šlachtou, který pak vedl zásah na úřadu vlády.

Propletenec hodný pera Alexandra Dumase staršího, že? Dumasovu Richelieuovi ale nic nevychází, plány mu kazí tři mušketýři., kteří, jak známo, byli čtyři. V Čechách je to, zatím se zdá, právě naopak.

Ivan Bednář,ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

 

Autor: Ivan Bednář | pondělí 27.11.2017 10:42 | karma článku: 18,55 | přečteno: 380x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 533x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1275x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik