Vymrskejte Babiše

Svého času přirovnal místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek působení Andreje Babiše v politice k tygrovi v masně. Od té doby uplynul nějaký ten týden, Kalousek se pozastavil nad tím, že  místo aby Babiš makal, jak před volbami sliboval, v Poslanecké sněmovně, lyžuje kdesi ve Francii, Babiš, věren svému vybranému vyjadřování, kontroval, že raději bude s dětmi lyžovat nežli poslouchat ožralého Kalouska. Prostě typicky česká parlamentní debata na úrovni.

Jenomže tygr v masně začal mezitím řádit.

Uniles ze skupiny Agrofert byl nejúspěšnějším žadatelem v tendru Lesů ČR na lesnické práce a prodej dřeva. Získal miliardovou zakázku. Z celkových 33 uzavřených smluv na jednotlivých územních jednotkách jich získal osm. Všechny platí na roky 2015 až 2019 a zahrnují lesnické práce, těžbu dřeva i jeho prodej. Předpokládaná cena všech soutěžených lesnických prací byla asi dvě miliardy korun. Vyhrané jednotky v souhrnu představují potenciální roční těžbu asi 300 000 metrů krychlových dřeva. A to si ještě Andrej Babiš postěžoval„A teďka moje firma strádá už tím, že jsem odešel, že pracuji pro stát do večera.“

Po té, co Babišovy firmy získaly na zakázkách státních Lesů České republiky, se hlásí o slovo i Babišova zemědělská sekce. To rozzlobilo poslance ČSSD. Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) se najednou nelíbí, že vicepremiér a šéf hnutí ANO Babiš přilepil k návrhu novely zákona o spotřební dani přílepek, zvyšující procento povinného přimíchávání biopaliv od nafty. Babišovým firmám to enormně zvýší zisk. ČSSD se zejména nelíbí ta část zákona, která zvyšuje povinné procento přimíchávaných biopaliv. ČSSD tvrdí, že tuto pasáž Babiš do zákona vepsal bez jejich vědomí. Zjistili to prý až teď, kdy má být norma projednána ve sněmovně.

Babišův věstník Lidové noviny sociální demokraty ale obvinil, že jim s rozklíčováním složité problematiky kolem biopaliv pomáhal opoziční poslanec M. Kalousek, který je zároveň zpravodajem zákona. Tedy, když je sociálním demokratům nejhůř, je dobrý i nenáviděný Kalousek.             

Premiér Sobotka, který ve snaze udržet nesourodou koalici, doposud zoufale zavíral oči nad Babišovým podnikáním v resortu Ministerstva financí, náhle procitl.  Přišel na to, co věděli všichni od prvopočátku. Navržený"přílepek" pomůže A.Babišovi v jeho podnikání a přihraje mu miliardy navíc. Agrofert je, jak známo, největším výrobcem biopaliv u nás.

Zatímco tygr Babiš řádí v masně veřejných financí, někdejší sliby o zvýšení příjmů lepším výběrem daní se rozplývají nad vodami státního dluhu jako ranní mlha nad Lužnicí. Ministerstvo financí zveřejnilo údaje o výběru daní za první tři měsíce tohoto roku. Jakkoliv byl vyšší výběr daní pro současnou vládu absolutní prioritou a Babiš opakovaně sliboval veřejnosti, že to prostě zařídí, data ukazují opak. Vládě se daně vybírat nedaří. Ve srovnání s roky 2014 a dokonce i 2013 vybral Babiš na daních méně!

Blížící se velikonoční pondělí a s ním spojená tradiční pomlázka (šibačka, též mrskačka, hodovačka či šmigrust). To mě vede k úvaze, zda bychom místo lepých děvuch neměli vymrskat samotného Babiše. Pořádně ho tím velikonočním korbáčem přetáhnout.

Sobotku čekají nelehké velikonoce. Mementem mu budiž, tuším vietnamské, přísloví„kdo jede na tygru, nemůže nikdy sestoupit.“

Já bych ještě dodal, když pustím tygra do masny, nemohu doufat, že mu kořist vyrvu z tlamy.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

Autor: Ivan Bednář | sobota 4.4.2015 13:45 | karma článku: 35,74 | přečteno: 1976x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33