Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Souboj párků na Hradě

Prezident Miloš Zeman dostal od Andreje Babiše dárkový koš Kosteleckých uzenin. Prezident Miloš Zeman odcestoval za našimi vojáky do Afganistánu. Dvě zprávy, které spolu zdánlivě nesouvisejí. Ale omyl. Miloš Zeman, oblečený do neprůstřelné vesty, s přilbou na hlavě, a nezbytnou hůlkou v levé ruce (chyběl už jen invalidní vozík a volání „na Bělehrad“) přivezl vojákům také něco na zub. Nepochybně jeho dárkový košíček obsahoval i nějaké ty kostelecké párečky. Vypadá to, že Kostelecké uzeniny dohánějí Miloše Zemana doslova na každém kroku.

Ve své knize Jak jsem se mýlil v politice Miloš Zeman (vydalo OTTOVO NAKLADATELSTVÍ 2005) ostře kritizuje kuponovou privatizaci, kterou označuje za „podvod století“ a horuje pro tzv. zaměstnanecké spoluvlastnictví, které, jak uvádí, „plně odpovídalo jeho představě participativní ekonomické demokracie.“ Podle Zemana měla kombinace zaměstnaneckých a manažerských akcií umožnit spojení efektivity schopných manažerů s kontrolou zaměstnanci. Zeman v knize lituje, že se tato metoda prosadila jen u několika málo podniků, nicméně uvádí jen dva, jeden z nich jsou právě Kostelecké uzeniny. Lékem na nepodařenou kuponovou privatizaci bude podle věštecké předpovědi Miloše Zemana to, podniky, které díky kuponové privatizaci zbankrotují, si budou zaměstnanci moci později koupit za levnější cenu (!).

Inu, můžeme to celé zkrátit. Dárkový koš od Andreje Babiše jistě Zemanovi připomněl, že Kostelecké uzeniny jako příklad Employee Stock Ownership Plan (systém majetkové účasti zaměstnanců na vlastnictví podniku) dávno zkrachoval, a že Kostelecké uzeniny, od roku 1928 akciová společnost, po krátké epizodě se zaměstnaneckým spoluvlastnictvím, dnes patří do koncernu Agrofert a jsou opět akciovou společností. Údajným vlastníkem je kapitalistický vyžírka Andrej Babiš. Zaměstnanci utřeli nos.

To je pokud jde o formu vlastnictví uzenářské firmy.

Jinou věcí je kvalita jejích výrobků. Už jsem se několikrát zmínil, že ekonom Karel Kříž uvádí Andreje Babiše jako příklad jednoho z mála dnešních podnikatelů, kteří vyrábějí své výrobky v horší kvalitě než za bolševika. Jeho podniky označuje Kříž jako „robotárny“. Jak to odpovídá Zemanově laskavému obrázku firmy, ve které zaměstnanci hýčkají své manažery a naopak manažeři zaměstnance v dojemném objetí vlastníků, těžko posoudit. Jediný, kdo má takovou představuje je zřejmě jen sám prognostik Miloš Zeman.

Svého času si v časopise Reflex publicista J. X. Doležal vzal složení masných výrobků Andreje Babiše a ve stylu Nedělních chvilek poezie je přečetl na kameru. Obzvlášť se podle něj povedlo dvojverší – vepřová kůže pět procent / drůbeží maso strojově oddělené 10%!

Přidejme k tomu některé další složky kosteleckých výrobků jako vodu, jedlou sůl (doufejme, že ne ta polská, technická) či stabilizátor E 250, neboli dusitan sodný. Dusitany v kombinaci s přírodními sekundárními aminy (aminokyseliny, aromata, aj.) tvoří nitrosaminy, silné rakovinotvorné látky. Podle Studií  výzkumného centra v Chicagu se u testovaných zvířat - myší - se již při velmi malé dávce nitrosaminů (při opakovaném podání 0,3mikrogramu na gram hmotnosti pokusného zvířete) rozvinula rakovina - zejména jater a plic. Nežádoucí účinky mohou způsobit nejen vznikající nitrosaminy ale i samotný dusitan, jehož vliv na lidské zdraví je neustále diskutován. Řada kvalitních vědců a expertů v Kalifornii nedokázala, že dusitan sodný je pro člověka toxický.

Dále Babišovy výrobky obsahují antioxidant askorbát sodný, zahušťovadla karagenan, E 415 a E 417, stabilizátory E 450 a E 451, látka zvýrazňující chuť a vůni glutamát sodný, maltodextrin, dextroza, extrakty koření atd.

Kvalitu Babišových uzenin si dovolit také zkritizovat jeho budoucí kolega ve vládě Dluhoslava Sobotky Marian Jurečka. Ten přinesl Miloši Zemanovi na Hrad svůj koš uzenin od malých a středně velkých zemědělců z Moravy a Vysočiny. Podle Jurečky byl prezident dárkem příjemně potěšen. Není divu, po kosteleckých uzeninách si Zeman zřejmě potřeboval trochu spravit chuť.

Jurečka šel ale dále.  Jeho balíček se prý s tím Babišovým nedá srovnávat, protože Jurečkovy párky vyprodukovali kvalitní regionální výrobci uzenin, nejde tedy o žádné velkokapacitní bastardy, strojově oddělené, vodou křehčené, různými emulgátory a koninou šmrncnuté.

Zatímco některých pravomocí se prezident Zeman zbavuje (jmenování vysokoškolských profesorů, udílení milostí) Jurečka mu novou funkci přidělil. Stal se z něj jakýsi sommeliér, pokud jde o párky a jejich kvalitu. Zdá se, že jeho zdraví neohrožuje pouze časté virózy, ale také ne mírná konzumace Babišových výrobků.

Tak dobrou chuť.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

Autor: Ivan Bednář | pondělí 27.1.2014 11:37 | karma článku: 13,99 | přečteno: 762x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  12:15

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Slovensko sužuje komáří krize. Úřady řeší postřiky, prý jsou karcinogenní

28. června 2024  12:13

Premium Od spolupracovnice MF DNES na Slovensku Povodňová krize v Bratislavě postupně opadla, ale vystřídala ji jiná – okolnosti vytvořily ideální...

Ministr Bek terčem kritiky: Papalášské chování, ztratil veškeré zbytky respektu

28. června 2024  12:04

Jízda s majákem záchranářskou uličkou, práce na ministerstvu i jen tři dny v týdnu, nejdražší...

Víkendová výheň, bude až 35 stupňů. Bouřky s kroupami hrozí už dnes

28. června 2024  11:37

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal na páteční odpoledne výstrahu před vysokými teplotami...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik