Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Soráč, kámo Nečasi

Je třeba to konečně nahlas  říct – Věci veřejné si z nás dělají srandu. Dělali si srandu z voličů, dělají si srandu z nás, kteří jsme je nevolili, a teď si dělají srandu i z premiéra Petra Nečase. Kde to skončí? Možná si jednou udělají srandu z Baracka Obamy a Spojených států. Možná si udělají srandu z Číny a jejího prezidenta Chu Ťin Tchaa. Sranda ovšem není bezbřehá, a někdy tak zvaně vadne na rtech.

Bárta je chlapík. Ve své firmě si vydělal 30 milionů. Koupil si maserati, pořídil si dům na Klárově. Prý tam má dva bazény.

Nic proti tomu, ale Bárta by měl ukázat své daňové přiznání, jak a kdy danil takové příjmy, které mu to umožnily. Kolik odvedl na sociálním a důchodovém pojištění, kolik na zdravotním? Budu velmi rád, když nám to pan Bárta ukáže.

 Možná namítnete, že jiní miliardáři také svoje příjmy nezveřejňují. Jistě, ale oni nejsou veřejnými činiteli. Zatímco pan ministr Bárta ano.

 Cože to měly Věci veřejné ve svém předvolebním desateru?

„Uvědomujeme si, že korupce, podivné zadávání veřejných zakázek pod taktovkou neprůhledných výběrových řízení, střety osobních a veřejných zájmů a různé formy klientelismu jsou velkým nebezpečím dnešní společnosti, a odmítáme se s tímto stavem smířit. Vyvineme proto veškeré úsilí k snížení korupce.“ slibovaly Vévéčka. „ Boj s korupcí je klíčovou částí programu Věcí veřejných. Navrhujeme taková opatření, která povedou k větší transparentnosti, ale zároveň i k profesionalitě, odpovědnosti a kvalitě rozhodování na všech úrovních veřejné správy“ (tučně zvýraznil I.B.).

Bárta s bratrem Matějem předpokládají prudký nárůst tržeb firmy ABL. Skoro to vypadá, že za chvíli nás bude hlídat jenom ABL. Přitom „dlouhá léta ABL vykazovala jen velmi malé zisky,“ napsala MfD v úterý 25.1.2011, „zlepšilo se to poté, co začala mít zakázky od velkých pražských městských částí i od magistrátu.“ Znalci uvedli, že dnes má firma ABL hodnotu 173 miliónů Kč. A budoucnost firmy hodnotí ještě vyšší částkou – 220 miliónů Kč. Pokud skutečně Bárta prodal půlku bratrovi, získá tedy 196,5 miliónu. Kdy mu je brácha vyplatí? V jaké podobě? A přizná Bárta částku ke zdanění? A kdy?

Pojďte se vsadit, že až na svatého Dyndy.

Proč podezřelé chování firmy ABL a Bárty samotného nevyšetřuje proti korupční brigáda ministra Johna. Proč u Bárty neklepou na dveře Johnovi oblíbení proti korupční agenti?n Nebo, že by se Johnův „stvořitel“ nevešel do Johnovy proti korupční strategie?

Nevíme. Můžeme se jenom domýšlet.

John má jiné starosti Nějak nedokáže vysvětlit, co jeho náměstek Moroz, který na ministerstvo vnitra také přišel ze sféry soukromých bezpečnostních agentur, na vnitru vlastně dělá. Nic nevíme.

Víme ale, že jeden z nejvyšších úředníků na vnitru Michal Moroz nemá bezpečnostní prověrku. John slíbil premiérovi Nečasovi, že si o ní požádá.

Pozoruhodné. Zmatený John se náplň práce náměstka Moroze snažil vysvětlit na tiskové konferenci a vešel do historie televizní zábavy jako Biomasa 2.

Pan premiér Nečas měl problém Johnovou komisí. Považuje ji za protizákonnou. Ale John komisi jmenoval, a komise vybrala policejního prezidenta. Nečas s tím nesouhlasí. Výběr je podezřelý. Ale místo toho, aby pěkně po haškovsku od plic řekl „tak jste si,lumpové, mysleli, že vám ta komise pomůže, drek pomohla,“ dává od všeho ruce pryč.

A John jmenuje policejního prezidenta.

Sorry, kámo Nečasi. Proti komisi nic nezmůžeš.

Premiér Nečas má také problémy s Bártovou pravdomluvností. Nejdřív mu Bárta dá čestné slovo, že ABL nesledovala politiky ODS, pak se ukáže, že sledovala. ABL neprozradí, kdo si zakázku u ní objednal, bylo by to neseriózní. A ten, kdo si zakázku objednal, pochopitelně mlčí.

Pak uspořádá Bárta tiskovou konferenci. Všechno popře. Ale nikdo mu nevěří. Jiný ministr (M. Kalousek) řekne, že věřit Bártovi by mohl jen člověk s IQ 90 a nižším. 90 je spodní hranice průměrnosti, hodnota 70 znamená již mentální retardaci.

Jenomže Nečas má na starosti důležitější věci než sledovat tiskové konference svých ministrů. Jeho poradci a armáda asistentů se také zabývá podstatnějšími problémy. Popletená poradkyně premiéra Nečase, po místě vládního zmocněnce pro lidská práva pošilhávající, Kateřina Jacques (Biomasa 1) možná ani nezaregistrovala, že nějakou tiskovku Bárta uspořádal. Studuje zákony přeměny hmoty z tuhého skupenství na plynné.

Aby to Bárta Nečasovi usnadnil, pošle mu omluvu.

Soráč, kámo Nečasi.

Premiér Petr Nečas veřejnou omluvu ministra Víta Bárty přijal. On i papaláši Věcí veřejných prý považují celou kauzu za vyřešenou. Bártova manželka Klasnová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně VV, sdělila iDNES „pan Bárta se slušně omluvil, proto považuji celou věc za skončenou." 

Jediný pokrok vidím v tom, že mu Bárta omluvu poslal osobně a ne po asistentce, jako mu John oznámil, koho že to ta jeho komise vybrala. Jinak je to celé jenom taková sranda.

Ivan Bednář

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Bednář | středa 26.1.2011 16:10 | karma článku: 25,07 | přečteno: 1358x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 533x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1275x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik