Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slibotechnáři na všech sloupích

Když chodím kolem předvolebních billboardů, připadám si hodně rozpolceně. Na jedné straně si pamatuji, jak babička vždycky říkala, že lhát se nemá, na druhé straně mě praxe a zkušenost naučila, že před volbami je možné všechno. Jiří Paroubek kdysi vsadil na to, že čím větší lež, tím spíše tomu lidé uvěří (u koho se asi učil?). Luftjarda Tvrdík to ještě okořenil, že čím větší lež, tím víc musí být vidět, ať to stojí, co to stojí.

Kandidát ČSSD do městského zastupitelstva Karel Březina tvrdí, že 180 000 Pražanů si zaslouží trasu metra D. Já s ním naprosto souhlasím. Proč se ale o to Březina nepostaral v době, kdy byl náměstkem primátora pro dopravu? Pokud si pamatuji, tak právě v době jeho náměstkování došlo nejprve k rozhodnutí, že trasa D nebude samostatnou linkou, ale jen odnoží trasy C (to je sice levnější, ale neřeší se tím nahrazení případného výpadku spojení přes nuselský most), aby později došlo k odložení výstavby vůbec. Připomeňme, že trasa D se měla podle původních plánů začít stavět v roce 2012, a v roce 2016 už měla jezdit.

Ředitel motolské nemocnice Miroslav Ludvík zase slibuje, že nepustí do mého parku žádné developery. Budiž, já ale žádný park nemám. Existují sice plochy městské zeleně (na tom konec konců Praha vůbec není až tak špatně), ale ta je součástí územního plánu, který prosadila TOPka, s podporou ČSSD. A tudíž i pana zastupitele Ludvíka. Nejčastější výhradou kritiků Hudečkova šíleného záměru je, kolosální plýtvání peněz. Jen zpracování dvou tisícovek změn v tzv. metropolitním plánu už Prahu stálo více než 150 milionů. Dalších dvacet spolkne výzkum, který si v souvislosti s přípravou nového plánu nechává magistrát zpracovat. ČSSD, která je v Praze v tiché koalici s TOP 09 podobné hýření nevadí. Hlavně, že Ludvík nepustí do mého parku žádné developery.

V souvislosti s grandiózním vyhazováním peněz se ukazuje jako pikantní tvrzení TOP 09 Vracíme vám Prahu. Ale já nevím, že by Prahu někdo ukradl, nevšiml jsem si toho. Chce snad tím TOPka naznačit, že Prahu ukradl před čtrnácti lety primátor Pavel Bém? Ale za Béma se postavily čtyři nové stanice metra trasy C, tunel pod Mrázovkou, tramvajová trať na Barrandov, prodloužila se tramvajová trasa v Radlicích, otevřely se desítky kilometrů cyklostezek, začalo se stavět prodloužení trasy metra A (mělo být hotové letos!), dokončovala se projektová dokumentace trasy metra D (připomínám, mělo se začít stavět už před  dvěma roky), začala se stavět Blanka (která je sice podle TOPkařů předražená, ale nikdo to nikdy zatím neprokázal). Zvláštní kapitolu by si zasloužila likvidace následků po ničivé povodni 2002. Kompletně se zrekonstruovalo metra, postavila se většina protipovodňových hrází, včetně železných vrat na Kampě, povstal nový Karlín, zrodilo se Rohanské nábřeží se stavbami, které vyhrávají mezinárodní soutěže atd. atd.

Místo toho se TOPka utápí v neustálých arbitrážích (které prohrává), auditech (které nic nedokazují), soudech (které jsou, jak známo, pomalůé a pomalejší). Miliony létají povětřím, a kde nic, tu nic.

Také chce TOPka zveřejňovat smlouvy na internetu. No, dobrá. Ale proč, proboha, když mají primátora a celou jedenáctičlennou radu, to sakra už dávno nedělají?

Hnutí ANO je v pražské kampani nováčkem. Vede si taky zdatně. Především slibuje, že si „zamaká.“ Na rozpočet hlavního města Babišovci „prostě dohlídnou“, o bezpečnost města se „prostě postarají“. No, nevím. Ve vládě, kromě zpochybňování protiruských sankcí za invazi na Ukrajinu, nic moc ANO zatím nezvládlo. Andrej Babiš vřele souhlasí s prezidentem Zemanem, že zatím nejsou důkazy o přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině, tak jaképak sankce?! Ale co Krym, holoubkové? Tam přece ruští vojáci jsou. I Putin to přiznává. Zřejmě podle Zemana už Krym nepatří Ukrajině, ale Rusku.

Ale nechme stranou zahraniční politiku. ANO slibuje, že se prostě o všechno, ale opravdu o všechno postará. Možná v první řadě o zrušení lustračního zákona, aby otevřelo cestu do státní správy všem těm agentům StB, kterými se to v ANO  jenom hemží.

Volte Babiše, vyzývají plakáty. Jenomže ouha. On ten Babiš v Praze nikam nekandiduje. Je schovaný ve sněmovně, za kterou se sice stydí, ale zato se tam hezky sedí. Považuje ji za jakousi žvanírnu a nejraději by ji rozpustil. Slibuje jediné – prostě to nechte na nás, k čertu s nějakou demokracií. Žádné hlasování většiny, ale rozhodování jednoho člověka. "Já se nedivím našim občanům, že pohrdají politiky,“ řekl před časem čechoslovenštinou Babiš, „a strašně se stydím za to, že tady vůbec sedím. Nic jsme neudělali a klasické parlamentní strany se tady předvádějí, ukazují, kdo má většího," podotkl také.

Před lety něco podobného napsal jiný člověk v jiné knize něco podobného. Ta kniha se jmenovala Mein Kampf.

Kromě toho, že babička říkala, že lhát se nemá, říkali jsme si jako děti krátkou říkanku: jména hloupých, na všech sloupích. A taky: kdo lže, ten krade, do pekla se hrabe.

Kéž by to platilo i v životě.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | pondělí 8.9.2014 10:15 | karma článku: 16,79 | přečteno: 498x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Do europarlamentu dojel na kole. Teď zkusí v kraji sesadit „neporazitelného“

24. června 2024  13:25

Když byl Edvard Kožušník europoslancem, vyrazil do Štrasburku na jednání Evropského parlamentu na...

Trosky střel zabíjely na Krymu slunící se Rusy. Kreml hrozí USA následky

24. června 2024  12:56,  aktualizováno  13:21

Sledujeme online Podíl Spojených států na nedělním ukrajinském útoku na Ruskem anektovaný poloostrov Krym, při němž...

V jihokorejské továrně na lithiové baterie hořelo, zahynulo dvaadvacet lidí

24. června 2024  9:59,  aktualizováno  13:13

Dvaadvacet mrtvých a osm zraněných si vyžádal pondělní požár v továrně na výrobu lithiových baterií...

KOMENTÁŘ: Stačilo říct: Poučíme se. Omlouváme se

24. června 2024

Premium Od počátku je to přece jasné. Policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů po střelbě na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik